Reference: 079.073.021

 

Høring

 

over udkast til

 

Lovforslag om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

(Udbud af danske erhvervsrettede videregående uddannelser i udlandet)

 

Undervisningsministeriet udsender hermed ovenstående forslag til lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser (Udbud af danske erhvervsrettede videregående uddannelser i udlandet) i offentlig høring. Udkastet kan ligeledes ses på Høringsportalen: www.hoeringsportalen.dk

 

Høringssvar bedes sendt som elektronisk post til [email protected] med angivelse af "Høring, j.nr. 079.073.021" i emnefeltet. Seneste frist for høringssvar er den 20. april 2009 kl. 12.00. Svar, indkommet til Undervisningsministeriet efter dette tidspunkt, kan ikke forventes at indgÃ¥ i det videre lovforberedende arbejde.

 

Lovforslaget indeholder følgende hovedelementer:

 

Lovforslaget giver undervisningsministeren mulighed for at godkende, at institutioner for erhvervsrettede videregående uddannelse inden for Undervisningsministeriets område udbyder uddannelser i udlandet. Kun erhvervsrettede videregående uddannelser, der er godkendt til at blive udbudt i Danmark, kan i medfør af lovforslaget godkendes til udbud i udlandet. Undervisningsministerens godkendelse forudsætter en positiv akkreditering fra Akkrediteringsrådet. Undervisningsministeren forventes bl.a. i samarbejde med Danmarks Evalueringsinstitut at fastsætte tilpassede akkrediteringskriterier for akkreditering af udbud i udlandet.

 

Udbud af uddannelse i udlandet sker i udgangspunktet efter de gældende regler for uddannelserne og uddannelsesinstitutionerne. Undervisningsministeren bemyndiges i lovforslaget til at fravige eksisterende regler samt fastsætte særlige regler for at sikre kvaliteten af udbud i udlandet, og for at sikre, at udbud ikke går ud over uddannelsesinstitutionens varetagelse af uddannelse i Danmark. Undervisningsministeren forventes at bruge bemyndigelsen til at fastsætte regler om, at uddannelsesinstitutionerne ikke modtager tilskud til udbud i udlandet, og at uddannelsesinstitutionerne kan opkræve deltagerbetaling fra studerende ved udenlandske uddannelsesudbud. Undervisningsministeren forventes desuden at fastsætte regler om, at uddannelsesinstitutionerne kan oprette selskabskonstruktioner til varetagelse af udbud i udlandet.

 

Spørgsmål om lovforslaget kan for så vidt angår generelle og uddannelsesmæssige spørgsmål rettes til fuldmægtig Trine Ingemansen, tlf. 33925668. Spørgsmål angående økonomi og udbud kan rettes til chefkonsulent Per Bitz Johansen, tlf. 33925119.