Udenrigsministeriet                                                                           

                                                                                                            Den 27. december 2007

 

                                                                                                      Spørgsmål fra Udenrigs-udvalget til udviklingsministeren af 30. november 2007.

                                                                                                      URU alm. del - spørgsmål 5.

 

 

 

Spørgsmål 5:

”Ministeren bedes oversende en oversigt over størrelsen af de ekstraordinære humanitære bidrag samt deres procentvise andel af bistandsbudgetterne i EU's medlemslande samt Norge for årene 2001 og frem.”

 

 

Svar:

 

”Ekstraordinære humanitære bidrag” er betegnelsen på den danske finanslovskonto 06.39.02.10, der anvendes til danske øremærkede humanitære bidrag til NGO’er og FN-organisationer. Generelle bidrag til humanitære organisationer under FN-systemet gives derimod over finanslovskonto 06.39.01[1].

 

Der findes ingen international udviklingsstatistik i DAC for de bevillinger, som vi i Danmark betegner ekstraordinære humanitære bidrag. Det er derfor ikke muligt at udarbejde en retvisende oversigt over størrelsen af ekstraordinære humanitære bidrag for EU samt Norge.

 

De eneste sammenlignelige opgørelser der findes vedr. katastrofebistandens andel af bistandsbudgetterne i EU's medlemslande samt Norge fremgår af vedlagte oversigt, der er baseret på DAC-opgørelser (tidl. fremsendt i besvarelse af Udenrigsudvalgets spørgsmål 76 af 26.09.07).

 

Af oversigten fremgår det, at Danmarks humanitære bistand, på næsten 10 pct. af udviklingsbistanden, var den højeste i EU i 2005. Kun Norge lå over med 12,3 pct. I 2006 faldt vores placering til en 6. plads. Dette skyldtes bl.a., at en række mindre donorer øgede deres bistand, inklusiv den humanitære. Den samlede danske bistandsindsats og katastrofehjælp har stort set været uændret i 2005, 2006 og 2007.

 



[1]  Omfatter også det generelle bidrag til ICRC