Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             26.  april 2008

J nr.            

Energipolitisk Udvalg har i brev af 11. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 108, forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 14:

 

"Vil ministeren belyse de problemer vedrørende kollektive varmeanlæg, der påpeges i høringssvaret fra LOKE (Lolland Energi Holding A/S), samt skitsere forslag til mulige løsninger heraf?"

 

Svar:

 

LOKE Invest er et holdingselskab, ejet af Lolland Kommune. LOKES formÃ¥l er at udvikle og medfinansiere projekter indenfor vedvarende energikilder og intelligente energiløsninger. LOKE har en egenkapital pÃ¥ 85 mio. kr., der stammer fra Nakskov Kommunes salg af E2 aktier.

 

Egenkapitalen tjener som risikovillig kapital, der investeres i offentlige og private initiativer på miljøområdet. Kapitalen kan dog kun anvendes til projekter, som falder indenfor den gældende varmeforsyningslov henholdsvis elforsyningslov. Herved kan projekterne, eksempelvis projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, finansieres, uden at kommunen bliver mødt med krav om modregning i kommunens bloktilskud

 

Elforsyningsloven og varmeforsyningsloven er ikke til hinder for, at LOKE Invest kan investere i projekter, som falder udenfor disse love. Denne mulighed berøres ikke af lovændringen. Her gælder blot reglerne om modregning i Lolland Kommunes bloktilskud, jf. elforsyningslovens § 37.