Spørgsmål 2

”Hvilke dele af traktaterne om arbejdstageres fri bevægelighed bliver Rumænien og Bulgarien omfattet af ved medlemskab af EU, og hvilke dele vil være undtaget i kraft af tiltrædelsestraktaten?”

 

 

Svar

Rumænien og Bulgarien vil ved medlemskab af EU være omfattet af EU's samlede traktatgrundlag, herunder bestemmelserne vedr. arbejdstageres frie bevægelighed. Dog fremgår det af tiltrædelsestraktaten, nærmere bestemt af aktens artikel 23 og bilag VI og VII hertil, at EF-traktatens artikel 39 og artikel 49, stk. 1 kun finder fuld anvendelse for så vidt angår arbejdskraftens frie bevægelighed og fri udveksling af tjenesteydelser, der indebærer midlertidig udstationering af arbejdstagere i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 96/71/EF, artikel 1, jf. overgangsforanstaltninger, som nærmere beskrives i de nævnte bilag.

 

Blandt overgangsforanstaltningerne beskrevet i tiltrædelsestraktaten kan særligt fremhæves muligheden for medlemslandene for i en periode på indtil fem år (op til syv år, hvis der forekommer eller er risiko for alvorlige forstyrrelser på arbejdsmarkedet) at anvende nationale foranstaltninger. Der henvises i den forbindelse til besvarelsen af spørgsmål 18.