Til

Folketinget – Udvalget vedrørende Færøske Forhold

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 21. februar 2008.

(UFF alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Ivar Nordland

                        


Spørgsmål 1:

Vil ministeren oplyse, hvorvidt Skatteministeriet deler Skatteankenævnets fortolkning, hvor færøske studerende, der er bosiddende og arbejder i Danmark, men studerer i Sverige, ikke anses for at være berettiget til ”Færøfradrag”? I bekræftende fald bedes ministeren oplyse, om en sådan fortolkning kan anses for at være i modstrid med selve hensigten med færøfradragsordningen, nemlig at fritage de færøske studerende for beskatning af arbejdsvederlag, som er nødvendige for ophold i Danmark, samt hvorvidt en sådan fortolkning ikke reelt vil afskære færøske studerende fra at deltage i den uddannelsesmæssige udvikling i Øresundsregionen?

 

Svar:

Jeg skal indledningsvis understrege, at jeg ikke har kendskab til den konkrete sag, der ligger til grund for spørgsmålet. Jeg er under alle omstændigheder ude af stand til at kommentere konkrete skattesager, og følgende bemærkninger relaterer sig derfor udelukkende til den generelle problemstilling.

Danmark og Færøerne er begge omfattet af den fælles nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst fra 1996. Overenskomstens artikel 20 indeholder følgende bestemmelse om studerende og praktikanter:

”En person, som opholder sig i en kontraherende stat udelukkende med henblik på

a)      studier ved en læreanstalt i denne kontraherende stat (…), eller

b)      forretnings-, fiskeri-, industri-, landbrugs- eller skovbrugspraktik i denne stat,

og som umiddelbart før opholdet var hjemmehørende i en anden kontraherende stat, beskattes ikke i en førstnævnte stat af beløb, han oppebærer fra kilder uden for denne stat til sit underhold, sit studium eller sin praktik.” (Understregninger tilføjet.)

Til denne bestemmelse er der knyttet forskellige protokoller, herunder en dansk-færøsk protokol med følgende indhold:

”Studerende, lærlinge og lignende, der er, eller som – umiddelbart før opholdet i en del af riget – var bosat i den anden del af riget, og som midlertidigt opholder sig i den førstnævnte del af riget udelukkende i studie- eller uddannelsesøjemed (…) beskattes ej heller af beløb, der udbetales som vederlag for tjenesteydelser, forudsat at disse tjenesteydelser er nødvendige for deres ophold.” (Dette er bestemmelsen om ”Færøfradraget”.)

Som det ses, er det den grundlæggende forudsætning for anvendelsen af de særlige regler i dobbeltbeskatningsoverenskomstens artikel 20 om beskatning af studerende, at den studerende rejser fra land A til land B med henblik på studier eller praktik i land B. Hvis den studerende eller praktikanten rejser fra land A til land B med henblik på at gennemgå en uddannelse i land C, er betingelserne for anvendelse af de særlige studenterbestemmelser ikke til stede.

De danske skattemyndigheder kan ikke indrømme Færøfradrag i videre omfang, end det er forudsat i den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst.