Finansudvalget

 

 

 

 

 

 

Bilag:  

 

Sagsbehandler: SHH

J.nr.: 3.kt. 04-5009-4

 

 

a. Forsvarsministeriet søger herved Finansudvalgets tilslutning til, at der kan anvendes yderligere 75 mio. kr. for 2008 vedrørende det samlede danske styrkebidrag til International Security Allied Forces (ISAF) i Afghanistan. Merudgiften afholdes dels af indtægter fra FN-refusioner i 2008 på 38 mio. kr., dels ved overførsel af 37 mio. kr. fra § 35.11.26.10. Reserve til merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer.   

 

b. På baggrund af forbruget for det danske militære styrkebidrag til ISAF i Afghanistan i 1. kvartal 2008 vurderer Forsvarskommandoen, at der forventeligt ved udgangen af 2008 vil være et merforbrug på 75 mio. kr. i forhold til den på Forslag til Finanslov for 2008 afsatte bevilling på 475 mio. kr. på § 12.21.01. Forsvarskommandoen fra § 35.11.26.10. Merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer.

 

Den primære årsag til merforbruget er et øget behov for transport til logistisk understøttelse af missionen, herunder genforsyning af ammunition, rationer, reservedele, samt udskiftning af materiel bl.a. minesprængte køretøjer, radarer, introduktion af nye køretøjer. Hertil kommer, at situationens udvikling generelt har medført et betydeligt større behov for anvendelse af transportfly.

 

Den hidtidige transportaftale for personel har vist sig ikke at kunne dække det fulde behov for pladser i rotationsperioderne. Tilsvarende gør sig gældende under leaveperioder, der afholdes i afgrænsede perioder, hvor hele eller dele af underafdelingerne på skift tages ud af missionsområdet. Dette medfører øget behov for såvel interne flyvninger samt civil strategisk lufttransport i disse perioder.

 

Mængden og typen af gods, der skal transporteres til ISAF, betinger, at der generelt skal bruges større fly i forbindelse med de planlagte genforsyningsflyvninger. Desuden har første kvartal vist en forøgelse på 50 % for genforsyningsflyvninger, der ikke forventes reduceret i resten af 2008.

 

Øget intensitet i operationerne i Afghanistan har medført større materielnedslidning og tab samt et større behov for at få materiel hjem til eftersyn og modifikationer. Dette har betydet et øget behov for lufttransport af bl.a. pansrede køretøjer, som betinger større og dyrere fly pga. størrelse og vægt. Dertil kommer en stigende udgift til brændstof.

 

Det øgede merforbrug i 2008 på 75 mio. kr. afholdes dels af indtægter fra FN-refusioner i 2008 på 38 mio. kr. fra dansk deltagelse i FN missioner ved Libanon og Afrikas Horn, dels ved overførsel af 37 mio. kr. fra § 35.11.26.10. Reserve til merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer.

 

På den baggrund vil der, såfremt Finansudvalget tiltræder aktstykket, i 2008 være bevilget i alt 550 mio. kr. til danske militære bidrag til ISAF i Afghanistan. Hertil kommer yderligere 30 mio. kr. til udsendelse af et helikopterdetachement til det danske militære bidrag til ISAF i Afghanistan i 2008, der afsættes fra § 35.11.26.10. Merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer, såfremt det fremsatte forslag til folketingsbeslutning herom vedtages.

 

Den konkrete fordeling på under- og standardkonti kan specificeres således for 2008:

 

§ 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.)

10. Almindelig virksomhed

                          Udgift

                          22. Andre ordinære omkostninger ………                                                 75,0 mio. kr.

§ 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.)

10. Almindelig virksomhed

                           Indtægt

                           28. Ekstraordinære indtægter……….                                                            38,0 mio. kr.

§ 35.11.26. Reserve til merudgifter forbundet med forsvarets og politiets internationale operationer

           10. Merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer

                           Udgift        

                           49. Reserver og budgetregulering………                                                     -37,0 mio. kr.

 

c. Det fremgår af anmærkningerne til § 35.11.26. Reserve til merudgifter forbundet med forsvarets og politiets internationale operationer, at bevillingen udmøntes ved ændringsforslag til forslag til finansloven, ved folketingsbeslutning eller ved aktstykke.

 

d. ………

 

e. Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til, at der kan anvendes yderligere 75 mio. kr. for 2008 vedrørende det samlede danske styrkebidrag til International Security Allied Forces (ISAF) i Afghanistan. Merudgiften afholdes dels af indtægter fra FN-refusioner i 2008 på 38 mio. kr., dels ved overførsel af 37 mio. kr. fra § 35.11.26.10. Reserve til merudgifter forbundet med forsvarets internationale operationer.

 

Således opføres følgende på forslag til lov om tillægsbevilling for 2008:

 

Indtægt

Udgift

 

- mio. kr. -

§ 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.) …… 

 

37,0

§ 35.11.26.10. Reserve til merudgifter forbundet med forsvaret internationale operationer……          

 

 

-37,0

 

f. Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

                                

 

 

 

 

 

 

Søren Gade

                                                                                                                      

                                                                                                                            /Peter Michael Pilgaard