Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    85 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger mv. og obligatorisk indberetning for disse).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr.  2 og 3 af  24. november 2006.

 

Kristian Jensen

                                                                 /  K.-H. Ludolph

 

 

 

 


Spørgsmål 2: Har ministeren i forbindelse med idegrundlaget til dette lovforslag fundet inspiration i EU-Kommissionens oplæg til forebyggelse og bekæmpelse af finansiering af terrorisme gennem bedre koordinering på nationalt plan og større åbenhed  i "non-profit sector" - på dansk kaldet NGO'erne (Kom (2005) 620) eller i "A draft recommendation to member states regarding a code of conduct for non-profit organisations to promote transparency and accountatibility best practices" (JLS/D2/DB/NSK D/(2005) 8208)?

Spørgsmål 3: Kan ministeren oplyse, hvorvidt forslaget er en yderligere udmøntning af FATF Special Recommendation VIII, specielt for så vidt angår at en nærmere analyse har vist behov for en ændring af retstilstanden for at styrke kontrollen over for NGO-sektoren, jvf. besvarelse af § 20-spørgsmål nr. S 3079 af 17. marts 2006?

Svar: Lovforslaget om en obligatorisk indberetningsordning for almenvelgørende foreninger mv. er ikke inspireret af eller skal ses som en udmøntning af de nævnte anbefalinger om initiativer til bekæmpelse af terrorisme. Forslaget er et led i den finanslovsaftale, som regeringen indgik med DF for 2007, og skal ses i lyset af de fordele, som de almenvelgørende foreninger i øvrigt vil opnå gennem finanslovsaftalen. Inspirationen til forslaget er fra Skatteministeriets mangeårige strategi med at udvide det selvangivelsesløse samfund for så mange skatteydere som muligt. Formålet med en obligatorisk indberetningsordning er da netop også at lette borgernes arbejde med selvangivelsesarbejdet. Det sker ved, at  gavebeløb, som borgerne yder foreningerne, indberettes af foreningerne til SKAT, hvorved beløbene kan blive fortrykt årsopgørelsen. Det betyder igen, at borgerne sikres fradrag for fradragsberettigede donationer til foreningerne. Omvendt vil ordningen også sikre, at gavefradragsreglerne ikke bliver misbrugt. 

Â