L 117 Forslag til lov om videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer.

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 10-01-2007

Lovforslag som fremsat

20061_l117_som_fremsat (html)

L 117 (som fremsat): Forslag til lov om videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer.

Fremsat den 10. januar 2007 af kulturministeren (Brian Mikkelsen)

Forslag

til

Lov om videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer

 

§ 1. Billetter til kultur- og idrætsarrangementer i Danmark må ikke udbydes eller videresælges til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, medmindre der foreligger en aftale med arrangøren.

Stk. 2. Det beløb, som en billet oprindeligt er erhvervet for, kan foruden selve billetprisen omfatte eventuelle administrationsgebyrer. Herudover kan andre udgifter forbundet med erhvervelsen inkluderes i videresalgsprisen.

§ 2. Overtrædelse af § 1 straffes med bøde.

Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 3. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

Stk. 2. Samtidig ophæves lov om forbud mod videresalg af billetter til offentlige forlystelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 769 af 25. november 1991.

§ 4. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Formålet med lovforslaget er at modernisere reglerne om videresalg af billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer. Det skal være forbudt både at udbyde og videresælge sådanne billetter til et højere beløb, end de oprindeligt er erhvervet for, med mindre andet er aftalt med arrangøren.

2. Gældende ret

De gældende regler om videresalg af billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer fremgår af lov nr. 677 af 22. december 1919 om forbud mod videresalg af billetter til offentlige forlystelser med de ændringer, der følger af lov nr. 213 af 4. juni 1965, jf. lovbekendtgørelse nr. 769 af 25. november 1991. Loven kaldes billethajsloven.

Efter lovens § 1, 1. pkt., er videresalg af billetter til offentlige forlystelser, ved hvilket sælgeren søger at opnå fortjeneste, forbudt. Overtrædelser af forbuddet straffes efter § 3 med bøde. Kulturministeren kan dog i henhold til § 2 udstede bevillinger til videresalg af billetter til offentlige forlystelser. Desuden gælder der efter § 1, 2. pkt., en særregel, hvorefter Det kongelige Teaters loger kan sælges ved auktion for en sæson ad gangen.

3. Baggrunden for forslaget

Hverken bevillingsordningen efter § 2 eller særreglen om Det kongelige Teaters loger har været fulgt i en årrække. Fx videresælges billetter til diverse kulturelle arrangementer €" uden kulturministerens bevilling €" som en del af samlede pakker, hvori der foruden billetterne fx indgår transport, overnatning og bespisning.

En del billetter til kulturelle arrangementer i Danmark videresælges imidlertid €" ligeledes uden Kulturministerens bevilling €" på en måde, som ikke er gavnlig hverken for forbrugerne eller samfundet som sådan. Disse billetter opkøbes €" ofte systematisk og professionelt €" med henblik på videresalg. Når de senere udbydes, sker det til beløb, der ligger langt over de beløb, billetterne oprindeligt er erhvervet for. Sådanne aktiviteter indebærer, at markedet støvsuges for billetter. Det betyder, at forbrugerne ikke kan købe billetter til kulturelle arrangementer via de almindelige kanaler, men tvinges til at betale overpriser på det uautoriserede marked. Dermed afskæres mange forbrugere fra at deltage i arrangementerne, dels fordi de ikke kender til de uautoriserede kanaler, dels fordi de ikke har tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at betale den høje overpris, der ofte begæres. Dette er særlig problematisk i forhold til kulturelle arrangementer, hvor den oprindelige billetpris er holdt kunstigt nede som følge af offentlig støtte; her forekommer det urimeligt, at professionelle billetopkøbere (populært kaldet billethajer) indkasserer differencen til sig selv.

Kulturministeriet har måttet konstatere, at de problematiske opkøb og videresalg af billetter er svære at imødegå med en håndhævelse af loven om forbud mod videresalg af billetter til offentlige forlystelser, da det ikke er ulovligt at udbyde billetter til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for. Det er således kun selve salget, der er strafbart.

På den baggrund finder Kulturministeriet det mest hensigtsmæssigt at ophæve loven fra 1919 og i stedet indføre en moderniseret lov om videresalg af billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer.

4. Kulturministeriets overvejelser og forslag

Kulturministeriet har overvejet, hvorledes de i pkt. 3 nævnte hensyn varetages mest hensigtsmæssigt. Det vurderes, at der fortsat er behov for regulering af markedet for videresalg af billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer. Et system med ministerielle bevillinger på dette område forekommer dog bureaukratisk og i det hele taget utidssvarende. I stedet foreslås, at billetter til kultur- og idrætsarrangementer i Danmark ikke må udbydes eller videresælges til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, med mindre der foreligger en aftale med arrangøren, jf. lovforslagets § 1.

4.1. Aftalekravet

Aftalemodellen er smidig. Modellen minder om de formidlingsaftaler, der gennem en årrække har været brugt mellem arrangører af diverse kulturelle arrangementer og forskellige billetagenturer, som fx BILLETnet A/S. Agenturerne formidler efter aftale med arrangørerne og mod betaling af et administrationsgebyr billetter til en lang række kultur- og idrætsbegivenheder i Danmark. Efter Kulturministeriets opfattelse er systemet til fordel for både arrangører, formidlere og forbrugere. Da der er tale om formidling af det første salg af billetterne, kræves der en aftale mellem arrangøren og formidleren. Videresalg af billetter kan derimod som udgangspunkt ske frit uden aftale med arrangøren. For at kunne varetage de i pkt. 3 nævnte hensyn, er det således nødvendigt at indføre et særkrav om aftale med arrangøren ved udbud og videresalg af billetter.

Kravet om aftale med arrangøren bør kun gælde, når billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer udbydes eller videresælges til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for. Mere kræves ikke til varetagelse af hensynene nævnt i pkt. 3. Billetter kan således fortsat frit udbydes og videresælges til et lavere eller samme beløb, som de oprindeligt er erhvervet for. Fx kan firmaer, der har en kommerciel fordel af at udbyde billetter gratis eller til et lavere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, frit gøre dette. På samme måde kan private, der fx er blevet forhindret i at deltage i et arrangement, frit forære billetterne væk eller udbyde dem til samme beløb, som de oprindeligt er erhvervet for. Billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer kan også frit videresælges som en del af samlede pakker sammen med fx rejse og bespisning, når blot billetternes del af prisen for den samlede pakke ikke overstiger det beløb, som billetterne oprindeligt er erhvervet for. Det bemærkes, at hvis en billet oprindeligt er købt via et billetagentur, indgår agenturets administrationsgebyr i det beløb, som billetten oprindeligt er erhvervet for. Efter omstændighederne vil videresalgsprisen også kunne inkludere andre eventuelle udgifter forbundet med den oprindelige erhvervelse af billetten, fx transportudgifter, uden krav om aftale med arrangøren. Bevisbyrden for billettens oprindelige salgspris, og at den oprindelige erhvervelse eventuelt har været forbundet med andre udgifter end selve billetprisen, ligger hos videresælgeren.

Efter § 6, stk. 1, i konkurrenceloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 785 af 8. august 2005, er det forbudt for virksomheder m.v. at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen. Det følger dog af konkurrencelovens § 2, stk. 2, at forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler ikke gælder, hvis konkurrencebegrænsningen er en direkte eller nødvendig følge af offentlig regulering. Da forslaget til lov om udbud af billetter til kultur- og idrætsarrangementer til videresalg er en offentlig regulering, som desuden primært gennemføres af hensyn til forbrugerne på markedet for salg og videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer, finder konkurrencelovens hovedregel i § 6, stk. 1, ikke anvendelse på de billetsalg der tænkes reguleret ved denne lov.

Der henvises til lovforslagets § 1.

4.2. Kultur- og idrætsarrangementer i Danmark

Lovforslaget omfatter billetter til kultur- og idrætsarrangementer i Danmark. Med kultur- og idrætsarrangementer menes koncerter, teaterforestillinger, festivaler, filmforevisninger og lignende kulturelle aktiviteter samt alle typer af idrætsbegivenheder. Arrangementerne kan være offentlige eller lukkede, herunder fx lukkede forevisninger af film for anmeldere. Billetterne omfattes kun, hvis de giver adgang til endnu ikke afholdte arrangementer; hensynene nævnt i afsnit 3 gør sig ikke gældende i forhold til billetter til allerede afholdte arrangementer. Det betyder, at billetter til allerede afholdte arrangementer frit kan sælges fx på auktioner for fans.

Der henvises til lovforslagets § 1.

4.3. Håndhævelse

Kulturministeriet har overvejet, hvorledes det bedst sikres, at reglen i lovforslagets § 1 overholdes. Ministeriet vurderer, at civilretlige sanktioner ikke vil være tilstrækkelige, idet det vil være meget vanskeligt for private personer selv at forfølge udbud og salg i strid med § 1. Den bedste sikring vil således være en sanktionering af reglen i form af bødestraf, jf. lovforslagets § 2.

Den strafbare handling består i at udbyde eller sælge billetter til endnu ikke afholdte, danske kultur- og idrætsarrangementer til videresalg til en højere pris, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, uden aftale med arrangøren.

Overtrædelsen fuldbyrdes ved udbydelsen, såfremt der ikke er indgået en aftale med arrangøren. Der foreligger således en fuldbyrdet overtrædelse, selv om det ikke lykkes at sælge billetterne. Udbydelsen kan fx ske mundtligt ved indgangen til arrangementet eller skriftligt i en annonce i en avis eller på internettet.

Overtrædelsen kan også være fuldbyrdet, uden at der er foretaget et egentligt udbud, hvis der er sket et salg, fx på opfordring af køberen.

Kulturministeriet har overvejet kun at kriminalisere selve videresalget. Det vurderes imidlertid, at de i afsnit 3 nævnte hensyn bedre vil kunne varetages ved en kriminalisering af udbuddet, der typisk er et tidligere skridt i processen. Det vil være lettere for politiet at håndhæve et forbud mod uretmæssige udbud, idet der vil kunne skrides ind over for udbydere uden bevis for endeligt videresalg. Kulturministeriet finder, at kriminaliseringen af udbuddet er retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, idet det uhensigtsmæssige opkøb er sket på dette stade i processen, og fordi udbuddet beviser, at opkøbet er sket med henblik på at opnå en uretmæssig fortjeneste.

Da strafferammen kun er bøde, vil der ikke kunne straffes for forsøg, jf. straffelovens § 21, stk. 3.

Ovenfor i afsnit 4.2. er det anført, hvilke billetter der omfattes af reglen i lovforslagets § 1, ligesom det i afsnit 4.1. er anført, hvilke elementer der indgår i det beløb, som billetterne oprindeligt er erhvervet for.

Efter straffelovens § 25 kan en juridisk person straffes med bøde, når det er bestemt ved lov. Da udbud i strid med lovforslagets § 1 ligeså vel kan foretages af selskaber m.v. som af fysiske personer, finder Kulturministeriet, at straffebestemmelsen i lovforslagets § 2, stk. 1, også bør omfatte selskaber m.v. Derfor er det i lovforslagets § 2, stk. 2, foreslået, at selskaber m.v. (juridiske personer) skal kunne pålægges strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Spørgsmålet om konfiskation afgøres efter straffelovens almindelige konfiskationsregler, herunder straffelovens § 75. Der kan fx ske konfiskation af udbyttet ved ulovlige udbud og endnu ikke udbudte eller solgte billetter. I det omfang, en køber måtte have erstatningskrav i anledning af et ulovligt udbud, og dette behandles sammen med straffesagen, afgøres spørgsmålet om, hvorvidt et eventuelt konfiskeret beløb kan anvendes til dækning af erstatningskravet, ligeledes efter de almindelige regler herom i straffeloven, jf. straffelovens § 77.

Køberens eventuelle erstatningskrav mod udbyderen kan også behandles ved en civil retssag.

Der henvises til lovforslagets § 2.

4.4. Lovens geografiske anvendelsesområde

Efter lovforslagets § 1 må billetter til kultur- og idrætsarrangementer i Danmark ikke udbydes eller videresælges til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, medmindre der foreligger en aftale med arrangøren. Dette gælder uanset, hvor udbudet eller videresalget sker. Det afgøres efter straffelovens §§ 6-9 om forholdet kan retsforfølges i Danmark.

5. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Lovforslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.

6. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Lovforslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.

7. Lovforslagets miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

8. Lovforslagets administrative konsekvenser for borgerne

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.

9. Forholdet til EU-retten

Lovforslaget har ingen EU-retlige konsekvenser.

10. Høring

Lovforslaget har forud for fremsættelsen været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Statsministeriet, Finansministeriet, Justitsministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Ministeriet for Familie- og forbrugeranliggender, Rigsrevisionen, Konkurrencestyrelsen, Domstolsstyrelsen, KL, Forbrugerrådet, Dansk Industri, Dansk Handel & Service, Foreningen for Dansk Internet Handel, Spillesteder.dk., Danske Koncert- og Kulturhuse, Sammenslutningen af danske musikforeninger, BILLETnet A/S, Billetlugen A/S, DKBmotor, Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidrætsforbund, Festival Danmark, Københavns Teater, Danske Teatres Fællesorganisation, Danmarks Teaterforeninger, Det Kongelige Teater, Foreningen af små teatre.

11. Samlet vurdering af konsekvenser af lovforslaget

 

Positive konsekvenser

Negative konsekvenser

Økonomiske konsekvenser for det offentlige

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for det offentlige

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for borgerne

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Ingen

Ingen

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

§ 1, stk. 1 , er lovens hovedbestemmelse. Herefter må billetter til kultur- og idrætsarrangementer i Danmark ikke udbydes eller videresælges til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, med mindre der foreligger en aftale med arrangøren.

Med kultur- og idrætsarrangementer menes koncerter, teaterforestillinger, festivaler, filmforevisninger og lignende kulturelle aktiviteter samt alle typer af idrætsbegivenheder. Billetterne omfattes kun, hvis de giver adgang til arrangementer i Danmark. Arrangementerne kan være offentlige eller lukkede, herunder fx lukkede forevisninger af film for anmeldere. Desuden skal der være tale om endnu ikke afholdte arrangementer. Det betyder, at billetter til allerede afholdte arrangementer frit kan sælges fx på auktioner for fans.

Bestemmelsen i § 1 omfatter kun udbud af billetter til videresalg og selve videresalget. Billetter, der udbydes første gang eller sælges første gang, er således ikke omfattet af loven.

Kravet om aftale med arrangøren gælder kun, når udbuddet eller salget sker til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for. Billetter kan således fortsat frit udbydes og sælges til et lavere eller samme beløb, som de oprindeligt er erhvervet for. Fx kan firmaer, der har en kommerciel fordel af at udbyde billetter til kultur- og idrætsarrangementer gratis eller til et lavere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, frit gøre dette. På samme måde kan private, der fx er blevet forhindret i at deltage i et arrangement, frit forære billetterne væk eller udbyde dem til samme beløb, som de oprindeligt er erhvervet for. Hvis der er tale om sponsorbilletter, som man har fået gratis, er dette beløb 0 kr. Billetter til danske kultur- og idrætsarrangementer kan også frit videresælges som en del af samlede pakker sammen med fx rejse og bespisning, når blot billetternes del af prisen for den samlede pakke ikke overstiger det beløb, som billetterne oprindeligt er erhvervet for.

Hvis en billet oprindeligt er købt via et billetagentur, indgår agenturets administrationsgebyr i det beløb, som billetten oprindeligt er erhvervet for, jf. § 1, stk. 2. Efter omstændighederne vil videresalgsprisen også kunne inkludere andre eventuelle udgifter forbundet med den oprindelige erhvervelse af billetten, fx transportudgifter, uden krav om aftale med arrangøren. Bevisbyrden for billettens oprindelige salgspris, og at den oprindelige erhvervelse eventuelt har været forbundet med andre udgifter end selve billetprisen, ligger hos videresælgeren. Pris og eventuelle gebyrer vil typisk være påtrykt fysiske billetter eller være lagret i digitale billetter på fx betalingskort, mens andre udgifter kan være sværere at bevise.

Der henvises i øvrigt til pkt. 3 samt 4.1. og 4.2. i de almindelige bemærkninger.

For så vidt angår den geografiske rækkevidde af § 1 henvises til pkt. 4.4. i de almindelige bemærkninger.

Til § 2

§ 2, stk. 1 , fastsætter bødestraf for overtrædelse af lovens § 1.

Den strafbare handling består i at udbyde eller sælge billetter til endnu ikke afholdte, danske kultur- og idrætsarrangementer til et højere beløb, end billetterne oprindeligt er erhvervet for, uden aftale med arrangøren.

Overtrædelsen fuldbyrdes ved udbydelsen, såfremt der ikke er indgået en aftale med arrangøren. Der foreligger således en fuldbyrdet overtrædelse, selv om det ikke lykkes at sælge billetterne. Udbydelsen kan fx ske mundtligt ved indgangen til arrangementet eller skriftligt i en annonce i en avis eller på Internettet.

Overtrædelsen kan også være fuldbyrdet, uden at der er foretaget et egentligt udbud, hvis der er sket et salg, fx på opfordring af køberen.

I de specielle bemærkninger til § 1 er det anført, hvilke billetter der omfattes af loven, ligesom det er anført, hvilke elementer der indgår i det beløb, som billetterne oprindeligt er erhvervet for.

Med hensyn til de subjektive betingelser for strafansvar gælder den almindelige regel i straffelovens § 19, således at der kan straffes, ikke blot hvis der foreligger forsætligt forhold, men også hvis der foreligger uagtsomhed.

Efter § 2, stk. 2 , kan selskaber m.v. (juridiske personer) pålægges strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Der henvises i øvrigt til pkt. 3 og 4.3. i de almindelige bemærkninger.

For så vidt angår den geografiske rækkevidde af § 2, jf. § 1, henvises til pkt. 4.4. i de almindelige bemærkninger.

Til § 3

I § 3, stk. 1 , foreslås det, at loven træder i kraft den 1. juli 2007.

I § 3, stk. 2 , foreslås det, at den gældende lov på området €" lov om forbud mod videresalg af billetter til offentlige forlystelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 769 af 25. november 1991 €" samtidigt ophæves.

Om baggrunden for ophævelsen henvises til pkt. 3 i de almindelige bemærkninger.

Til § 4

Bestemmelsen angiver lovens territoriale anvendelsesområde. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.