Tillægsbetænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. april 2008

1. udkast

Tillægsbetænkning

over

Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove

(Diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.)

[af skatteministeren (Kristian Jensen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 5. december 2007 og var til 1. behandling den 8. januar 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget. Udvalget afgav betænkning den 26. marts 2008. Lovforslaget var til 2. behandling den 17. april 2008. Ved 2. behandling blev lovforslaget delt i 3 lovforslag: nr. L 31 B, L 31 C og L 31 D. Lovforslagene blev henvist til fornyet behandling i Skatteudvalget.

Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i <> møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget ønsker at gøre opmærksom på, at udvalgets behandling af lovforslaget har vist, at det ikke indeholder tilstrækkelige regler til at undgå utilsigtet udnyttelse af reglerne. Imidlertid er reglerne så komplicerede, at dette ikke kan rettes op ved, at der stilles ændringsforslag.

S, SF og EL vil i stedet opfordre skatteministeren til yderligere at gennemarbejde de foreslåede regler og herefter stille de fornødne lovforslag.

S, SF og EL vil specielt pege på følgende områder:

1)   Afskaffelse af muligheden for at genplacere ejendomsavance fra ikke skovejendomme i anskaffelse af skovejendom i udlandet og i Danmark.

       Der synes, jf. Skatterådets bindende svar i sagerne SKM 2007-828 SR og SKM 2008-45 SR, at være ved at blive udviklet et »selskabstømmeragtigt« koncept, hvor professionelle tilbyder skatteydere med skattepligtig ejendomsavance at arrangere placering af denne avance i skovejendom, hvor skatteyder reelt ikke selv deltager i skovdriften.

2)   Det bør ikke være muligt at have genanbragt en ejendomsavance efter reglerne i EBL § 6A i en ejendom, der »omdannes« til ejerbolig, der i øvrigt er omfattet af EBL § 8, jf. besvarelsen af spørgsmål 25.

3)       Manglende mulighed for kontrol for SKAT af senere avanceopgørelse, når der er genplaceret avancer efter reglerne i EBL § 6A. Det bør her overvejes, om der på den ejendom, hvor der er sket genanbringelse kan ske tinglysning af beskatningsforpligtelsen som byrde.

4)   Beskatning af køberet til fast ejendom i familieforhold når en af parterne er bosat i udlandet, jf. besvarelsen af spørgsmål 30.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

  Anders Broholm (V) Â  Karsten Lauritzen (V) Â  Peter Christensen (V) Â  Jacob Jensen (V) Â  Mikkel Dencker (DF) Â  Pia Adelsteen (DF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Anders Samuelsen (NY) nfmd.  Nick Hækkerup (S) Â  John Dyrby Paulsen (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  René Skau Björnsson (S) Â  Mette Frederiksen (S) Â  Jesper Petersen (SF) Â  Niels Helveg Petersen (RV) fmd.  Frank Aaen (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

4

 

(UFG)

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 31 B efter betænkningsafgivelse

Bilagsnr.

Titel

24

Betænkning afgivet den 26. marts 2008