Spørgsmål 16

”Regeringen bedes kommentere, at justitskommissær Franco Frattinis talsmand, Frisco Roscam Abbing, i sommeren 2006 udtalte til pressebureauet TT, at Klaus Jansen og Susette Schuster, der tidligere var blevet udsendt som retslige eksperter til Bulgarien og Rumænien, ikke må tale med pressen, efter at de var fremkommet med kritik af de to lande.”

 

 

Svar

Regeringen er alene bekendt med de nævnte udtalelser på anden hånd gennem en artikel skrevet af pressebureauet TT’s korrespondent i Bruxelles den 11. maj d.å., dvs. kort før Kommissionens præsentation af sin forrige monitoreringsrapport den 16. maj. Af artiklen fremgår bl.a., at kommissæren for retlige anliggender, Franco Frattini, i en udtalelse ”beklagar att experter som arbetar på uppdrag av EU-kommissionen framför åsikter och bedömningar till medierna”. Af artiklen fremgår endvidere, at ”Kommissionär Frattini anser sig nödgad att påtala att de två och deras rapporter bara är en liten del av det underlag som kommissionen studerar inför sit utlåtande om Rumänien och Bulgarien på tirsdag”.

 

Regeringen hæfter sig ved, at Kommissionen har forestået en grundig og omfattende monitoreringsproces i forhold til Bulgarien og Rumænien, som nu har varet ca. to år siden forhandlingernes afslutning i 2004. I denne proces er indgået – alene på det retlige område – en lang række sektor-specifikke studier gennemført af forskellige eksperter fra medlemslandene, herunder Klaus Jansen og Susette Schuster, samt en kontinuerlig dialog direkte mellem Kommissionen og regeringerne i Bulgarien og Rumænien. Det har været Kommissionens opgave i forbindelse med fremlæggelsen af sine monitoreringsrapporter at samle, vurdere og præsentere de resultater, som er fremkommet gennem denne monitoreringsproces.