Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             26. april 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 9. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 108, forslag til ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk, som jeg hermed skal besvare:

 

Spørgsmål 7:

 

"Vil ministeren redegøre for, om der kan laves en model, hvor elhandelsselskaber med både kommunale og private ejere får friere muligheder for at handle med energirelaterede produkter som CO2-kvoter, andre energiarter og risikostyring af kunders energileverancer, og hvor det samtidig sikres, at de kommunale ejere ikke kan anvende offentlige midler herpå?"

 

Svar:

 

Der har været ønsker fremme om, at give alle elhandelsselskaber samme råderum, uanset om de har kommunalt medejerskab, men med den begrænsning, at de kommunale ejere ikke må kunne skyde yderligere midler i selskaberne. Herunder vil kommuner, der ikke i dag har elhandelsselskaber, være afskåret fra at oprette sådanne selskaber.

 

Dette forslag rummer imidlertid også nogle problemer:

 

·         Det vil lægge bindinger pÃ¥ de pÃ¥gældende virksomheder, at en ejer er hindret i at skyde midler i selskabet, hvis det fÃ¥r behov for et kapitalindskud. Man skal erindre, at elhandelsvirksomhed er en risikobetonet virksomhed, hvor det kan være nødvendigt at sikre overlevelsen gennem kapitalindskud fra ejerne. Bindingen vil derfor næppe holde i virkelighedens verden.

 

·         Det vil skabe forskelsbehandling af kommunerne, idet det vil hindre kommuner, der i dag ikke er engageret i elhandel, i at blive medejer af eller at etablere en elhandelsvirksomhed. Dette skyldes forslagets bestemmelse om, at kommuner ikke kan skyde yderligere midler i elhandelsselskaber. I dag kan alle kommuner engagere sig i produktion, transport, handel og levering af elektricitet, jf. elforsyningslovens § 4, stk 2 og § 2, stk. 1.

 

·         Hertil kommer, at de midler kommunerne allerede har indskudt i de kommunale elhandelsselskaber, vil kunne anvendes til ikke el-relaterede formÃ¥l uden modregning i bloktilskuddene.

 

Jeg kan derfor ikke støtte en sådan model.