Skatteudvalget 2008-09, Skatteudvalget 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
SAU Alm.del Bilag 168, L 206 Bilag 4, FLF Alm.del Bilag 179
Offentligt
648216_0001.png
Gludsted, 25. februar 2009Til Skatteudvalg og Fødevareudvalg
Vedr. skattereform og afgiftsregulering på usunde fødevarer
For det første: afgiftsstigningen er for lille til at folk ændre adfærd.For det andet: hvad er sundt og usundt??Enig: overvægt og hjerte-kar-sygdomme er usundt, og risiko for at udvikle begge dele og andrelidelser, øges ved for stort indtag af energi. Så hvis I kan skabe et mindre forbrug af sukker ogmættet fedt, er det fint for folkesundheden.(Hvad folk så synes, der er af livskvalitet i usund levevis, er en anden sag… Men de holdninger kanjo også stimuleres til sundere adfærd.)Men men men – hvad med ”light” og kunstige sødestoffer, som folk, så kan se som det sunderealternativ? Det er et meget uheldigt signal, da flere undersøgelser viser, at fødevarer med kunstigesødestoffer medfører øget kostindtag totalt set, og derfor giver derfor risiko for overvægt.Andre undersøgelser viser, at visse kunstige sødestoffer medfører risiko for kræftsygdomme. (Mensødestofferne er ikke forbudt, hvilket kan undre!!)Og så er det, jeg til stadighed undrer mig: hvorfor sætter I ikke bare momsen ned på de naturlige oguforarbejdede fødevarer, herunder selvfølgelig frugt og grønt??
Jeg håber, I vil tage disse forhold med jeres overvejelser, når I skal lave kampagner og reguleringermed henblik på, at folk skal blive sundere og mindre syge.
Med venlig hilsenDorthe Dybdahl, Gludsted