Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Dato: 11. november 2008
Under henvisning til Socialudvalgets spørgsmål 13 ad L 16 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmålet.
Â
â€Mener ministeren, at de gældende regler for produktionskøkkener m.v. er hensigtsmæssige i forhold til de krav, der stilles til køkkener i daginstitutioner ved indførelse af frokostmÃ¥ltider i daginstitutioner eller mener ministeren, at det ville være muligt og hensigtsmæssigt at indføre mere specifikke regler for køkkener i daginstitutioner, f.eks. i form af lempeligere krav til indretningen, forudsat at fødevaresikkerheden overholdes?â€
Svar:
Da det er Fødevareministeriet, som er overordnet myndighed på området, har jeg bedt dem om bidrag til svar. Fødevareministeriet har oplyst følgende:
â€Kravene til indretning af fødevarevirksomheder, herunder køkkener i daginstitutioner, fremgÃ¥r af Forordning (EF) nr. 852 om fødevarehygiejne. Hygiejneforordningen er en rammeforordning, som fastlægger mÃ¥lene for indretning og drift af virksomheder, men den indeholder ikke mange detaljerede regler. Indretningen af virksomheden skal ske ud fra en vurdering af, hvordan virksomheden med de aktiviteter den har, kan indrettes og drives indenfor rammerne af forordningen, sÃ¥ fødevaresikkerheden sikres.
Det betyder alt andet lige, at der, i et daginstitutionskøkken med begrænset aktivitet, kan accepteres en indretning, som ikke ville være acceptabel i et større produktionskøkken.
Fødevarestyrelsen er i øjeblikket i gang med en revidering af vejledningen om regler for hygiejne i køkkener i børneinstitutioner. I denne vejledning, der er mÃ¥lrettet køkkener i daginstitutioner, vil der – ud over en gennemgang af de generelle krav - blive givet praktiske eksempler pÃ¥, hvordan køkkener med forskellige aktiviteter kan være indrettet. Vejledningen forventes klar i januar 2009.â€
Â
Karen Jespersen
                                                                              /Nina Eg Hansen