Skatteudvalget 2008-09
L 196 Bilag 1
Offentligt
671597_0001.png
671597_0002.png
671597_0003.png
671597_0004.png
671597_0005.png
671597_0006.png
J.nr. 2009-311-0026Dato: 22. april 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt demodtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ar-bejdsmarkedsbidrag.
Kristian Jensen/Birgitte Christensen
Høringsskema indeholdende høringssvar og kommentarer hertil vedrørende udkast til lov om ar-bejdsmarkedsbidrag.

Organisationer

AdvokatrådetBilledkunstnernes Forbund

Bemærkninger i høringssvar

Advokatrådet har ingen bemærknin-ger til lovforslaget.Billedkunstnernes Forbund finder detikke rimeligt at lægge arbejdsmar-kedsbidrag på indkomster i form afroyalties, da der er tale om betalingfor udnyttelse af en immateriel rettig-hed.

Kommentar til bemærkninger

For den samlede kunstnerstand er dertale om betydelige indtægter som nubelægges med en ekstra skat. I dettelys finder Billedkunstnernes Forbunddet ejendommeligt at ingen kunstner-organisationer direkte har modtagetHvis en kunstner driver selvstændiglovforslaget i høring.virksomhed som kunstner, er denpågældende allerede efter de gæl-Billedkunstnernes forbund opfordrer dende regler arbejdsmarkedsbi-dragspligtig af de indtægter, somtil, at økonomisk udnyttelse at deimmaterielle kunstneriske rettigheder nævnes i henvendelsen fra Billed-fritages for arbejdsmarkedsbidrag på kunstnernes Forbund. Det er ude-linje med ydelser i henhold til lov om lukkende royalties m.v., som mod-biblioteksafgift, jf. lovforslagets § 3, tages af kunstnere, somikkedrivernr. 2 og § 4, 2. pkt. Ligeledes ønskes selvstændig virksomhed som kunst-godtgørelse for selvstædigt erhvervs- nere, der hidtil har været fritaget.drivende, jf. lovforslagets § 6, udvidetDet er vanskeligt at begrunde, attil også at omfatte disse vederlag.royalties modtaget af den ene kate-gori af kunstnere skal kunne pålæg-ges arbejdsmarkedsbidrag, mens til-svarende betalinger modtaget af enanden kategori af kunstnere ikkeskal.
Det er desværre ikke praktisk mu-ligt på forhånd at sikre sig, at et lov-forslag tilgår enhver organisationeller forening, som kan tænkes athave en interesse i forslaget. Derforer det muligt via Skatteministerietshjemmeside at tilmelde sig ministe-riets nyhedstjeneste, hvorved manautomatisk vil modtage de lovfors-lag, der sendes i høring. Alle inte-resserede opfordres til at tilmeldesig denne nyhedstjeneste.
Hvad biblioteksafgifterne angår, erde foreslåede regler en videreførelseaf en ordning, der blev indført i2007, jf. kommentarerne til henven-delsen fra KODA.Der henvises endvidere til kommen-tarerne til henvendelsen fra DanskKunstnerråd.Dansk Automobilhandlerforening DAF har ikke bemærkninger til lov-(DAF)forslaget.Dansk AktionærforeningDansk Aktionærforening finder detrigtigt at erstatte en kompliceret lovmed en mere enkel. Foreningen erArbejdsmarkedsbidraget er ikkelængere et socialt bidrag – hellerikke i sin nuværende form. Ar-Side 2
dog grundlæggende af den opfattelse,at arbejdsmarkedsbidraget bør afskaf-fes, da anvendelsen af forskelligeskatter og sociale bidrag gør det van-skeligt for borgerne at forstå skattesy-stemet.Dansk ArbejdsgiverforeningDA oplyser, at sagen falder uden forDA’s virkefelt, og at DA under hen-visning hertil ikke ønsker at afgivebemærkninger.
bejdsmarkedsbidraget har siden2008 været en skat. Med lovforsla-get søges reglerne for denne skatvæsentligt forenklet.
Dansk Erhverv
Dansk Erhverv anfører, at ophævel- Arbejdsmarkedsbidraget er en skatsen af bidragsfritagelse for personer, på arbejdsindkomst og indkomstsom efter EU-reglerne er socialt sik- ved selvstændig virksomhed på li-ret i udlandet, eller som efter sociale nie med andre indkomstskatter. Ar-overenskomster er omfattet af uden- bejdsmarkedsbidraget bør derforlandsk lovgivning på en række speci- svares af personer, der erhververfikke områder, betyder, at det bliver sådan indkomst.dyrere for personer at opholde sig iDanmark med en E101-blanket. Dette Det er korrekt, at personer, der erbetyder efter Dansk Erhvervs opfat- socialt sikret i udlandet, ikke hidtiltelse, at personer, der i forvejen opfat- har betalt arbejdsmarkedsbidrag.ter Danmark som et dyrt land at op- (Dette har sin begrundelse i, at ar-holde sig i, vil opleve en stigning ibejdsmarkedsbidraget oprindeligskattebyrden. Dansk Erhverv finder, var et socialt bidrag.) Herved vil så-at dette har en uheldig signalværdi, danne personer kunne have en skat-hvis man ønsker at tiltrække uden-temæssig fordel i forhold til perso-landsk arbejdskraft.ner, der er socialt sikret i Danmark,idet fritagelsen for arbejdsmarkeds-bidrag efter de gældende regler ikkeer betinget af, at der betales socialebidrag i udlandet.I øvrigt har personer, som er fuldtskattepligtige til Danmark, samt be-grænset skattepligtige personer om-fattet af de særlige grænsegænger-regler i kildeskattelovens afsnit I Afradrag for udenlandske obligatori-ske sociale bidrag, jf. ligningslovens§ 8 M, stk. 2.
DI
DI finder det fornuftigt at ensretteopkrævningen og beskatningsgrund-laget af arbejdsmarkedsbidraget ogden normale indkomstskat.Dansk Journalistforbund kan tilslutte Dansk Kunstnerråds henvendelse erkommenteret nedenfor.sig den del af Dansk Kunstnerrådshøringssvar, der vedrører Lov om ar-bejdsmarkedsbidrag.Dansk Komponist Forening mener, atlovændringen vil betyde en mærkbarnedgang i realindkomst for forenin-gens medlemmer, for hvem royalty-indtægter spiller en ikke ubetydeligrolle. Videre finder foreningen detSom anført i kommentaren til hen-vendelsen fra BilledkunstnernesForbund betaler kunstnere, der dri-ver selvstændig virksomhed, allere-de i dag arbejdsmarkedsbidrag afderes royalty-indtægter. Det er ude-Side 3
Dansk Journalistforbund
Dansk Komponist Forening
bl.a. uforståeligt for danske mu-sikskabere, at der gøres forskel påophavsretbaserede indtægter og bibli-oteksafgiften.Dansk KunstnerrådDansk Kunstnerråd finder det ikkerimeligt at lægge arbejdsmarkedsbi-drag på indkomster i form af royal-ties, da der er tale om betaling for ud-nyttelse af en immateriel rettighed.Kunstnerrådet henviser til en lands-skatteretskendelse fra maj 1998 (of-fentliggjort i Tidsskrift for Skatter ogAfgifter som TfS 1998.559), hvoref-ter royalties så som betalinger fra Co-pyDan, Koda, Gramex m.fl. ikke blevanset for at være arbejdsmarkedsbi-dragspligtig. Der er ikke tale om ind-tægter direkte stammende fra en pri-mær arbejdsindsats, men for andresudnyttelse af et værk. Dette skaber enubalance, idet kunstnerne på den eneside skal betale arbejdsmarkedsbidragsom lønmodtagere, mens de på denanden side set ikke har lønmodtager-rettigheder.Dansk Landbrug og Landbrugsrådethenviser i et fælles høringssvar til ud-dybende svar fra Dansk Landbrugs-rådgivning.Dansk Landbrugsrådgivning har ikkei sit uddybende svar kommenteretlovforslaget.
lukkende royalties m.v., som mod-tages af kunstnere, somikkedriverselvstændig virksomhed som kunst-nere, der hidtil har været fritaget.Den landsskatteretskendelse, derhenvises til, vedrørte indkomståret1995 og blev i sagens natur afsagtpå grundlag af den lovgivning, derpå dette tidspunkt var gældende.Den hidtidige lovgivning foreslåsnu ophævet. Landsskatteretskendel-ser afsagt under den gamle lov erselvsagt ingen hindring for, at derkan vedtages en ny.Der henvises i øvrigt til kommenta-rerne til henvendelsen fra Billed-kunstnernes Forbund.
Dansk Landbrug
Dansk Landbrugsrådgivning
Dansk Musiker Forbund
Dansk Musiker Forbund protesterer Der henvises stil kommentarerne tilover ikke at have fået lovforslaget til- henvendelserne fra Billedkunstner-sendt direkte. Dansk Musiker For-nes Forbund og Dansk Kunstnerråd.bund giver udtryk for samme syns-punkter som Dansk Kunstnerråd forså vidt angår indtægter fra Koda,Gramex m.v.Danske Advokater har ingen be-mærkninger til lovforslaget.
Danske Advokater
Danske Filminstruktører, Danske Danske Filminstruktører, DanskeDer henvises til kommentarerne tilDramatikere og Danske Scenein- Dramatikere og Danske Sceneinstruk- henvendelsen fra Dansk Kunstner-struktørertører har afgivet et fælles høringssvar, råd.som i alt væsentligt er identisk meddet høringssvar, der er modtaget fraDansk Kunstnerråd.Danske Jazz, Beat og Folkemusik DJBFA har afgivet et høringssvar,Autorer (DJBFA)som i alt væsentligt er identisk meddet høringssvar, der er modtaget fraDansk Kunstnerråd.Der henvises til kommentarerne tilhenvendelsen fra Dansk Kunstner-råd.
Side 4
Datatilsynet
Datatilsynet forudsætter, at lovenadministreres under iagttagelse afpersondataloven.Domstolsstyrelsen har ikke bemærk-ninger til lovforslaget.Finansforbundet har ingen bemærk-ninger til lovforslaget.FSR bemærker, at det på grund af denkorte høringsfrist er sandsynligt, atder efterfølgende vil blive fundet for-hold, som burde være kommenteret,men for nærværende har FSR ikkebemærkninger til forslaget.
Dette kan bekræftes.
DomstolsstyrelsenFinansforbundetForeningen af StatsautoriseredeRevisorer (FSR)
Foreningen Registrerede Reviso- FRR har ikke bemærkninger til lov-rer (FRR)forslaget.Foreningen Danske RevisorerHåndværksrådetIngeniørforeningenKODAForeningen Danske Revisorer har ik-ke bemærkninger til lovforslaget.Håndværksrådet giver udtryk for, atman støtter forslaget.Ingeniørforeningen har ingen be-mærkninger til lovforslaget.KODA fremfører en række argumen- Der henvises til kommentarerne tilter, som i deres indhold svarer til de henvendelserne fra Billedkunstner-argumenter, der er fremført af Billed- nes Forbund og Dansk Kunstnerråd.kunstnernes Forbund, Dansk Kunst-nerråd m.fl.KODA henviser derudover til, at detaf regeringsgrundlaget fra 2005 frem-gik, at regeringen ønsker at forbedrevilkårene for de skabende kunstnere.Det blev herunder nævnt, at man villefjerne arbejdsmarkedsbidraget på bib-lioteksafgiften, hvilket skete i 2007.KODA mener ikke, at der i skatteret-lig henseende er forskel på biblio-teksafgift og andre former for royal-ties.LandbrugsrådetDansk Landbrug og Landbrugsrådethenviser i et fælles høringssvar til ud-dybende svar fra Dansk Landbrugs-rådgivning.LO bifalder den nye lovgivning, somer betydeligt enklere end den tidlige-re, og som sikrer en mere ensartet be-skatning af forskellige indkomsttyper.Landsskatteretten har ingen bemærk-ninger.Regeringsgrundlaget fra 2005 om-fattede alene en fjernelse af ar-bejdsmarkedsbidraget på forfatteresindtægt fra bibliotekspenge. Æn-dringen blev gennemført i 2007.
LO
Landsskatteretten
Ledernes Hovedorganisation (LH) LH bemærker, at de forventer, at der Arbejdsmarkedsbidraget er en skat,med lovforslaget er taget højde for, at som er omfattet af såvel de indgåe-Side 5
der ikke vil ske dobbeltbeskatning.
de dobbeltbeskatningsoverenskom-ster som de interne danske lempel-sesbestemmelser i ligningsloven.
SKATSkatterevisorforeningen
SKAT har ingen bemærkninger tilforslaget.Skatterevisorforeningen har ingenbemærkninger til lovforslaget.
Side 6