Retsudvalget 2008-09
B 184 Bilag 9
Offentligt
698405_0001.png
698405_0002.png
FolketingetChristiansborg

Dansk Blindesamfund

Landsforening af blindeog svagsynede i DanmarkAtt.: RetsudvalgetKøbenhavn, 11. juni 2009

Vedrørende B 184: Forslag til folketingsbeslutning om visse hundetyper,

mundkurvspåbud, linepåbud m.v.

I Dansk Blindesamfund er vi blevet opmærksomme på, at Folketingets Retsudvalg iøjeblikket arbejder på en beretning vedrørende det ovenfor nævnte beslutningsforslag omhundes færden på offentlige steder. Forslaget går ud på, at man for at mindske risikoen forkamphundes angreb på dyr og mennesker vil indføre bestemmelser, der forpligter allehundeejere til at føre deres hunde i line på offentlige steder når hunden er ældre end seksmåneder.I Dansk Blindesamfund har vi stor forståelse for, at man via lovgivningen forsøger at mindskerisikoen for kamphundes angreb. Vi oplever desværre ind imellem at også førerhunde ogderes brugere pludselig bliver overfaldet når de uden at vide det kommer for tæt på enaggressiv hund. Vi er imidlertid af den opfattelse, at et generelt påbud om, at alle hunde altidskal føres i line, har nogle uheldige konsekvenser for landets ca. 300 førerhundebrugere ogderes hunde.Lad mig starte med at informere lidt om, hvem der får førerhund og hvad en førerhund er:En førerhund er et hjælpemiddel der bevilges til en person, der har så omfattende etsynshandicap at vedkommende enten er helt blind, eller har så lille en synsrest at denne ikkepå nogen måde kan anvendes når vedkommende færdes på egen hånd.En førerhund er inden den udplaceres hos sin bruger, blevet specielt udvalgt og trænet i 5måneder hos en instruktør der har særlig viden om hvad en førerhund skal kunne. Jeg kannævne at en førerhund naturligvis ikke på nogen måde må udvise aggressiv adfærd overforandre mennesker og dyr. Gør den det bliver den omgående kasseret. I træningsforløbetlærer hunden ca. 20 kommandoer samt almindelig lydighedsdressur, dette bevirker atførerhundebrugeren både når hunden arbejder og når hunden har fri, har fuldstændig kontrolover hunden. Førerhunde kan når de arbejder kendes på deres særlige seletøj/bøjle. Nårførerhunden færdes frit kendes den på den klokke i halsbåndet som hjælper brugeren med atholde styr på hvor hunden er.
Thoravej 35 – 2400 København NV. – Telefon 38 14 88 44Fax 38 14 88 00 – SE 18 20 39 28 – Giro 300-2217E-mail [email protected] – Internet www.dkblind.dk

Protektor: Alexandra, grevinde af Frederiksborg

De væsentligste arbejdsområder for en førerhund er, at hjælpe brugeren med at færdes frasted til sted. Herudover tilbringer hunden en stor del af sin tid med at ligge og vente medensbrugeren eksempelvis er på arbejde, dyrker sin fritidsinteresse, besøger familien o.l. Det kanderfor fastslås, at førerhunde har ekstremt meget brug for en gang imellem at få lov til at"strække ud" når de har fri, at få rørt sig og i det hele taget bare få lov til at være hunde.Et påbud om, at hunde skal føres i line i byområder vil, uanset om der etableres særligelufteområder hvor hunde kan få lov til at løbe frit, eller om man skal uden for byen, frembydedet særlige problem for den blinde førerhundebruger, at finde ud af hvor området er ogefterfølgende komme hen til det. At være blind eller stærkt svagsynet er et færdenshandicap.Vi kan jo ikke bare tage vor hund og køre den hen til området, og sådanne områder har detmed ofte at ligge langt væk fra offentlige transportmuligheder.På vegne af Dansk Blindesamfund, skal jeg med baggrund i det ovenfor anførte kraftigtopfordre til at førerhunde undtages, såfremt man ønsker at indføre regler der påbyder athunde skal føres i line i bymæssig bebyggelse, eller andre restriktioner som begrænserførerhundes luftemuligheder.Dansk Blindesamfund står gerne til rådighed for at vi i et foretræde for udvalget nærmere kanuddybe vores synspunkter. Såfremt dette ønskes er man velkommen til at rette henvendelsetil Li Sommer Vilmar på tlf.nr. 38 14 88 75 eller e-mail:[email protected].
Med venlig hilsenArne PedersenForretningsudvalgsmedlem