Kommunaludvalget 2008-09
S 2876
Offentligt
720635_0001.png
720635_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. september 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.ism.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 19. august 2009 følger hermedindenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 2876,stillet af Mogens Jensen (S).
EEW/ J.nr. 2009-6356
Spørgsmål nr. S 2876:”Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til og de aktuelle forhand-lingspositioner vedrørende Kommissionens forslag til direktiv om ligebehand-ling uden for arbejdsmarkedet af alle uanset religion eller tro, handicap, aldereller seksuel orientering?”Svar:Kommissionen fremsatte i juli 2008 et forslag til direktiv om ligebehandlinguden for arbejdsmarkedet af alle uanset religion eller tro, handicap, aldereller seksuel orientering. Forslaget har til hensigt at fastsætte en ramme forforbud mod diskrimination af de nævnte årsager, og etablere en ensartetminimumsbeskyttelse inden for EU af mennesker, som udsættes for en så-danforskelsbehandling.ForslagetsupplerereksisterendeEU-lovgivningsrammer, under hvilke der er forbud imod forskelsbehandling pågrundlag af religion eller tro, handicap, alder, seksuel orientering alene ihenseende til beskæftigelse, ansættelse og erhvervsuddannelse. Forslagethar hjemmel i Traktatens art. 13. stk.1, hvorefter der kræves enstemmighed iRådet.Forslaget blev forelagt Folketingets Europaudvalg den 26. september 2008.FEU blev orienteret om sagen igen i juni 2009.Regeringen er som udgangspunkt positiv over for en styrket indsats moddiskrimination og bakker op om håndhævelsen af menneskerettighederne.Forslaget til direktiv, som det er fremlagt, giver dog anledning til en rækkemere specifikke betænkeligheder, primært af juridisk karakter, idet forslagetindeholder visse bestemmelser – herunder også vigtige undtagelser fra di-
2
rektivets anvendelsesområde – der efter regeringens opfattelse ikke er til-strækkeligt præcise. Dette kan medføre, at rettighedernes omfang reelt vilskulle fastlægges af EF-domstolen som sidste instans. Der bør derfor arbej-des på en afklaring af rettighederne under de videre forhandlinger.Regeringen vil arbejde for en afklaring af de afgrænsnings- og fortolknings-spørgsmål, der knytter sig til direktivforslaget, navnlig i relation til beskyttel-sen mod forskelsbehandling på grund af alder og handicap.Forhandlingerne, der begyndte under fransk formandskab i efteråret 2008 ogstadig pågår, har vist, at de fleste medlemsstater som udgangspunkt er posi-tive over for idéen om at styrke bekæmpelsen af diskrimination uden forarbejdsmarkedet. Det er imidlertid vurderingen, at flere medlemsstater harsamme betænkeligheder som Danmark angående direktivforslagets vageformuleringer og nogle enkelte medlemsstater er endog meget skeptiskeover for direktivet.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer