Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
704991_0001.png
704991_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. juli 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKR/ J.nr. 2009-5010
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. juli 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 471 (SOU Alm. del) stillet efter ønske fra René SkauBjörnsson (S).
Spørgsmål nr. 471:”Ministeren bedes oplyse, om en kommune kan fastsætte frister efter rets-sikkerhedslovens § 3, stk. 2 af en hvilken som helst længde uden at bryderetssikkerhedslovens § 3, stk. 1, der foreskriver, at spørgsmål om hjælp skalbehandles hurtigst muligt, og i den forbindelse om det er i overensstemmel-se med retssikkerhedslovens § 3, jf. vejledningens punkt 223, når HjørringKommune har fastsat sagsbehandlingstiden for støtte til køb af bil til 12 må-neder ved førstegangsansøgninger og hele 18 måneder i forbindelse medudskiftning af bil.”
Svar:Reglen i retssikkerhedslovens § 3, stk. 1, skal på den ene side imødekommeborgernes rimelige ønske om at få svar hurtigt og på den anden side ses isammenhæng med lokale prioriteringer af, hvordan de samlede ressourcerbedst anvendes.Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, indebærer, at hver enkelt kommune skalbeslutte, hvordan kommunens service skal være på det enkelte område.Frister kan være længere for typer af sager, som erfaringsmæssigt kræverlængere tid, før der kan træffes en afgørelse, og fristens længde vil bero påsåvel sagens karakter som det serviceniveau, der lokalt er fastlagt af kom-munalbestyrelsen i den enkelte kommune.
2
Der er således ikke efter loven et absolut maksimum for de tidsfrister, kom-munerne kan fastsætte.En helt uforholdsmæssig lang sagsbehandlingstid vil imidlertid kunne side-stilles med et afslag med den virkning, at klageinstansen, det vil sige desociale nævn, kan behandle sagen. Det vil bero på en konkret vurdering idet enkelte tilfælde, om sagsbehandlingstiden har en sådan længde.Punkt 223 i vejledning om retssikkerhed og administration på det socialeområde beskriver, at regler, der rummer et eller flere skønsmæssige ele-menter, har til hensigt at samle op på situationer, hvor lovgivningen ikke erbeskrevet udtømmende. Hensigten er at give myndigheden mulighed for atforetage et konkret skøn i de enkelte sager.Den sagsbehandlingstid, som er nævnt i spørgsmålet, vurderes ikke at værei strid med punkt 223 i vejledning om retssikkerhed og administration på detsociale område.
Karen Ellemann/ Morten Starch Lauritsen