ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 589397

 

26. november 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 41 ad L 5 stillet af Erhvervsudvalget den 24. november 2008.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål 41:

I ministeriets svar pÃ¥ spørgsmÃ¥l 2 redegøres der for, at den svenske regering har besluttet at gøre det obligatorisk for alle statslige aktieselskaber at rapporter om samfundsansvar i henhold til retningslinjerne i Global
Reporting Initiative. Vil ministeren forpligte sig til, at Danmark skal være i front med hensyn til statslige virksomheders sociale ansvar, således at regeringen sikrer, at de statslige virksomheder, der er omfattet af
lovforslaget, rapporter efter GRIs niveau A+?

 

Svar:

Indledningsvist vil jeg gerne fremhæve, at den svenske regerings retningslinjer om de statsejede virksomheders rapportering bygger på princippet om ”comply or explain”. Det betyder, at virksomhederne kan undlade at følge retningslinjerne, hvis de forklarer dette. I praksis betyder dette, at en statsejet virksomhed i Sverige kan undlade at rapportere på bestemte indikatorer i GRI eller kan rapportere på lavere niveau end A+, hvis årsagen hertil forklares. Det fremgår af de svenske retningslinjer, at dette er med henblik at gøre retningslinjerne fleksible og relevante for alle virksomheder.

 

Som det fremgår af regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar, vil regeringen fremme virksomheders samfundsansvar gennem statens aktiviteter. Regeringens handlingsplan er den eneste, der med udgangspunkt i FN’s principper for samfundsansvar systematisk stiller krav til samfundsansvar, både når staten optræder som indkøber, investor og aktionær. Danmark er derfor med handlingsplanen allerede i front på dette område.

 

Dette gælder også i forhold til de statslige aktieselskaber. Regeringen vil således med lovforslaget gøre det lovpligtigt for samtlige statslige aktieselskaber at rapportere om deres samfundsansvar (jf. afsnit 3.1. i lovforslagets bemærkninger).

 

Derudover skal de større statslige aktieselskaber, som led i handlingsplanen, tilslutte sig FN’s Global Compact. Regeringen ser gerne, at FN’s principper for samfundsansvar udgør udgangspunktet for danske virksomheders arbejde med samfundsansvar, fordi det er en international kendt og anerkendt ramme for samfundsansvar. Derudover giver FN’s principper virksomhederne gode muligheder for at arbejde med samfundsansvar på den måde, der passer bedst til den enkelte virksomhed. Denne forretningsdrevne tilgang til samfundsansvar giver størst gevinst både for virksomheden og det omgivende samfund. 

 

Ligesom det er regeringens holdning til de private virksomheder, skal det ikke gøres obligatorisk for de statslige aktieselskaber at rapportere efter Global Reporting Initiative (GRI). At opstille et sådant detaljeret krav til alle de statslige aktieselskaber (eller private virksomheders) rapportering om samfundsansvar vil bryde med det grundlæggende princip om, at arbejdet med samfundsansvar skal være baseret på frivillighed og være forretningsdrevet.

 

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 35 og 37, bakker regeringen fuldt op om virksomheder, der ønsker at rapportere i henhold til GRI. Det må imidlertid for både private og statslige selskaber afgøres efter forholdene i den enkelte virksomhed, om det giver mening og skaber værdi for virksomheden at rapportere i henhold til GRI. Og det er efter min opfattelse reelt også tilfældet med den svenske lovgivning, når man giver den enkelte statslige virksomhed valgmuligheder.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk