Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 31. marts 2009

Sagsnr.: 15264

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 5 (L 130), som hermed besvares. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra udvalget.

 

Spørgsmål 5:

”Ministeren bedes begrunde forslaget om bemyndigelse til administrativ at

fastsætte regler om dyrlægers forpligtelser i forbindelse med egenkontrol med

dyrevelfærd i landbrugsbesætninger.”

 

Svar:

Med henblik på at sikre landbrugsbesætningers indførelse og efterlevelse af egenkontrollen foreslås det, at der indføres en beføjelse til administrativt at fastsætte regler om dyrlægers forpligtelser i forbindelse med egenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger.

 

Det er hensigten med den foreslåede bemyndigelse i den nye § 8 b, stk. 1, at fastsætte regler om, at dyrlægen ved besøg i besætningen blandt andet skal rådgive om og følge op på, om besætningsejeren har etableret og følger et egenkontrolprogram for dyrevelfærd. Ved manglende overholdelse af kravet om at indføre og efterleve egenkontrol med dyrevelfærd er det hensigten, at dyrlægen skal gøre besætningsejeren opmærksom herpå med henblik på at få forholdene ændret eller om nødvendigt kontakte rette myndighed. Det er tillige hensigten at fastsætte nærmere regler om antal besøg, sammenhæng med eventuelle sundhedsrådgivningsaftaler m.v. Den nærmere udmøntning af disse regler beror på, hvad der politisk bliver enighed om på baggrund af indstillingerne fra de arbejdsgrupper, der er nedsat i medfør af veterinærforliget.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Heidi Søltoft