Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 12 (L 81), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 12:

”Mener ministeren principielt, at to parter har ret til at begrænse en tredjeparts frihed mod økonomisk kompensation, uden at tredjepart har mulighed for at afslå en sådan aftale?”

 

 

Endeligt svar:

Som det fremgår af punkt 3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, har regeringen fundet det nødvendigt ved lov at sikre, at virksomheder ikke henover hovedet på de ansatte indgår jobklausuler, der hindrer eller begrænser de ansattes fremtidige jobmuligheder og dermed i sidste ende lægger hindringer i vejen for lønmodtagermobiliteten generelt.

 

Omvendt anerkender regeringen også, at virksomheder – i visse situationer og alt efter branche og virke – kan have legitime grunde til at anvende jobklausuler, særligt for at beskytte virksomhedernes forretningsgrundlag.

 

Med L 81 sikrer vi netop, at en arbejdsgiver ikke fremover kan indgå jobklausuler uden om den ansatte, og at den ansatte i givet fald får samme økonomisk kompensation, som der gælder efter kompensationsreglerne ved konkurrence- eller kundeklausul efter funktionærloven. Med kravet i § 2 om en direkte aftale med den berørte lønmodtager, får lønmodtageren samtidig mulighed for at afslå jobbegræns­ninger som følge af jobklausul.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen