Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommis-sions­beslutning om udste­delse af markedsføringstilladelse for lægemidlet Privigen – human normal immunoglobulin (IVIg)

 

 

Resumé

 

En vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Privigen. Lægemidlet anvendes til:

 

Substitutionsterapi ved

·         Primære immundefektsyndromer (PID) sÃ¥som:

-       medfødt agammaglobulinæmi og hypogammaglobulinæmi

-       almindelig variabel immundefekt

-       svær kombineret immundefekt

-       Wiskott-Aldrichs syndrom

·         Myelom eller kronisk lymfatisk leukæmi med svær sekundær hypogammaglobulinæmi og recidiverende infektioner

·         Børn med medfødt AIDS og recidiverende infektioner

 

Immunmodulation

·         Immun trombocytopenisk purpura (ITP) hos børn og voksne med høj blødningsrisiko eller før kirurgiske indgreb for at korrigere trombocyt­tallet

·         Guillain-Barrés syndrom

·         Kawasakis syndrom

 

Allogen knoglemarvstransplantation

 

En vedtagelse af forslaget kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslaget en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet i Danmark.

 

1. Indledning

 

Kommissionens forslag (EU/1/08/446/001-003 (EMEA/H/C/831)) til den ovenfor nævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 26. marts 2008.

 

Forslaget har som retsgrundlag artikel 10, stk. 2, i Rådets forordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om opret­telse af et europæisk lægemiddelagentur.

 

Forslaget behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at medlemsstaternes stillingtagen til forslaget skal være formanden for for­skriftskomitéen i hænde senest den 17. april 2008.

 

Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved ansøgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler ud­viklet på grundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proce­du­ren skal desuden anvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye aktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdomme, kræft, visse nervelidelser, sukker­syge og sjældne sygdomme samt ved godkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.

 

Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den cen­trale procedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behandlingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt læge­midler hvor en tilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patien­terne. 

 

Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Europæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om an­søg­ningen afgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved an­søgninger om godkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hvert medlemsland har udpeget 1 medlem til dette udvalg.

 

Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af god­kendelse af udstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltnings­proceduren i Det Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kom­missionen vedtager de foreslåede foranstaltninger, der straks finder an­vendelse. Opnås der ikke kvalificeret flertal i udvalget, forelægger Kommis­sionen sin beslutning for Rådet. Kommissionen kan i så fald udsætte an­vendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfører Kommissionen sin beslutning.

 

 

2. Forslagets formål og indhold

 

Vedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommissionen kan udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Privigen, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 medlemsstater.

 

Kort beskrivelse af lægemidlet

 

Privigen indeholder 100 mg/ml humant normalt immunglobulin, hvoraf mindst 98 pct. er af typen IgG.

 

Immunglobulin anvendes til at behandle tilstande, hvor kroppens forsvarssy­stem mod sygdomme ikke fungerer korrekt.

 

Privigen anvendes som substitutionsterapi ved tilstande, hvor patienterne ikke er i stand til selv at danne tilstrækkelig mange antistoffer, hvorfor de er i risiko for gentagne alvorlige infektioner. Det drejer sig om såvel primære immundefektsyndromer såsom medfødt agammaglobulinæmi og hypogam­maglobulinæmi, almindelig variabel immundefekt, svær kombineret im­mundefekt og Wiskott-Aldrichs syndrom som sekundære eller erhvervede immundefektsyndromer som myelom eller kronisk lymfatisk leukæmi med svær sekundær hypogammaglobulinæmi samt medfødt AIDS. Regelmæs­sige indsprøjtninger med Privigen hæver antistofniveauet og beskytter der­med mod infektioner.

 

Privigen kan også anvendes ved tilstande, hvor immunsystemet reagerer uhensigtsmæssigt som f.eks. ved Guillain Barrés syndrom; en tilstand, der typisk udvikler sig efter en infektion og som er karakteriseret ved, at immunsystemet beskadiger nerverne medførende perifere lammelser, eller Kawasakis syndrom; en akut febril sygdom hos børn med systemisk vaskulitis (årebetændelse) af mellemstore arterier samt ved tilstande, hvor blodpladerne ikke fungerer optimalt medførende øget blødningsrisiko.

 

Endelig anvendes immunglobulin ved knoglemarvstransplantation, hvor knoglemarven stammer fra en anden person, for at forhindre afstødning.

 

Behandlingsregime og dosis afhænger af indikationen:

·         Ved de primære immundefekter, ved myelom eller kronisk lymfatisk leukæmi samt til børn med AIDS og tilbagevendende infektioner gives typisk 0,2 – 0,8 g/kg hver 2. til 4. uge

·         Ved Guillain Barrés syndrom gives 0,4 g/kg dagligt i 3 – 7 dage

·         Patienter med Kawasakis syndrom kan forsøges behandlet med 1,6 – 2,0 g/kg fordelt pÃ¥ flere daglige doser i 2 – 5 dage

·         Ved allogen knoglemarvstransplantation indledes behandling med Privigen 7 dage før transplantationen og fortsættes i op til 3 mÃ¥neder efter transplantationen

 

Privigen skal infunderes intravenøst - langsomt for at undgå bivirkninger -og patienten skal være under observation i hele infusionstiden.

 

Almindelige bivirkninger er kulderystelser, hovedpine, feber, opkastning, allergiske reaktioner, kvalme, ledsmerter, lavt blodtryk og moderate lænde­smerter. I sjældne tilfælde kan humane normale immunglobuliner fremkalde pludseligt blodtryksfald og i enkeltstående tilfælde anafylaktisk chok; også hos patienter, som ikke har vist overfølsomhed ved tidligere behandling. Der er set tilfælde af reversibel aseptisk meningitis, enkeltstående tilfælde af reversibel hæmolytisk anæmi/hæmolyse og sjældne tilfælde af forbigående hudreaktioner. Påvirket nyrefunktion og/eller akut nyresvigt er set, ligesom tromboemboliske reaktioner såsom myokardieinfarkt, slagtilfælde, lunge­emboli og dyb venetrombose er beskrevet.

 

Lægemidlet må kun udleveres efter recept. Lægemidlet indgives intravenøst og vil i praksis kun blive anvendt på sygehuse.

 

 

3. Nærhedsprincippet

 

Der er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.  Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.

 

 

4. Udtalelser

 

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

 

 

 

 

 

5. Forslagets konsekvenser for Danmark

 

De tilstande, som udgør indikationerne for Privigen, er alle sjældne, meget alvorlige og kræver behandling på sygehuse.

 

Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt ud lever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kva­litet. Det er Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det på­gældende lægemiddel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslaget en bedring af sundhedsbeskyttelsen. Privigen indeholder ikke, som et tilsvarende godkendt præparat, hjælpestoffet sorbi­tol og kan derfor også anvendes til patienter med fructoseintolerans.

 

Da man endnu ikke kender den pris, som Privigen vil blive solgt til, og da man ikke har overblik over, hvor stor en del af patienterne med de ovenfor omtalte primære og sekundære immundefekter, der vil skulle tilbydes be­handling med Privigen, kan man ikke præcist udtale sig om forslagets øko­nomiske konsekvenser for regionerne.

 

Forslaget vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.

 

En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.

 

 

6. Høring

 

Ansøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sager med ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysnin­ger om forretningshemmeligheder af sensitiv karakter.

 

 

7. Regeringens foreløbige generelle holdning

 

Regeringen kan støtte forslaget.

 

 

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

 

Forslaget har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstem­mighed har kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende læge­middel.

 

Forslaget har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorfor forhandlingssituationen er uafklaret.

 

Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslaget.

 

 

9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

 

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.