J.nr.

R-15-60024

Jurist

Birgitte Guldbrandsen

Tlf.

76 30 19 30

Fax

75 54 26 69

E-mail

birgitte.guldbrandsen

@dukh.dk

 

 

 

 

Velfærdsministeriet

Holmens Kanal 22

1060 København K

e-mail [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                             5.september 2008                                                      

 

Høring om lovforslag om fast kontaktperson i hjemmeplejen.

 

Tak for det fremsendte høringsbrev.

 

Indledningsvis vil vi bemærke, at ethvert tiltag som letter borgerens adgang til forvaltningen er positivt set i forhold til retssikkerhed og borgerinddragelse. Vi finder det dermed positivt, at lovforslaget giver borgeren en fast kontaktperson vedrørende alle spørgsmål om hjemmehjælp.  

 

Lovforslaget omhandler alene servicelovens § 83. Borgere med handicap modtager imidlertid ofte andre ydelser end praktisk bistand og støtte efter servicelovens § 83. I den forbindelse henleder vi opmærksomheden på, at der kan være et lignende behov for en fast kontaktperson i forhold til andre former for hjælp efter serviceloven.  Herunder et behov for en koordinerende kontaktperson på myndighedsniveau, når en person får flere forskellige former for hjælp.  Vi er klar over, at der er iværksat et "projekt koordinerende sagsbehandler", men gør hermed alligevel opmærksom på problemstillingen.

 

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at den faste kontaktperson skal rådgive borgeren om denne rettigheder og klagemuligheder på samme vis som borgeren i dag modtager vejledning. Dette indebærer naturligvis også, at den faste kontakt person, skal være i stand til at vejlede om mulighederne for at søge hjælp efter andre bestemmelser end servicelovens § 83. jf. herved retssikkerhedslovens § 5.

 

Det fremgår af lovforslaget, at borgeren skal have oplysning om, hvem der er kontaktperson i forbindelse med afgørelsen om hjælp efter § 83.  DUKH anbefaler, at der også tages højde for, at borger skal orienteres, hvis der efterfølgende udpeges en anden kontaktperson. Eksempelvis hvis pågældende kontaktperson skifter job eller er langtidssyg. Herunder anbefaler vi at udpegelse af en bestemt kontaktperson sker under inddragelse af borgeren.

 

Hvis De har spørgsmål til dette høringssvar, er De velkommen til at kontakte undertegnede på 22 68 23 11.

 

 

venlig hilsen

 

Birgitte Guldbrandsen

jurist