Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 727
Offentligt
888632_0001.png
888632_0002.png
888632_0003.png
888632_0004.png
888632_0005.png
888632_0006.png
888632_0007.png
888632_0008.png
Mobilstråler skader- bare ikke i Danmark?Af Thomas Grønborgformand for Rådet for Helbredssikker Telekommunikation31.august 2010
I 2007 gik en række førende og uafhængige biofysiskeforskere sammen i det internationale "BioInitiative".I deres rapport gennemgik de store dele af forskningen påområdet, og deres konklusioner var alarmerende.De advarede om massive og mangfoldige sundhedsrisicived mobilstråler, fx hovedpine, søvnproblemer, svækketimmunforsvar og kræft, og de anbefalede blandt andet5kraftige reduktioner af grænseværdierne for strålingen.
Mange danskere har hørt, at strålerne fra mobil-telefoner, trådløse telefoner og trådløst interneter frikendt for at være skadelige. Dette hævdesfx i stærkt promoverede - men tvivlsomme -undersøgelser. Mobilstråler er ikke frikendt.Tværtimod. Hundredvis af troværdige under-søgelser har påvist, at strålerne griber dybt ind ivores helbred og biologi.Tusindvis af eksperter, forskere og læger verdenover advarer om mange skadevirkninger.I mange lande er man begyndt at tage forholds-regler omkring mobilstråling og trådløseteknologier. I Danmark hører vi ikke om alt dette,og der gøres intet præventivt. Vi er tilmed blandtde lande, der har de højeste grænseværdier formobilstråling, og vi har et af de mest trådløsesamfund.Mobilstråler er højfrekvente mikrobølger. Det vil sige enform for elektromagnetisk stråling. Elektromagnetiskstråling omtales ofte som EMR (forkortelse afelectro-magnetic radiation).Med baggrund i mere end 50 årsforskning mener eksperter, at netop mikrobølger er en1særligt sundhedsskadelig form for EMR.Mikrobølger benyttes som signaler i mobiltelefoner / mobilmaster,trådløse DECT-telefoner, trådløse Internetroutere (WIFI), trådløstbredbånd, trådløse printere, Bluetooth, GPS og visse babyalarmer oggadgets til børn, som fx Nintendo DS og Nintendo Wii.
I udlandet tages der nu mange forholdsreglerDet Europæiske Miljøagenturs direktør JacquelineMcGlade tog rapporten fra BioInitiative meget alvorligt ogsagde i 2007:”Vimå huske, at forsigtighedsprincippet er et afgrundprincipperne for EU's miljøpolitik.”6
Verdenshistoriens største eksperimentMobilstråler går igennem vinduer, mure og beton.Derfor rammes vi døgnet rundt af strålerne fra mobilmasterog mobiltelefoner, trådløse DECT-telefoner og trådløst2internet (WIFI) i vores nærhed. År for år sendes der stadigflere stråler og bits igennem luften, idet mobiltelefoner ogtrådløse apparater vinder eksplosivt frem. Ifølge professorOlle Johansson, Karolinska Instituttet, Sverige, og andreeksperter er den massive udbredelse af trådløse tekno-logier historiens største eksperiment på menneskeheden.3Forsigtighedsprincippet - at man tager forholdsregler, hvisder er usikkerhed om mulige sundhedsskadelige effekter -er nemlig i vid udstrækning blevet sat ud af kraft i forhold tilEMR. Trådløse teknologier bliver fx ikke sundhedstestet,før de tages i brug.Flere af de største forsikringsselskaber i verden vil ikke tegneforsikringer mod helbredsskader forårsaget af mobilstråler.
Mange førende forskere og læger advarerSiden årtusindskiftet har et tiltagende antal af inter-nationale eksperter, forskere og læger advaret omsundhedsrisici ved trådløse teknologiers EMR.Der er rettet mindst 20 officielle appeller til myndighederog verdenssamfundet, fx Freiburger-appellen fra 2002,4som nu er underskrevet af mere end 3000 læger.
Imidlertid har forsigtighedsprincippet desværre ikke spilleten reel rolle i forhold til EUʼs politiske strategier forskabelse af trådløse samfund. Men en række lande iEuropa og resten af verden tager i disse år en rækkeforholdsregler med hensyn til mobilstråling/EMR.Af sundhedshensyn er blandt andet følgende sket:- 2010, I Frankrig har man vedtaget en lov, som totaltforbyder elevers brug af mobiltelefoner i grund- og7mellemskoler. Samtidig forbydes mobilreklamer rettet8mod børn under 14 år. (Desuden arbejdes der på enudskiftning af trådløst internet med kabler).- 2010, Det israelske sundhedsministerium råder til atfastnettelefoner bruges frem for trådløse telefoner (DECT)samt at trådløse telefoners basestationer ikke placeres påsteder, hvor mennesker opholder sig længere tid ad9gangen, fx på kontorer og i soveværelser.- 2010, Der er udsendt en officiel advarsel fra denaustralske regerings strålingsbeskyttelsesmyndighed, derråder til at børn smsʼer i stedet for at ringe fra deres10mobiltelefoner (for at undgå mobilstråling i hovedet).- 2010, Den britiske regerings sundhedsrådgiver opfordrertil, at børn smsʼer i stedet for at ringe fra deres11mobiltelefoner (for at undgå mobilstråling i hovedet).- 2010, I San Francisco skal der fremover ved salg af12mobiltelefoner informeres om modellens strålingsniveau.- 2008, Tyske myndigheder fraråder, at man brugertrådløse Internetroutere (WIFI) og trådløse DECT-13telefoner. (I Frankfurt er WIFI blevet forbudt i skoler).- 2007, I Taiwan går man i gang med at fjerne alle14mobilmaster på eller i nærheden af skoler.- I Rusland fraråder sundhedsmyndighederne, at børn optil 16 år, gravide og mennesker med epilepsi brugermobiltelefon. Samtidig må trådløse Internetroutere (WIFI)kun bruges med særlig tilladelse.- I Belgien, Luxembourg, Italien og Svejts har man kraftigtsænket grænseværdierne for strålingen fra mobilmaster.Kina og Rusland har fra begyndelsen fastsat forholdsvislave grænseværdier.(Nogle af tallene er i tabellen i 1. afsnit, side 4).- I en lang række spanske, franske og østrigske byer ogkommuner har man kraftigt sænket grænseværdierne formobilstråling / EMR i det offentlige rum.- I Frankrig og Grækenland etc. er der faldet domme, somhar forlangt mobilmaster fjernet, fordi de udgjorde entrussel mod folkesundheden.Mange steder har der også været folkelige protester og15aktivistisk nedrivning af mobilmaster.Flere eksempler på tiltag rundt om i verden kan findes på disse sites:http://emfsafetynetwork.org/?p=116http://monanilsson.se/page03.htm
MikrobølgesyndrometAt højfrekvente mikrobølger / EMR er sundheds-skadeligt, har man vidst siden 1960ʼerne. Allerededengang beskrev man mikrobølgesyndromet, som kangive stress, træthed, irritabilitet, hovedpine, krops-smerter, svimmelhed, hukommelsesbesvær,koncentrationsproblemer, depression, unormaltblodtryk, hjerterytmeforstyrrelser, fordøjelses-problemer og søvnforstyrrelser.Mikrobølgesyndromet er i nyere undersøgelserkonstateret i forbindelse med trådløse teknologier som16fx mobiltelefoni, mobilmaster og trådløst internet.En undersøgelse har påvist, at mængden af stresshormonet kortisol17øges, når man udsættes for mobilstråling.Dermed kan mobilstråling være en betydeligt medvirkende faktor iforhold til stress-epidemien i disse år..
På sitet ”Powerwatch.org.uk” er der samlet ca. 300undersøgelser, som viser at mobilstråler giver biologiske23forstyrrelser og forøgede sundhedsrisici på mange områder.
EMR påvirker forskelligtUndersøgelser viser, at EMR giver sig udslag på forskelligvis fra menneske til menneske. Fx kan DECT-telefonerøjeblikkeligt ændre hjerterytmen hos nogle mennesker og24ikke hos andre. EMR-påvirkning griber dybt ind i voresbiologi og kan svække immunforsvaret og forstyrre denkemiske balance. Symptomerne på den massivebestråling af befolkningen er derfor meget bredspektrede,og virkningerne viser sig som regel ikke med det samme,men kommer lidt efter lidt. Typisk vil folk blive ramt der,hvor de er sårbare eller disponeret for en sygdom. Og dasammenhængen mellem EMR og symptomer ikke eralment (aner)kendt, overses den ofte. Generelt tegner dersig det billede, at jo længere tid, man er påvirket af EMR,jo flere og alvorligere effekter vil der opstå.
Så mange undersøgelser kan ikke tage fejlUndersøgelser i hundredvis og specielt de nyeste harpåvist mange alvorlige biologiske forstyrrelser oghelbredsskadelige effekter ved påvirkninger medmobilstråler/EMR, vel at mærke under de fastsattegrænseværdier for bestråling (se tabel side 4).Man har påvist celle- og DNA-skader, neurologiskeskader, ændringer i kroppens kemi, dannelse af flerefrie iltradikaler og nedbrydning af blod-hjernebarrieren.Disse ændringer kan på forskellig vis medføresygdomme, svækket immunforsvar og ubalancer.Undersøgelser har udover mikrobølgesyndrometpåvist øget risiko for forskellige kræftformer,Alzheimers, nedsat forplantningsevne, forstyrret18fordøjelse, tinnitus, ADHD og adfærdsforstyrrelser.På den baggrund er det dybt betænkeligt, at mobil-telefoner, trådløse telefoner og trådløst internet etc.bruges mere og mere på arbejdspladser, i privatehjem, vuggestuer, børnehaver, skoler, uddannelses-institutioner, sundhedssektoren, ældreplejen og detoffentlige rum.
Flere hypersensitive mennesker i disse årEt stigende antal mennesker bliver hypersensitive ogreagerer med symptomerne på mikrobølgesyndromet selvved ekstremt svage EMR-påvirkninger. Konsekvensen erfor en del af disse mennesker, at de må gå med specieltbeskyttende tøj og afskærme deres hjem imod EMR. Ognogle bliver ligefremEMR-flygtninge,som må flytte til25områder med lav bestråling. I Danmark er det ikkeofficielt anerkendt, at man kan være hypersensitiv i forholdtil EMR. Derfor kendes de præcise tal for stigningen ikke.I år 2000 blev elektrohypersensitivitet (EHS) officieltanerkendt i Sverige, hvor 3-10 % af befolkningen skønnesat være ramt. (EHS er et paraplybegreb, der omfatterreaktioner på EMR og EMF, dvs. elektromagnetiske felter,som dannes rundt om elektriske apparater).ARTAC, en fransk kræftorganisation, har beregnet, at hvistendensen fortsætter, vil 50% af Europas befolkning være26ramt af EHS i 2018.
Mobilmaster og sundhedsrisici
I 2010 er der blevet lavet en meta-analyse af de mobilmastestudier,der er offentliggjort på det ansete PubMed. Resultatet viste, at 8 udaf 10 undersøgelser dokumenterer forøgede tilfælde af biologiskeforstyrrelser, kræft eller mikrobølgesyndrom indenfor en radius af19500 meter fra mobilmaster. En tysk undersøgelse fra 2010 viser20øget forekomst af mikrobølgesyndrom nær mobilmaster.21Naila-undersøgelsen fra 2004 viste en tredobbelt kræftrisiko.
Graf for stigning i procentdelen af elektrohypersensitive mennesker.
Børn og unge særligt sårbareBørn er særligt sårbare i forhold til EMR, fordi deresimmunforsvar, hjerne, nervesystem og krop ikke er færdig-27udviklet. Mobilstråler trænger fx meget længere ind ihjernen på børn, fordi de har en tyndere hjerneskal.
Kilde: Hjernescanninger ved professor Om Gandhi, University of Utah, USA
200 meter._
Kilde: www.mastedatabasen.dk � Kort &. Matrikelstyrelsen
Kortet viser et udsnit af det indre København, hvor hver prikmarkerer en position for en mobilmast. Hele Danmark er nu tætpakket med mobilmaster. I 2010 rundede antallet 16.000. I løbet af222011, hvor 4G-telefoni rulles ud, kommer der endnu flere.
Det er blevet påvist, at hvis et barn taler i mobiltelefon i etminut, kan der er registres ændringer i hjernens elektriskeaktivitet i mere end en time bagefter. En undersøgelseviser også, at unge, der ringer i mobiltelefon mere end 15gange om dagen og sender mere end 15 smsʼer, sovermindre og dårligere, end hvis forbruget er under 5 opkald
2

og 5 SMSʼer. De har desuden større tilbøjelighed til atudvikle stress, rastløshed, emotionelle forstyrrelser og28ADHD. Unge, som bruger mobiltelefon, har i øvrigt enstærkt øget risiko for at udvikle kræft i hjernen. Fx viser ensvensk undersøgelse lavet af professor Lennart Hardell atrisikoen øges med 5,2 gange for de mobilbrugere, somstarter, før de er 20 år. For mobilbrugere, der starter, efter29de er fyldt 20 år, er den forøgede risiko ”kun” 2,7 gange.Australske Dr. Charlie Tao frygter - på baggrund af enundersøgelse, han selv har været med til at lave - atmobilstråling kommer til at give en kæmpe stigning ihjernekræft blandt børn og unge i de kommende år. Der erallerede registreret en markant stigning i flere lande og fx iEngland og Australien er hjernekræft nu den mest30udbredte kræftform blandt børn og unge.Unge I Danmark mellem 10 og 19 år fik i 2008 udskrevet ca. 50 flererecepter på sovemedicin end i 2004, viser opgørelser fra31Lægemiddelstyrelsen. Brugen af hovedpinepiller blandt børn har32også været i kraftig vækst i de senere år. Samme tendenser sesogså i flere andre lande. Alt dette kan hænge sammen den kraftigtøgede mobilstråling børn og unge udsættes for i disse år.
Tilvækst i mobilabonnementer i Danmark1987:77.4321997:1.444.016
39
2007:6.243.000
Sundhedsstyrelsen skriver følgende om grafen:”Der er store stigninger i anmeldte tilfælde igennem 25-årsperioden fra i alt 759 tilfælde pr. år i første periode til 1.282tilfælde pr. år i den seneste 5-års periode. Dette svarer tilstigninger i antal nye tilfælde på (mænd/kvinder) 55 pct. hhv. ca.82 pct. (…) Der er et påfaldende stort hop i antallet af nyeanmeldte tilfælde i 2008 hos kvinder (fra 699 i 2007 til 784), som40ikke ses hos mændene.”
Fostre er også meget sårbare i forhold til EMR. Gravidekvinder, som bruger mobiltelefon, har en 54 % større risiko33for at føde børn, der får adfærdsvanskeligheder etc.En undersøgelse har også påvist, at fostervandsceller34forstyrres markant af mobilstråler. Endvidere menerekspert i biologiske effekter af mikrobølgebestråling BarrieTrower, at celle- og DNAskader forårsaget af mobilstrålerkan være særligt kritisk i forhold til pigebørns medfødte35reproduktionsæg som ikke fornys. Skader på disse eraltså varige og kan føres videre i næste generation.En undersøgelse af mus viser, at der er en forhøjet grad af infertilitet36m.m. hos afkommet, når populationen udsættes for EMR.
I Sundhedsstyrelsen vurderer man, at stigningerne skyldesbedre diagnostiske muligheder, men man kan ikkeredegøre for den særligt kraftige stigning i kræft blandtkvinder. Det er selvfølgelig muligt, at bedre diagnostikfører til flere opdagelser af kræft, men det er næppe heleforklaringen. Med udgangspunkt i undersøgelserne, derviser en forøget risiko for hjernekræft ved brug af mobil-telefon, og at risikoen stiger, jo mere man taler i den,så kan i hvert fald en del af stigningen i tilfældene afhjernekræft helt enkelt skyldes den øgede mobiltelefoni.Forklaringen på den ekstra stigning i tilfældene blandtkvinder kan samtidig være den simple, at kvinder taler41mere i mobiltelefon end mænd. En undersøgelse fra2005, viser netop, at kvinder taler ca. 47% mere i42mobiltelefon end mænd.At Sundhedsstyrelsen tilsyneladende ikke overvejermuligheden for disse sammenhænge, kan undre.Ud over hjernekræft er der en række andre gener og sygdomme, somer i vækst, fx hovedpine, søvnproblemer, Alzheimers (blandt yngremennesker), ADHD, autisme, hjerteflimmer. En række undersøgelserpåpeger forhøjet risiko for netop disse lidelser ved brug af43mobiltelefon eller ved andre EMR-påvirkninger.Der er i øvrigt også en markant stigning i kirtelsygdomme, sombegyndte kort tid efter den såkaldte GSM-mobiltelefoni blev indført i1992. Undersøgelser har været inde på at der er en sammenhæng44mellem kirtelsygdomme og EMR.
Øget mobiltelefoni - stigende hjernekræftkurverDet er ikke kun Lennart Hardells undersøgelser, som eralarmerende. Der findes talrige andre undersøgelser, somogså viser forhøjet risiko for hjernekræft for mobiltelefon-37brugere. Det er her værd at bemærke, at det først erefter mere end 10 års brug af mobiltelefon, at denforhøjede kræftrisiko slår igennem, fordi det tager tid at38udvikle kræft. Mobiltelefonien har været i eksplosivvækst i de sidste 20 år. Antallet af abonnementer er stegetvoldsomt, og mobiltelefonerne bruges meget mere.Specielt i de senere år er mobiltrafikken steget markant,fordi minutprisen og abonnementer er blevet billigere, ogfordi mobiltelefoner i stigende grad også bruges til surf påinternettet. På hele denne baggrund vil en stigning iantallet af hjernekræfttilfælde (og anden kræft) væreforventelig. Jf. grafen herunder er der faktisk en stigning.
Tårnhøje og absurde grænseværdierTeleindustrien og mange landes myndigheder dækker sigind under de EMR-grænseværdier, som i 1998 blevanbefalet af den private organisation ICNIRP (InternationalCommission on Non-Ionizing Radiation Protection).ICNIRPʼs grænseværdier er ikke fastsat ud fralægevidenskabelig viden (men det påstås ofte) om hvormeget stråling, der skal til, før det er sundhedsskadeligt.Og grænseværdierne tager kun udgangspunkt i atbegrænse den fysiske opvarmning af kroppen, som EMRkan forårsage. Dette ensidige fokus på at begrænsetemperaturstigninger er fatalt, fordi der er en lang rækkevidenskabelige undersøgelser, som har påvist masser afbiologiske og sundhedsskadelige effekter, der ikke harrelation til temperaturstigninger - og som forekommer på45EMR-niveauer langt under grænseværdierne.Formålet med grænseværdier burde være at sikre imodhelbredsskadelige virkninger.
� Nye Tal fra Sundhedsstyrelsen. Årgang 13, Nr. 5, December 2009
3

Dette formål opfylder ICNIRPʼs / Danmarks grænse-værdier ikke. De er så høje, at de i praksis giver frit spil forteleindustrien, imens befolkningen ikke beskyttes modalvorlige sundhedsrisici.Grænseværdier for EMR / mobilstråling (UMTS / 3G) på46offentligt tilgængelige arealerDanmark, SE, NO, DE, UK m.fl samt ICNIRP:Italien, Rusland og Kina:Byer: Paris, Wien:0,01 W/m�Salzburg:10 W/m�0,1 W/m�0,00001 W/m�0,001 W/m�
BioInitiativʼets anbefalede grænseværdi:
Påviste effekter på mennesker ved lave EMR-værdierHovedpine, svimmelhed, irritabilitet, træthed,47svækkelse, brystsmerter, besværet vejrtrækning:Kromosom- og hjernebølgeændringer påvist ved:48
0,01 W/m�0,001 W/m�
med forskning, når den er sponsoreret. Med henvisning tilflere internationale undersøgelser siger læge og direktørfor Nordisk Cochrane Center, Peter C. Gøtzsche, at det erblevet påvist, at industrien bestemmer resultaterne afforskningen, når den er med til at betale. Og han under-streger, at manipulationen finder sted i alle faser afforskningsprojekter, lige fra design, vurdering og analysetil, hvad forskerne i sidste ende beslutter, der skal lægges55vægt på i konklusionen.Det er således ofte utroværdig forskning, der kommer fraundersøgelser sponsoreret af teleindustrien eller andrestøttede undersøgelser, hvor bidragyderne har en bestemtinteresse i sagen. At forskere og eksperter ikke er uvildigebekræftes også af en artikel fra Mediehuset Ingeniøren,hvor man kan læse følgende:”Det er en myte, at forskernesiger sandheden og hele sandheden, når de udtaler sig ogkommer med faglige vurderinger. I en rundspørge til Ingeniørensekspertpanel Scientariet, der består af 120 førendeuniversitetsforskere og privatansatte eksperter, erkender 54 pct.af de adspurgte, at danske forskeres faglige vurdering påvirkes af56deres bidragyderes interesser.”
Søvnforstyrrelser, unormalt blodtryk, nervøsitet, træthed,49smerter i lemmer og led, fordøjelsesproblemer:0,00002 W/m�
EMR-eksempler for mobiltelefon, mobilmast, DECT, WIFIEx: 3G Mobiltelefon 1 meters afstand:Ex: 3G Mobilmast, 100 meters afstand (i skolegård):Ex: DECT-telefon (basestation), 1,5 meters afstand:Ex: WIFI (trådløs internetrouter) i 3 meters afstand:51
50
0,03 W/m�0,009 W/m�0,011 W/m�0,0005 W/m�
Resultaterne af den bedste forskningDet anseteJournal of Clinical Oncologybragte i 2009 envidenskabelig analyse, hvor man sammenholdt ogvurderede en lang række undersøgelser af mobiltelefoni57og kræftrisici. Konklusionen var, at der samlet set er enforøget kræftrisiko ved mobiltelefoni. Samtidig vurderedeman kvaliteten af forskningen på området. Facit var her, atmeget af den forskning, hvor Kræftens Bekæmpelse, EU,WHO og teleindustrien har medvirket, er i den dårligsteende. Mange af disse undersøgelser har i øvrigt tenderetmod ingen eller en lille sundhedsrisiko. Den bedsteforskning blev vurderet til at komme fra professor LennartHardell, som står bag mange undersøgelser med alarm-erende resultater. De nyeste (tidligere refererede) viser enforøget hjernekræftrisiko på 520% for mobiltelefonbrugere.
Hele ICNIRPʼs måde at fastsætte EMR-grænseværdiernepå er blevet stærkt kritiseret af mange eksperter. Udoverdet ensidige fokus på at begrænse kropsopvarmning52peges der fx på følgende:- Der tages ikke højde for effekter som følge af længeretids EMR-eksponering. Mange mennesker taler længe imobiltelefon, og de fleste mennesker er hele tiden udsatfor EMR fra mobilmaster og trådløse netværk (WIFI) etc.- Der tages ikke højde for langtidsvirkninger, dvs. effekterog sygdomme, der ikke kommer med det samme.
Teleindustriens spinHvis det blev alment kendt og accepteret i samfundet, atstrålingen fra mobiltelefoner og andre trådløse apparaterer sundhedsskadelige, ville det skabe skandale og trueteleindustriens enorme økonomiske interesser. Derforpropaganderer og postulerer teleindustrien fx, at der er53videnskabelig konsensus om, at mobilstråler ikke skader.Samtidig forsøger teleindustrien at fjerne opmærksom-heden fra den brede vifte af sundhedsskadelige virkninger.Dette gør man ved ensidigt at fokusere på kræftspørgs-målet. Der postes således mange penge i store kræft-undersøgelser, hvor mobilstråling - ikke overraskende -frikendes eller vurderes til kun at udgøre en lille risiko.Denne metode brugte tobaksindustrien også. Effekten af,at der både er undersøgelser, der taler for og imod atmobilstråling har sundhedsskadelige virkninger, er langthen ad vejen, at mange politikere, myndigheder og denbrede befolkning ikke tager problemet alvorligt. Der tegnersig dog et meget klart billede, når man ser på denforskning, der er vurderes til at være den mest troværdige,og når man ser de tendentiøse og utroværdige resultater,der kommer fra forskning bl.a. betalt af teleindustrien.
Vildledning af den danske offentlighed?Når mange danskere tror, at mobilstråler er frikendt,skyldes det i reglen, at de har hørt om nogle få stærktpromoverede undersøgelser - ofte danske - med fokus påkræftrisici, hvor man ikke mener at have fundet nogetalarmerende. Mange af de undersøgelser, der har”frikendt” mobilstråler, har været sponsoreret af tele-58industrien. Dette gælder også Kohortestudiet fraKræftens Bekæmpelse, hvor det helt uhørt kom til at se udsom, at mobiltelefoni (mobilstråling) har en visbeskyttendevirkning imod kræft. Metoderne og konklusionerne iKohortestudiet er da også blevet stærkt kritiseret afeksperter i international topklasse, som fx professorLennart Hardell og ph.d. George Carlo. Studiet er utilsløretblevet betegnet som ubrugeligt, fordrejet og manipuleret i59teleindustriens favør. Andre kommentatorer, fx fra det60anerkendte Microwave News, betegner studiet som spin.Når man skal undersøge, om mobiltelefoni giver øget kræftrisiko, kanman sammenligne to grupper: Brugere af mobiltelefoner og ikke-brugere. Et af kritikpunkterne af Kohortestudiet fra KræftensBekæmpelse er, at man fuldstændigt sammenblandede disse togrupper. Udover, at man kategoriserede mennesker, der kun havdebrugt mobiltelefon i meget lidt omfang, som brugere, så tog manerhvervsbrugerne ud af brugergruppen. Men erhvervsbrugerne blevikke bare taget ud af brugergruppen. De kom nemlig til at figurere ikontrolgruppen, dvs. gruppen af ikke-brugere. Det er på denne heltuvidenskabelige baggrund, at Kohortestudiet viser, at mobiltelefoni(mobilstråling) har en vis beskyttende effekt imod kræft, idet der varen svagt højere forekomst af kræft i kontrolgruppen. Altså kontrol-gruppen, der ikke burde rumme brugere, men som i kraft aferhvervsbrugerne kom til også at rumme nogle meget aktivemobiltelefonbrugere.
Betaleren bestemmer forskningens resultaterI 2005 lavede professor Henry Lai, University ofWashington, en opgørelse over 221 undersøgelser afmobilstråling og DNA-skader. Opgørelsen viste, at 70 % afden forskning, som varuafhængigaf industriens finan-siering, påviste beskadigelse af DNA. Imens kun 32 % af54den industrifinansierede forskning påviste effekter.Denne opgørelse passer meget godt med det billede,forskellige andre undersøgelser tegner af, hvad der sker
4

Sundhedsstyrelsens udmeldinger er i øvrigt, at derikke er beviser for, at mobilstråler er skadelige. Citater:”Den foreliggende viden om radiobølger fra mobiltelefoner ogsundhed giver ikke anledning til advarsler mod at bruge61mobiltelefoner.””Sundhedsstyrelsen vurderer ud fra den nuværende viden, at derikke er en generel trussel mod folkesundheden ved radiofrekventeelektromagnetiske felter (RF EMF) i samfundet, så længe de62fastsatte grænseværdier og anbefalinger overholdes.”
Bekæmpelse, for følgende helt fordrejede udlægning afforskningsresultaterne på området.:“Der er flereundersøgelser fra både Tyskland, England, Sverige og nu senestdenne, der alle viser, at der er ikke findes en sammenhængmellem masterne og helbredsproblemer”.
Denne stillingtagen virker besynderlig. Hvorfor henviserSundhedsstyrelsen til ICNIRPʼs utroværdige grænse-værdier? Hvorfor ser Sundhedsstyrelsen tilsyneladendekonsekvent bort fra alle de alarmerende undersøgelser,der kommer fra internationalt anerkendte forskere?Sundhedsstyrelsen har i spørgsmål om EMR og helbredsrisicibenyttet lægen Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse somekstern konsulent. Det var blandt andre Christoffer Johansen derstod bag det udskældte Kohortestudie, og han er ikke kendt for atråbe vagt i gevær omkring sundhedsrisici ved mobilstråler.
Journalisten Mona Nilsson afslører i bogen, ”Mobil-telefonins Hälsoriskor”, at WHO, eksperter og myndig-hederne i Sverige har tætte forbindelser til og samarbejder63med teleindustrien. Spørgsmålet er om noget lignendeogså gør sig gældende i Danmark? Det er under alleomstændigheder mærkværdigt, at Sundhedsstyrelsen i2007 uden nogen substantiel kritik affærdigede den afteleindustrien uafhængige og alarmerende BioInitiative-64rapport, som blot et ”partsindlæg”. En lignende kritik afundersøgelser, som har været helt eller delvist finansieretaf teleindustrien - og som har ”frikendt” mobilstråler - harSundhedsstyrelsen vist aldrig kaldt for partsindlæg, selvom det her ville være på sin plads at gøre det.Samlet set tegner der sig således et betænkeligt billede afspillet om sundhedsrisikovurderingen af EMR i Danmark.
Fraværende kritisk presse i DanmarkI de senere år har der været et udpræget fravær af medie-dækning, der beretter om de mange alarmerende under-søgelser fra udlandet omkring de sundhedsskadeligeeffekter af mobilstråler samt de forholdsregler, der tages iandre lande. Samtidig er mediedækningen som regelpræget af ukritisk journalistik og spin fra teleindustrien ogandre aktører. I begyndelsen af 2010 var fx næsten allelandets medier på banen med denne nyhed:”Vi har imange år frygtet at mobilstråler er skadelige. Nu viser detsig at mobilstråler kan kurere Alzheimers”.Historien var imidlertid en and, idet der ikke var tale ommobilsignaler, men en anden type elektromagnetiskstråling. Det er kun Mediehuset Ingeniøren, der65efterfølgende har korrigeret historien.På samme vis har der været mange andre fordrejede ellertyndbenede historier i medierne om mobilstråling. Fx harMetroXpress i sommeren 2010 bragt en artikel medoverskriften ”Kræft og mobilsendemaster har ingen66forbindelse”. I artiklen omtales en enkelt påstået nyundersøgelse fra Imperial College, hvor man ikke harfundet forøget kræftrisiko. Hvad artiklen ikke beretter er, atdenne undersøgelse blev lavet helt tilbage i 2006. At denførst er blevet publiceret nu og at den lanceres, som en nyundersøgelse, kan undre. Imperial College-undersøgelsener i øvrigt blevet kritiseret kraftigt og kaldt direkte ubrugelig67i en artikel på sitet Powerwatch.org.uk.Hvad artiklen i MetroXpress heller ikke fortæller er, atmindst 80 % af undersøgelserne på området viser, at derer forøget risiko for helbredsskadelige effekter ved at bo68tæt på en mobilmast. I stedet for at oplyse om detteciterer journalisten Christoffer Johansen, fra Kræftens
Christoffer Johansen har også spillet en rolle i dendanske mediedækning af en anden tvivlsom mobilnyhed:I foråret 2010 kom resultaterne af INTERPHONE-studiet -et stort tværnationalt forskningsprojekt om mobilstråler ogsundhedsrisici i regi af WHO / IARC med medfinansieringfra teleindustrien. De endelige konklusioner var 4-5 årforsinkede, fordi der opstod splid i forskergrupperne om,hvordan det skulle (bort)forklares, at der blev fundetvæsentligt forhøjede hjernekræftrisici (glioma) i flerelandes undersøgelser, fx fandt de Israelske forskere enfordoblet risiko.I forbindelse med publiceringen af INTERPHONE blev detså meldt ud fra IARC, at man ikke kunne finde en forhøjetrisiko ved mobiltelefoni, men at man på den anden side69heller ikke kunne udelukke det. Denne udlægning eryderst diskutabel, og INTERPHONEs kvalitet ogkonklusioner er da også blevet stærkt kritiseret af mangeeksperter og kommentatorer, som peger på, at vigtige data70er blevet udeladt undervejs etc.I den danske medieomtale af INTERPHONE blev historienimidlertid vinklet ”positivt”. Mange medier købte såledesudmeldingerne fra Christoffer Johansen / KræftenBekæmpelse, som udlagde INTERPHONE sådan, at derikke er forhøjet risiko for hjernekræft ved 30 minutters71mobiltelefoni hver dag i 10 år. Denne udlægning er ogsåyderst diskutabel. Det fortælles nemlig ikke: 1) At detnormalt tager mindst 10 år at udvikle kræft. 2) At nyere ogbedre undersøgelser viser en stærkt forøget hjernekræft-risiko ved mobiltelefoni. 3) At mobilstråler kan have mangeandre negative helbredseffekter.Nogle medier i udlandet havde kritiske vinkler på alt72dette, men i Danmark var det kun ”det glade budskab”,der kom frem. Konsekvenserne af den manglende kritiskepresse i Danmark er, at den brede befolkning går glip afvigtige informationer om de reelle sundhedsrisici og muligeforholdsregler i forhold til mobilstråling / EMR. Der ersåledes heller ingen bred debat om tingene.
Hvornår gribes der ind i Danmark?Den omfattende udbredelse af trådløse teknologier iDanmark er på ingen måde reguleret under hensyn tilsundhedsrisici eller forsigtighedsprincippet.Det helt store spørgsmål er så, hvor truet folke-sundheden er? Hvor stejlt vil kurverne stige formennesker, der bliver hypersensitive, invaliderede,syge eller dør af kræft? Vi kender ikke de præcisesvar, men på baggrund af den eksisterende viden erder al mulig grund til allerede nu at tage drastiskeforholdsregler omkring EMR. Ikke mindst fordi mangeaf de alarmerende undersøgelser bygger på data fraårstal, hvor brugen af trådløse teknologier var megetmindre udbredt end i dag. Den reelle trussel modfolkesundheden kan altså være meget højere endhidtil vurderet. Alt andet lige peger meget på, atmennesker i hobetal, allerede i disse år, bliver syge,invalideres og dør af EMR. Hvor længe lader vi stå til?________________________________________________________________
Yderligere information og handlemuligheder:Rådet for Helbredssikker Telekommunikation[email protected]www.helbredssikker-telekommunikation.dk
Informationsvideoerwww.youtube.com/EMRinformation
5

























































1

Fodnoter og referencer

Forskere mener, at mobilstråler / højfrekventemikrobølger er særligt biologisk forstyrrende på grund afde frekvensbånd, der benyttes, og måden, signalernepulseres og moduleres på. Se:http://mobilfakta.com/mobiltelefoni.htmhttp://da.wikipedia.org/wiki/ModulationBente-Ingrid Bruun: ”De trådløse samfund, Myter ogFakta” forlaget BoD, 2009. Samt "Helbredsskadeligebestrålinger - Forebyg Nu” forlaget BoD 2010og WIFI rækker op til 300 meter (ogapparaterne stråler konstant, når blot de er tændte).Mobilmaster, mobiltelefoner og mobilt bredbånd rækkerflere kilometer.
























































Regarding ELF a new lower public safety limit for habitable spaceadjacent to all new or upgraded power lines and for all other newconstructions should be applied. A new lower limit should also beused for existing habitable space for children and/or women whoare pregnant. A precautionary limit should be adopted for outdoor,cumulative RF exposure and for cumulative indoor RF fields withconsiderably lower limits than existing guidelines, see theBioInitiative Report. The current guidelines for the US andEuropean microwave exposure from mobile phones, for the brainare 1.6 W/Kg and 2 W/Kg, respectively. Since use of mobilephones is associated with an increased risk for brain tumour after10 years, a new biologically based guideline is warranted.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18242044
2
DECT-telefoner
3
http://www.eu-oplysningen.dk/leksikon/alle/forsigtighedsprinciphttp://www.el-allergi.dk/FREIBURG-APPEL.htmhttp://timleitch.net.nz/pdfs/freiburger_appeal.pdfAt antallet af underskriver af Freiburger-appellen er nåetop over 3000 nævnes blandt andet her:www.powerwatch.org.uk/pdfs/20061232_havas.pdfAf andre appeller kan nævnes:London Resolution 2008, Venice Resolution 2008, WiMax Appeal2006, Allgäuer Appeal 2006, Benevento Resolution 2006, HelsinkiAppeal, 2005, Stockacher Appeal 2005, Hofer Appeal 2005,Lichtenfelser Appeal 2005, Freienbacher Appeal 2005,Pfarrkirchener Appeal 2005, Haibacher Appeal 2005,Oberammergauer Appeal 2005, Coburger Appeal 2005, MaintalerAppeal 2004, Bamberger Appeal 2004, Catania Resolution 2002,Declaration of Alcalá 2002, Salzburg Resolution 2000, ViennaResolution 1998.
Den russiske professor Yury Grigoriev refererer også tilBioInitiative i en aktuel rapport om forsigtighedshensyn ogbeskyttelse af befolkningen I forhold til EMR:http://iopscience.iop.org/1755-1315/10/1/012003/pdf/1755-1315_10_1_012003.pdf6
4
http://ing.dk/artikel/82068-miljoeagentur-raser-sundhedsstyrelsen-er-perfid
http://www.comon.dk/nyheder/Frankrig-forbyder-mobiltelefoner-i-skoler-1.244084.htmlhttp://monanilsson.se/page03.htm
7
8
http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexteArticle.do;jsessionid=7BF4DDA31D22882183A2F8A340A8D423.tpdjo07v_2?idArticle=JORFARTI000022471504&cidTexte=JORFTEXT000022470434&dateTexte=29990101&categorieLien=id9
http://www.mast-victims.org/index.php?content=news&action=view&type=newsitem&id=4851
10
5
BioInitiativ-gruppen - et internationalt hold med 9eksperter - gennemgik i forbindelse med deres rapportmere end 2000 undersøgelser. Medlemmer af gruppen:David Carpenter, USA, Zoreh Davanipour, USA, David Gee,Denmark, Lennart Hardell, Sweden, Olle Johansson, Sweden,Henry Lai, USA, Kjell Hansson Mild, Sweden, Eugene Sobel,USA, Zhengping Xu and Guangdin Chen, China.
http://www.heraldsun.com.au/news/national/mobiles-too-dangerous-for-children/story-e6frf7l6-1225884744498http://www.mast-victims.org/index.php?content=news&action=view&type=newsitem&id=4841http://www.express.co.uk/posts/view/187011/Don-t-talk-on-mobiles-Text
11
http://bioinitiative.orghttp://www.next-up.org/pdf/BioInitiativeReportComplete.pdfKort præsentation af BioInitiative-rapporten kan læsesherunder:Biological effects from electromagnetic field exposure andpublic exposure standardsHardell L, Sage C. Department of Oncology, University Hospital,SE-701 85 Orebro, Sweden.[email protected]Abstract:During recent years there has been increasing publicconcern on potential health risks from power-frequency fields(extremely low frequency electromagnetic fields; ELF) and fromradiofrequency/microwave radiation emissions (RF) from wirelesscommunications. Non-thermal (low-intensity) biological effectshave not been considered for regulation of microwave exposure,although numerous scientific reports indicate such effects. TheBioInitiative Report is based on an international research andpublic policy initiative to give an overview of what is known ofbiological effects that occur at low-intensity electromagnetic fields(EMFs) exposure. Health endpoints reported to be associatedwith ELF and/or RF include childhood leukaemia, brain tumours,genotoxic effects, neurological effects and neurodegenerativediseases, immune system deregulation, allergic and inflammatoryresponses, breast cancer, miscarriage and some cardiovasculareffects. The BioInitiative Report concluded that a reasonablesuspicion of risk exists based on clear evidence of bioeffects atenvironmentally relevant levels, which, with prolonged exposuresmay reasonably be presumed to result in health impacts.
12
http://ing.dk/artikel/109697-nu-kommer-straalingsmaerkning-af-mobiltelefonerhttp://borsen.dk/it/nyhed/116813/
1314
http://www.chinapost.com.tw/taiwan/2007/11/06/129715/1500-cellphone.htm
http://www.rense.com/general79/celltowers.htm


1516
http://www.emfinterface.com/category/wifi/http://next-up.org/pdf/MicrowaveSyndrome012007Uk.pdf
http://www.wirelessstress.com/http://www.mindfully.org/Technology/2004/Microwave-Syndrome-Oberfeld1may04.htm1718
http://tinyurl.com/2c4r2j4
Mange af de nyere forskningsresultater findes iPathophysiology, vol. 16, 2009. Samt på sitet:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/pubmed
19
http://www.ijoeh.com/index.php/ijoeh/article/view/1309
http://www.emfacts.com/weblog/?p=132620
http://www.scribd.com/doc/33426484/Specific-Symptoms-and-Radiation-From-Mobile-Basis-Stations
6

























































21http://www.scribd.com/doc/3856847/Nail-A#fullSe i øvrigt flere mobilmasteundersøgelser på:http://www.powerwatch.org.uk/rf/masts.asp22
























































35
http://www.youtube.com/user/EMRinformation#p/f/7/HNdcKGDNYQc“RF Radiation – Induced Changes in thePrenatal Development of Mice” byIoannis N. Magras and Thomas D. Xenos.Bioelectromagnetics 18:455 – 461 (1997)Se fxhttp://www.powerwatch.org.uk/rf/phones.asp#brainhttp://www.microwavenews.com/docs/SetInterphonefree.pdfhttp://www.europarltv.europa.eu/yourParliament.aspx?action=view&PackageId=dc2851a5-d4d7-48b7-9769-ecc7e37e3a6bhttp://www.iarc.fr/en/research-groups/RAD/Interphone8oct08.pdf
36
I 2010 er licenserne til 4G-frekvensbåndet blevetsolgt af staten, som tjener milliarder på dette. 4Gkommer i 2011 og vil være 10 gange hurtigere end dehastigheder, vi har i dag. Det vil give endnu meremassiv mikrobølgebestråling af befolkningen på grundaf nye 4G-master etc.http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.aspSe fxhttp://www.youtube.com/watch?v=_EI9fZX4iww
37
232425
Eksempler på mennesker der reagerer kraftigt på EMR:http://www.youtube.com/watch?v=6r7FECKMHT8http://www.popsci.com/science/article/2010-02/disconnectedhttp://www.youtube.com/watch?v=-G3CWrgDS5E&playnext_from=TL&videos=Oi7jHul2FIY
3839
http://jco.ascopubs.org/cgi/content/abstract/27/33/5565
Antal mobilabonnementer i Danmark jf.IT- & Telestyrelsen:I 1987 var der 77.432 NMT-mobilabonnementer i Danmark.I 1992 var der 206.453 NMT-mobilabonnementerI 2001 blev NMT-systemet taget ud af brug (næsten ingen brugere tilbage).___________________________________________________________GSM-mobiltelefoni kom på markedet i Danmark i 1992 med 4.610abonnementer .I 1996 var der 1.034.731 GSM-abonnementer.I 2000 var der 3.308.199 GSM-abonnementer.I 2004 var der 5.042.238 GSM-abonnementer.___________________________________________________________UMTS (3G) kom på markedet i 2003 med 3.425 abonnementer.I 2006 var der 326.927 UMTS-abonnementer.____________________________________________________________I 2009 var der 7.424.000 mobilabonnementer (GSM + UMTS m. fl.)
26
http://mcs-danmark.dk/home/sites/default/files/dokumenter/vedhaeftede_filer/artikler/ARTAC%20sept%2009.pdfhttp://www.youtube.com/user/EMRinformation#p/a/u/1/GGLeiZ5zd-0http://living.oneindia.in/health/child-nutrition/2008/mobile-phone-addiction-kids-health-110608.htmlhttp://monanilsson.se/document/hardell-unga.pdf
27
28
2930
http://www.youtube.com/user/EMRinformation#p/f/3/S6dLRtkr4tIhttp://www.mast-victims.org/resources/video/AUSTRALIANEWS1_broadband.wmv
40
http://www.sst.dk/publ/Publ2009/DOKU/cancerreg/cancerregisteret_2008.pdfDer er også en undersøgelse, som viser at kvinder inogle henseender reagerer kraftigere på EMR end mænd,sehttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19383125Ifølge en undersøgelse fra 2005 bruger en engelskkvinde i sit liv i gennemsnit 42.000 timer på at tale itelefon, imens tallet for mænd kun er på 28.500 timer.
http://www.mobilsiden.dk/?aId=2531Se fx følgende: Mobilstråling og autisme:http://www.prweb.com/releases/2007/11/prweb570198.htmEn undersøgelse viser, at melatoninniveauet kan gå nedhos mobiltelefonbrugere. (Melatonin er med til at skabedyb søvn).http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12456290
41
31
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1306895.ecehttp://www.aftonbladet.se/kropphalsa/somnklubb/article7594627.abhttp://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/02/14/111936.htmAndre eksperter, fx professor Olle Johansson, advarerogså mod børns brug af mobiltelefon:http://www.aftonbladet.se/pryl/tele/article102499.abhttp://www.ph.ucla.edu/pr/newsitem052108.html
42
32
43
33
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467962Forskeren Sianette Kwee har også refereret til denneundersøgelser og skriver:”Kvindersom bruger mobiltelefonen under graviditeten harstørre chance at føde børn med adfærdsvanskeligheder,finder en amerikansk-dansk forskergruppe. De harundersøgt 13 000 børn født i Danmark, og fandt at kun toeller tre gange daglig mobiltelefonbrug af gravide mødrevar nok at øge risikoen for at deres babyer udvikledehyperaktivitet, adfærdsproblemer, og problemer afemotionel art og social opførelse, når de nåedeskolealderen. Risikoen blev yderligere forstærket, hvisbørnene også brugte mobiltelefon inden skolealderen.”http://www.mobilfakta.com/mobiltelefoni.htm34
44
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12224052
http://www.starweave.com/pinealsummary/45
Fx viser disse undersøgelser negative effekter langtunder grænseværdierne:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10228585Professor og hjernekirurg Leif Salford vedUniversitetssykehuset i Lund har påvist, at selv små dosermikrobølgestråler kan skade hjerneceller hos rotter.Grænseværdien for stråling mod hovedet er 2 Watt pr.kilo.Salfords forskning har vist at der opstår skadelige effekterrotters hjerneceller ved så lav bestråling som 0,00004Watt pr.kilo.http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article3546042.ece
http://jp.dk/indland/article359733.ece
7


















































































































62
http://www.frankenpost.de/nachrichten/regional/laenderspiegel/art2388,117041046
http://www.powerwatch.org.uk/science/intguidance.asphttp://www.straaling.dk/graensevaerdier.phphttp://straaling.dk/graensevaerdier.phphttp://www.mobilfakta.com/Forsigtighedsprincip.pdf
47484950
http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Straalebeskyttelse/Traadloest.aspx(Hentet på hjemmesiden den 13.6. 2010).Obs. det kan i øvrigt virke vildledende, at Sundheds-styrelsen bruger betegnelsen ”RF EMF”,dvs. radiofrekvente elektromagnetiske felter,når det helt præcist handler om ”RF EMR”.http://monanilsson.se/
6364
http://www.powerwatch.org.uk/pdfs/20061232_havas.pdf
Variationer i sådanne værdier, som er vist i skemaet,kan forekomme alt afhængig af apparat og aktivitet mm.Målt i skolegården på Buddinge Skole, Gladsaxe, april2010.Fx har forskerne i BioInitiative kritiseret ICNIRPsfremgangsmåde til at finde frem til anbefaledegrænseværdier. Neil Cherry har også kritiseret ICNIRPsgrænseværdier:www.salzburg.gv.at/ICNIRP-Kritik1.pdfI en dansk kontekst har forskeren Sianette Kwee ogsåkritiseret ICNIRPS grænseværdier:http://www.straaling.dk/graensevaerdier.phphttp://ing.dk/artikel/109697-nu-kommer-straalingsmaerkning-af-mobiltelefonerCell phone Research: Compiled by Prof. Henry Lai1/27/2005Funding............Effect.........No effect........TotalIndustry..............27 (32%)....57(68%)...........84Non-industry…...96 (70%)....41(30%).........137Total.................123 (56%)....98 (44%)........221
http://ing.dk/artikel/82068-miljoeagentur-raser-sundhedsstyrelsen-er-perfidhttp://ing.dk/artikel/105376-mobilstraaling-hjaelper-mod-alzheimers-hos-mus#p253645
http://www.metroxpress.dk/dk/article/2010/06/27/21/5104-90/index.xmlPowerwatch.org.uk og andre har udsendt en hård kritikaf Imperial College-undersøgelsens metoder ogkonklusioner.http://www.powerwatch.org.uk/news/20100623_cancer_phone_mast_bmj.asp
65
51
66
52
67
68
http://www.mast-victims.org/index.php?content=who
53
http://www.powerwatch.org.uk/news/20061115_health_studies.aspPå sitet Powerwatch er der i øvrigt referencer til 11mobilmasteundersøgelser fra perioden 2002-2008.Samtlige viser biologiske forstyrrelser / helbredsskaderhttp://powerwatch.org.uk/rf/masts.asp69
54
http://www.microwavenews.com/docs/mwn.7-06.RR.pdf55
http://ing.dk/artikel/75229-industrien-manipulerer-med-offentlig-forskninghttp://ing.dk/artikel/107885-forskere-kunder-styrer-vores-faglige-vurderinger#p250328Seung-Kwon et al.: Mobile phone Use and risk oftumours: A meta analysis; Journal of Clinical Oncologyhttp://jco.ascopubs.org/cgi/content/abstract/27/33/5565
IARC's direktør Christopher Wild:"The results really don'tallow us to conclude that there is any risk associated with mobilephone use, but... it is also premature to say that there is no riskassociated with it."http://www.reuters.com/article/idUSLDE64F0J420100516?loomia_ow=t0:s0:a49:g43:r1:c0.470588:b34059074:z0
56
70
57
http://monanilsson.se/document/hardell-okt-09.pdf5859
http://jnci.oxfordjournals.org/cgi/content/full/98/23/1707http://ing.dk/artikel/76295-eksperter-dansk-forskning-i-mobilstraaling-er-makvaerkhttp://jnci.oxfordjournals.org/cgi/content/full/93/12/952http://www.feb.se/NEWS/miljomagasinet20061215.pdfhttp://www.emf-health.com/reports-drcarlo-danishstudy.htm
INTERPHONE er blevet mødt af stærk kritik fra mangesider, se fxhttp://www.microwavenews.com/Interphone.Appendix2.htmlhttp://www.microwavenews.com/Interphone.Wild.htmlhttp://www.psrast.org/mobileng/15reasons.pdfhttp://electromagnetichealth.org/electromagnetic-health-blog/risk-of-brain-cancer-from-cell-phone-use-underestimated/
Det er i øvrigt også INTERPHONE-undersøgelser, som imeta-analysen i Journal of Clinical Oncology (se note 57)er blevet vurderet til kvalitativt at være i den dårlige endeaf forskningen.71
60
http://www.microwavenews.com/spin.htmlSe også:http://www.powerwatch.org.uk/news/20061206_danish_phones_cancer.aspDog manes der til forsigtighed ift. børn. Men dette harnæppe den store gennemslagskraft, når det tages somudgangspunkt, at der ikke er sundhedsskadelige virkningerved mobilstråler.http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Straalebeskyttelse/Mobiltelefoni.aspx(Hentet på hjemmesiden den 13.6. 2010)
http://www.cancer.dk/Forskning/nyheder/forskningsnyheder+2010/interphoneendelig.htm
http://www.videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/30_minutters_mobilsnak_giver_ikke_kraft72
61
Se fx Reuters og Microwave News mere kritisk vinkledeomtale her:http://www.reuters.com/article/idUSTRE64F1N020100516
http://www.microwavenews.com/Interphone.Main.html
8