Folketingets Forsvarsudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

26. marts 2009

 

 

Som bekendt bidrager Danmark, som led i NATO’s integrerede luftforsvar, med to F-16 styrkebidrag til NATO’s rotationsordning til overvågning og afvisningsberedskab i luftrummet over henholdsvis Island og de tre baltiske lande. Vores F-16 styrkebidrag i Baltikum har været udsendt siden primo januar 2009 og vil løse opgaven frem til primo maj 2009. F-16 styrkebidraget på Island har været udsendt siden primo marts 2009 og vil frem til ultimo marts 2009 forestå afvisningsberedskabet i luftrummet her.

Som det fremgår af medierne, har jeg besøgt vores F-16 styrkebidrag på Island i sidste uge. Bidraget på Island er sammensat af personel fra tre af flyvevåbnets Wings, herunder Air Control Wing, Combat Support Wing og Fighter Wing Skrydstrup, og omfatter i alt ca. 50 personer. Udover piloter, administrativt og teknisk personel samt vagter indgår ligeledes danske jagerkontrollører i styrkebidraget. Disse jagerkontrollører har bl.a. til opgave at kontrollere de danske F-16 kampfly i forbindelse med flyvningerne på Island. Det kan i den forbindelse nævnes, at to estiske jagerkontrollører deltager i det danske F-16 styrkebidrag til Island for at opnå værdifulde erfaringer med kampflyoperationer i NATO regi. Kontrollen udføres fra det islandske luftkontrolcenter på Keflavík internationale lufthavn, hvor de danske jagerkontrollører arbejder tæt sammen med deres islandske og estiske kollegaer.

Besøget ved F-16 styrkebidraget har givet mig et meget positivt indtryk af de danske og estiske soldaters engagerede og professionelle opgaveløsning på Island. Samtidigt kan jeg nævne, at da jeg mødte den islandske udenrigsminister, Össur Skarphéðinsson, i forbindelse med besøget, udtrykte han anerkendelse af Danmarks støtte til Island og de danske soldaters indsats i forbindelse med suverænitetshåndhævelsen af islandsk luftrum.

Det er bemærkelsesværdigt, at danske F-16 kampfly aktuelt hævder suveræniteten i luftrummet over ikke mindre end fem ud af NATO’s 26 medlemslande, nemlig de tre baltiske lande, Island og Danmark. Samtidig finder jeg det glædeligt, at Danmark med sine kampfly kan bidrage til sikkerhed og suverænitetshævdelse for NATO lande, som ikke har kapaciteten til at varetage opgaven selv. Udsendelsen af vores F-16 styrkebidrag til Island og Baltikum viser selvsagt dansk solidaritet i NATO samt vores villighed til at bære fælles byrder i Alliancen.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Søren Gade