Folketingets Lovsekretariat

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 1 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 4. oktober 2007.

 

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Ministeren for videnskab, teknologi og udviklings besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 4. oktober 2007

 

Spørgsmål nr. 1 (Alm. Del)

 

I følge Videnskabsministeriets opgørelse over "Bevillinger til universitetsuddannelser 2003-2008” (http://videnskabsministeriet.dk/portal/pls/pr01/docs-/1/1534359.pdf) er der sket en markant stigning i bevillingen pr. STÅ fra 2006 til 2007. Er det en reel stigning eller skyldes det en ændret opgørelse af STÅ i forbindelse med taxameterreformen? Der ønskes en redegørelse for opgørelsen af STÅ før og efter reformen, og en beregning af, hvordan udviklingen ville se ud, såfremt opgørelsesmetoden ikke var lavet om i løbet af perioden.

 

Svar

 

Stigningen i uddannelsesbevillingerne fra 2006 til 2007 skyldes ikke en ændring af STÅ-opgørelsen. Både før og efter taxameterreformen er STÅ-enheden udtryk for en årsstuderende. En STÅ svarer til den normerede studieaktivitet på ét studieår.

 

Derimod kan stigningen i uddannelsesbevillingerne forklares ud fra to forhold.

 

For det første, at der i 2007 blev gennemført en taxameterreform, som betød en forenklet takststruktur. På heltidsuddannelse blev antallet af takster reduceret fra 17 til 3 takster ved bl.a. at sammenlægge taksttyper. Det vil sige, at undervisning, fællesudgifts-, bygnings- og praktiktaxameteret blev slået sammen til én takst – en såkaldt uddannelsestakst, og samtidig blev takstskalaen udtyndet til tre skalatrin. Universiteternes uddannelsesbevillinger er baseret på antallet af STÅ gange en uddannelsestakst.

 

Med taxameterreformen er der således skabt tre uddannelsestakster til finansiering af universitetsuddannelser, og i samme forbindelse foretaget en generel takstforhøjelse på ca. 5 pct.

 

Takstforhøjelsen blev implementeret udgiftsneutralt ved overflytning af bevillinger fra universiteternes øvrige formål til uddannelsesbevillingerne.

 

Den anden væsentlige grund til stigningen i uddannelsesbevillingerne fra 2006 til 2007 er, at der i forbindelse med udmøntning af globaliseringspuljen blev afsat i alt ca. 200 mio. kr. til uddannelse med henblik pÃ¥ bl.a. en styrkelse af undervisningsformer og studievejledning over en 3-Ã¥rig periode, heraf er ca. 70 mio. kr. tildelt i 2007.Â