Dato:            6. maj 2008

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12102-501

Sagsbeh.:     enr

Fil-navn:     

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 345 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 25. april 2008.

 

Spørgsmål 345:

"Ministeren bedes oplyse, hvorfor borgere ikke har ret til behandling indenfor fire uger, hvis de har diagnosen grå stær. Ministeren bedes endvidere oplyse hvad han agter at gøre for at nedsætte ventetiden for behandling for grå stær, således at ventetider på op til et år kan undgås."

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karl H. Bornhøft (SF).

 

Svar:

Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke finder det acceptabelt, at patienter skal vente op til et år på at blive opereret for grå stær. Det er regionernes ansvar at levere den nødvendige behandling til patienterne uden unødvendige forsinkelser og ventetider.

 

Jeg kan oplyse, at Danske Regioner p.t. kun har aftale med 5 private sygehuse og klinikker om behandling af grå stær inden for det udvidede frie sygehusvalg. Heraf er der kun to aftaler om den mest hyppige form for behandling af grå stær – fakoemulsifikation med kunstig linse i bagerste øjenkammer. Der blev i 2007 foretaget ca. 3.600 af disse operationer inden for rammerne af det udvidede frie sygehusvalg.

 

Jeg kan desuden henvise til min besvarelse af SUU alm. del spørgsmål 256. Det fremgår heraf, at mit ministerium har afholdt møde med Danske Regioner og flere af de private øjenlæger, og at begge parter er interesserede i at finde en løsning på problemet. Jeg forventer derfor, at der snarest muligt etableres en aftale om behandling af grå stær inden for det udvidede frie sygehusvalg.