<DOCUMENT_START>

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 17. december 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80):

 

”På hvilket juridisk grundlag har ministeren fundet, at det er nødvendigt med en udfasningstid på henholdsvis 8 og 15 år?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har under pkt. 4 i lovforslagets almindelige bemærkninger redegjort for de ekspropriationsretlige overvejelser, som ligger til grund for den foreslåede udfasningsperiode i lovforslagets § 4.

 

Som det fremgår af de pågældende lovbemærkninger, er det Justitsministeriets vurdering, at et forbud mod hold af ræve efter omstændighederne vil kunne ramme allerede etablerede ræveavlere mv. så økonomisk intensivt, at indgrebet må anses for ekspropriativt, medmindre der fastsættes en overgangsordning (eller en dispensationsordning), som indebærer, at de pågældende – også efter indførelsen af et forbud på området – vil kunne fortsætte deres virksomhed i en længere årrække.

 

Det er Justitsministeriets vurdering, at der med fastsættelsen af en udfasningsperiode på 15 år vil kunne opnås en tilstrækkelig grad af sikkerhed for, at ingen af de eksisterende ræveavlere mv. vil kunne komme igennem med et krav om, at der er tale om et ekspropriativt indgreb, og at de derfor er berettiget til erstatning fra staten.

 

Justitsministeriet er opmærksom på, at 15 år kan siges at være en lang udfasningsperiode. Heroverfor står imidlertid, at der er tale om et indgreb, hvorved man forbyder et erhverv, som i dag drives lovligt – og altså ikke et indgreb, der er begrænset til at omfatte en almindelig regulering af rammerne for udøvelsen af en bestemt erhvervsaktivitet. På den baggrund finder Justitsministeriet, at der ikke vil kunne fastsættes en udfasningsperiode på mindre end 15 år for de tilfælde, hvor der er tale om, at den pågældende person har hold af ræve som sit hovederhverv.

 

Det er derimod Justitsministeriets vurdering, at der vil kunne fastsættes en kortere udfasningsperiode (en 8-årig udfasningsperiode) for de pelsdyravlere mv., der ikke har hold af ræve som deres hovederhverv, da indgrebet er mindre intensivt – i sammenligning med indgrebets intensitet for personer, der har hold af ræve som hovederhverv.