Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato  11. marts 2009                       

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. februar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, stillet efter ønske af Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 27:

 

”Vil ministeren oplyse, hvad begrebet ekstraordinære effektiviseringer dækker over?”

 

Svar:

 

Energitilsynet gennemfører hvert år en benchmarking af virksomhedernes økonomiske effektivitet og deres kvalitet i leveringen. På baggrund af benchmarkingen udmeldes effektivitetskrav til de mindre effektive virksomheder, der udmøntes i nedsættelse af de pågældende virksomheders indtægtsrammer. Tanken er, at virksomhederne vil kunne realisere effektivisering af driften i et omfang, som svarer til nedsættelsen af indtægtsrammen. Benchmarkingen er udformet således, at den afspejler det konkurrencepres, som findes i andre brancher, men som ikke findes for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder.

 

”Ekstraordinære effektiviseringer” omfatter effektiviseringsgevinster, som virksomheder opnår gennem rationa­lisering af driften ud over dem, de pålægges af Energitilsynet på baggrund af benchmarkingen. Bortfald af omkostninger, f.eks. bortfald af pensionsforpligtelser til sporvejsfunktionærer, vil i opgørelsen ligeledes fremstå som ekstraordinære effektiviseringer, idet de gennemsnitlige omkostninger pr. transporteret kWh strøm reduceres, når sådanne omkostninger falder bort.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard