J.nr.  SNS-401-00451

 

 

  

Den 1. december 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 64 ad L 55 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 64      

Hvor ofte bliver der i dag meddelt miljøgodkendelser til henholdsvis nye slagtesvinestalde og nye slagtekyllingestalde med krav om anvendelse af den bedste tilgængelige teknologi (godkendt BAT) til reduktion af ammoniakforureningen fra ventilationsskorstene?

 

Svar

Miljøministeriet har ikke systematiske oplysninger om indholdet af miljøgodkendelsernes vilkår om anvendelse af bedste tilgængelige teknologi. Skov- og Naturstyrelsen har dog i kraft af sin funktion som klageinstans en vis erfaring med indholdet af miljøgodkendelser på landbrug. Erfaringerne stammer hovedsagelig fra svinestalde, da det er dem, der er flest af. Etablering af nye slagtekyllingestalde sker mindre hyppigt.

 

Krav om bedst tilgængelige teknik er i de tilfælde hvor kommunen har foretaget en vurdering af bedst tilgængelig teknologi som oftest formuleret som et krav om, at nye slagtesvinestalde opføres med ”delvist spaltegulv”. Der fordamper mindre ammoniak fra sådanne stalde end fra stalde med f.eks. fuldspaltegulv, som er almindeligt i ældre stalde.

 

Krav om mere avancerede teknikker ses i nogle tilfælde, men det er endnu ikke almindeligt. Det kan f.eks. være gyllekøling. Ved at nedstøbe køleslanger i bunden af gyllekanalerne når stalden bygges, kan man sænke temperaturen i gyllen, og derved fordamper der betydelig mindre ammoniak. Det kan også være reduktion af ammoniakfordampningen ved hjælp af svovlsyre, enten som tilsætning i gyllen eller i en luftvasker. Krav om anvendelse af disse teknikker sker næsten altid som følge af nærhed til ammoniakfølsom natur.

 

Som det fremgår af det udkast til vejledning om miljøgodkendelse af husdyrbrug der er i offentlig høring, vil der blive stillet krav om at ansøger altid skal redegøre for anvendelsen af bedste tilgængelige teknik og at kommunen skal stille emissionsvilkår, der kan honorere anvendelsen af bedste tilgængelige teknik som beskrevet i BAT-byggebladene og for § 12 husdyrbrugene tillige i EU-kommissionens BREF-note herom.