Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174 Bilag 1
Offentligt
661568_0001.png
661568_0002.png

RETSPOLITISK FORENING

HØRINGSSVAR

fra Retspolitisk Foreningvedrørende forslag til lov om ændring af udlændingeloven(Skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud, udelukkelse m.v. afudlændinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister)Integrationsministeriets journalnummer 2008/4000-98
Retspolitisk Forening har 19. december 2008 modtaget lovudkastet i høring.Det angår især yderligere muligheder for udvisninger af ikke-statsborgere og længereindrejseforbud, hvortil kommer udvisninger m.v. på grundlag af FN´s og EU´s terrorlister.RPF skal indledningsvis anmode om, at vort høringssvar fra september 2008 over det daværendelovudkast (Integrationsministeriets j.nr. 2007/4000-97) igen vurderes i ministeriet, og at dettesammen med nærværende høringssvar tilgår Folketinget, når lovforslag fremsættes,evt. i uge 9/2009.Vi kan i det hele fortsat henvise til, hvad vi skrev i det tidligere høringssvar, og vi vil hertil korttilføje nedenstående:Der lægges i bemærkningsudkastet ikke skjul på, at lovudkastet her tilsigter en omsættelse til lov(og til opfølgende administration og retssagsbehandling) af regeringens aftale af 22. september2008 med regeringens støtteparti (Dansk Folkeparti) om yderligere stramninger af udlændingelovenmed henblik på udvisninger m.v.Generelt set forekommer aftalen os retssikkerhedsmæssigt og menneskeretligt særdeles betænkelig,hvortil kommer at de danske regler om udvisning mv. i en EU-kontekst bliver yderligere restriktive,hvilket også må beklages.Med lovudkastet gøres yderligere ”angreb” på trappestige-modellen, eksempelvis meget markantmed hensyn til vold efter straffelovens § 244. Hertil kommer, at lovudkastet for eksempel ogsåforlænger indrejseforbuds-reglerne. Begge disse regelændringer forekommer overdrevent nidkære,ligesom de ofte vil være i strid med internationale forpligtelser, herunder EMRK art. 8 m.fl.
Vi skal derfor henstille til ministeriet og Folketinget, at det foreliggende lovudkast ”lempes” påvisse punkter, jf. vort tidligere nævnte høringssvar og dette supplerende høringssvar.
København, d. 7. januar 2009
Med venlig hilsenBjørn ElmquistformandPeter Arnborgmedlem af bestyrelsen