Kirkeudvalget 2007-08 (2. samling)
L 75 Bilag 1
Offentligt
529138_0001.png
529138_0002.png
Dato: 12-12-2007Arkivnummer: 2990-109311
KirkeministerietFrederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København KSendt pr e-post til [email protected] samt [email protected]

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbræn-

ding

Danmarks Naturfredningsforening (DN) er for nylig blevet opmærksom på at Kirkeministeriethar afholdt høring på et forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbrænding. DNforstår at baggrunden for lovforslaget er at skabe hjemmel til, at kommuner kan anlægge be-gravelsespladser, herunder i skove, uden at der i den forbindelse stilles krav om opførelse afkapel, når der alene sker urnenedsættelse på begravelsespladsen.Efter telefonisk samtale med fuldmægtig Jørgen Kroer blev det aftalt at DN indsender sit hø-ringssvar og at dette vil indgå i Kirkeministeriets almindelige behandling af emnet, selv omhøringsfristen er udløbet. DN vil i den forbindelse at gøre opmærksom på at foreningen ønskerat være på høringslisten ved fremtidige høringer, hvor Kirkeministeriet fremsætter forslag, derdirekte eller indirekte omhandler aktiviteter i skov og på naturarealer.DN har følgende bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbræn-ding:Begravelsespladser i skov kan genere skovens øvrige brugere. Dette gælder både oplevelsenaf den uforstyrrede skov, oplevelsen af natur uden menneskeskabte indslag, samt oplevelsenaf at adgangen til et skovområde indskrænkes fysisk såvel som mentalt, idet mange menne-sker må formodes at opfatte en begravelsesplads som en arealreservation til et særligt formål,der ikke inviterer til almen, rekreativ brug af området. Med mindre der opsættes meget klareretningslinjer for et begravelsesområdes brug og udseende må det formodes at der uundgåe-ligt vil komme til at foregå en privatisering af et offentligt tilgængeligt område. Dette er vel-kendt fra mange andre samfundssammenhænge, bl.a. opsætning af officielt udseende skiltealene med angivelsen "privat vej", boligbyggeri med store glasfacader ud til offentlig vej, hvoransvaret for privatlivets fred flyttes fra beboerne til de forbipasserende, samt den generelletendens til opsætning af hegn, beplantning, krukker og personlige ejendele omkring camping-vogne, ved bådepladser i havne, på fællesgravsteder på kirkegårde, etc.
Danmarks NaturfredningsforeningMasnedøgade 202100 København ØTlf 39 17 40 00Fax 39 17 41 41www.dn.dk[email protected]
DN er enige med Skov- og Naturstyrelsen i at etablering af begravelsespladser i statsskov vilindebære en begrænsning af offentlighedens adgang, som ikke er forenelig med det statsligeejerskab. I og med at det kun er 20% af skovarealet, der er statsejet, mens de resterendeskovarealer er enten privatejede (75%) eller kommunalt ejede (5%) er det en meget stor delaf de danske skove, som vil kunne bruges til begravelsespladser. I den nuværende lovgivninger almen færdsel i privat skov kun tilladt på anlagte stier, med generel accept af adgang tilarealer, der støder umiddelbart op til stier. I den sammenhæng mener DN at anlæg af begra-velsespladser i privat skov er med til at fastholde denne adgangsbegrænsning, samt hindre enudvikling i retning af bedre adgang for offentligheden til private skove.Der bør foretages en præcisering af vilkår for urnenedsættelse i skove. DN mener at de vilkår,som p.t. gælder for urnenedsættelse på privat ejendom, som minimum også bør gælde forurnenedsættelse i skov. det drejer sig følgende vilkår:- at der ikke må anbringes sten, mindesmærker eller andet, der kendetegner en begra-velsesplads- at urnen skal bestå af letnedbrydeligt materiale- at urnen nedgraves i mindst 1 meters dybdeDet er muligt indenfor de eksisterende rammer at etablere begravelsespladser og kirkegårdemed et skovpræg. Ved nyanlæg af begravelsespladser eller omlægning af eksisterende begra-velsespladser, som samtidig tilplantes med træer og buske til en skov eller en skovlignendelund med stort naturpræg opnås i løbet af få år samme fornemmelse af en plads i naturen somi en eksisterende skov. Derudover giver denne løsning mulighed for at lægge begravelsesplad-serne på egnede steder, hvor det er muligt at opfylde andre krav, såsom tilgængelighed, ogplanmæssige forhold. DN foreslå denne løsning frem for anlæg af begravelsespladser i eksiste-rende fredsskov, idet den ikke lægger en arealreservation på et eksisterende skovområde. En-delig mener DN at udlæg af nye kirkegårdsarealer med skovpræg på landbrugsjord i de bynæ-re omgivelser vil medføre et løft for såvel natur som landskab, beskytte grundvand og gennemvelplanlagt udformning kunne minimere de ovennævnte konflikter.
Med venlig hilsenKatrine Hahn Kristensen, 39 17 40 75, [email protected]
2