ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

11. november 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 9 (L6) stillet af Erhvervsudvalget den 6. november 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 9:

”Ministeren bedes redegøre for lovforslagets konsekvenser for parallelimporterede lægemidler?”

 

Svar:

Lovforslaget har ikke konsekvenser for parallelimporterede lægemidler.

 

Formålet med lovforslaget er imidlertid bl.a. at ramme ulovlige forfalskninger af lægemidler, der indebærer en krænkelse af immaterielle rettigheder. På lægemiddelområdet kan det være krænkelse af patenter, design og navnlig varemærker. Typisk drejer det sig om kendte lægemidler, som i falsk udgave sælges under samme navn og i samme form og farve som originalproduktet.

 

Et kendt eksempel fra EU's toldrapporter er et forfalsket lægemiddel mod hjerte-/karsygdomme, som indeholdt murstøv og var overtrukket med gul farve til vejstriber samt møbellak – for at ligne originalproduktet. Det kan i den forbindelse oplyses, at der ikke er konstateret forfalskede lægemidler i den lovlige distributionskæde for lægemidler i Danmark.

 

Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 1.1 og pkt. 2.3.1 samt lovforslagets § 1, nr. 1, § 2, nr. 1, § 3, nr. 3 og § 4, nr. 1, og bemærkningerne hertil.

 

Parallelimport er baseret på principperne om konsumption. Dette indebærer, at f.eks. lægemidler, der lovligt er markedsført i ét EØS-land, normalt må videresælges under det originale varemærke i et andet EØS-land, uden at der skal indhentes tilladelse fra mærkeindehaveren. Mærkeindehaverens beføjelser er opbrugt (konsumeret) i forbindelse med den oprindelige markedsføring.

 

Det kan supplerende oplyses, at lovforslaget ikke ændrer pÃ¥ reglerne for regionernes adgang til at købe generiske lægemidler - dvs. lovlige kopier af lægemidler, hvor det aktive stof er det samme som i originalproduktet, og som er fremstillet pÃ¥ grundlag af det originale patent, nÃ¥r dette er udløbet.

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk