Udenrigsudvalget 2006-07
S 2888
Offentligt
352961_0001.png
352961_0002.png
352961_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETDen 21. februar 2007Spørgsmål i Folketingetnr. S 2888 af 15. februar 2007til skriftlig besvarelse fra PeterSkaarup (DF)Spørgsmål nr. S 2888 fra Peter Skaarup (DF) til udenrigsministeren:»Vil udenrigsministeren oplyse, hvilke retssager, sigtelser hhv. domme de journalister ogredaktører, som støttede eller genoptrykte Morgenavisen Jyllands-Postens karikaturer eller andrekarikaturer af Muhammed under muhammedkrisen, efterfølgende er blevet en del af som følge afdisse handlinger, samt oplyse om Udenrigsministeriet har foretaget sig noget konkret for at hjælpedisse udover de generelle initiativer, der er forbundet med Det Arabiske Initiativ?«
Svar:”Udenrigsministeriet er ikke i besiddelse af en fuldstændig oversigt over retssager, sigtelser ogdomme, der måtte have relation til tegningesagen. Udenrigsministeriet har imidlertid fulgt enrække sager, og der vedlægges en uformel oversigt med status for relevante retssager, sigtelserog domme, der er kendt af danske repræsentationer i Jordan, Yemen, Malaysia, Indonesien,Egypten og Frankrig. Udenrigsministeriet har - jvf. spørgerens begrundelse – ingen oplysningerom retssager i Algeriet.Udenrigsministeriet følger krænkelser af menneskerettighederne globalt set, og er aktiv i enrække fora i bl.a. FN for generelt at forbedre menneskerettighedssituationen.Udenrigsministeriet følger også sammen med andre EU lande i et vist omfang konkrete sagerom krænkelser af menneskerettighederne, men intervenerer normalt ikke direkte i sager, derverserer ved andre landes domstole. Udenrigsministeriet har ikke interveneret med konkreteofficielle opfordringer, tilkendegivelser eller lignende i de i bilaget nævnte konkrete sager. Depågældende har heller ikke selv anmodet om dansk støtte.Som nævnt i svaret på spørgsmål S 1419 af 13. december 2006 har ytrings- og pressefrihed frastarten indgået som et centralt tema i Det Arabiske Initiativ. Blandt programmerne er etregionalt medieprogram samt et lokalt medieprogram under det bilaterale partnerskabsprogrami Yemen. I Yemen samarbejdes bl.a. med Yemens Journalistforbund. En del afsamarbejdsnetværket på de forskellige medieprogrammer under Det Arabiske Initiativ er de fireorganisationer: Center for Defending Freedom of Journalists, International Federation ofJournalists, Reporters without Borders og International Freedom of Expression Exchange.Disse har alle mandat til at monitorere overgreb på frie medier og advokere for demokratiskereformer for medier i den Arabiske region. De offentliggør selvstændigt opgørelser oververserende sager, og man kan således på deres hjemmesider løbende følge med i sagervedrørende mediernes forhold i den arabiske verden (se links nedenfor). Aktuelt har
International Federation of Journalists og Yemens Journalistforbund i Jordan og Yemeninvolveret sig i sagerne om de dér fængslede redaktører.Center for Defending Freedom of Journalistshttp://cdfj.org/look/en-article.tpl?IdLanguage=1&IdPublication=1&NrArticle=3026&NrIssue=2&NrSection=1International Federation of Journalistshttp://www.ifj.org/Reporters without Bordershttp://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=20International Freedom of Expression Exchangehttp://www.ifex.org/

Bilag

Jordan.

En jordansk domstol idømte i maj 2006 Jihad al-Momani, chefredaktør påShihan,ogHashim al-Khalidi, chefredaktør påal-Mihwar,to måneders fængsel for at have krænket religiøsefølelser i forbindelse med genoptrykningen af tegningerne. De to anklagede erklærede sig ikke-skyldige. De blev løsladt mod kaution, og sagerne blev anket.I februar 2007 er det oplyst, at sagerne mod Jihad al-Momani og Hashim al-Khalidi ikke erbortfaldet, men at de samtidig ikke forfølges.

Yemen.

De tre aviserAl-Horiah, Yemen ObserverogAl-Rai al-A’anblev lukket efter at havegenoptrykt tegningerne. Efter møde med det yemenitiske journalistforbund ophævedepremierminister Bajami den 2. maj 2006 lukningen af de tre aviser. Retssagerne fortsætter.Herudover er der følgende individuelle retssager mod redaktører/journalister, idet detbemærkes, at ingen af sagerne vurderes at være endeligt afsluttede:Al-Horiahsredaktør Akram Sabrah og journalist Yahia al-Abed blev den 12. december 2006idømt fire måneders betinget fængselsstraf. De to journalister fik en måneds skriveforbud ogavisen blev lukket i en måned.Yemen Observersredaktør Mohammed al-Assadi blev den 6.december 2006 idømt en bødestraf og løsladt mod kaution.Al-Rai al-A’amschefredaktørKamal al-Ulufi blev den 25. november 2006 idømt et års fængselsstraf og fik skriveforbud iseks måneder, medens avisen blev lukket i seks måneder. Efter Journalistforbundetsintervention og appel blev Al-Ulufi løsladt. Den 18. december 2006 opretholdt appelrettendommen fra underretten.

Malaysia.

Flere malaysiske aviser blev suspenderet eller fik reprimander for direkte ellerindirekte at trykke tegningerne.

Indonesien.

Chefredaktøren på det indonesisksprogede dagbladRakyat Merdeka,TeguhSantosa, lagde i februar 2006 tegningerne på avisens hjemmeside. Han blev sigtet forovertrædelse af straffeloven. Sagen kom for retten i august 2006. Iflg. anklageskriftetville chefredaktøren kunne dømmes op til 5 års fængsel. Sagen blev afvist efter tre uger.

Egypten.

AvisenAl-Fagrsoffentliggjorde seks af tegninger i oktober 2005, og der blev i foråret2006 rejst en anklage modAl-Fagrschefredaktør, Adel Hammouda. Adel Hammouda er ikkeblevet straffet, og det er vurderingen, at sagen reelt er droppet.

Frankrig.

Moskéen i Paris og Foreningen af Islamiske Organisationer i Frankrig (UOIF) haranlagt sag mod ugeavisenCharlie Hebdo,der offentliggjorde tegninger.Charlie Hebdoanklages for"offentlig krænkelse af en gruppe personer på grund af deres religion". I sagsanlægget er dertale om tre tegninger - to fra JP og en forside fraCharlie Hebdo.Retssagen fandt sted den 7.-9.februar 2007. Der forventes afsagt dom i sagen i løbet af et par måneder.”