Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 6 af 31. oktober 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf mv. (Behandlingsgaranti for indsatte stofmisbrugere, undersøgelse af indsatte personer, kundgørelse af fængselsforskrifter mv.) (L 23).

 

Spørgsmål nr. 6:

 

          ”Hvordan bliver der fulgt op på behandlingsindsatsen, efter afsoningen er afsluttet?”

 

Svar:

 

I 1998 udsendte socialministeren og justitsministeren vejledende retningslinier for samarbejdet mellem de sociale myndigheder og kriminalforsorgens institutioner og afdelinger, jf. vejledning nr. 68 af 21. april 1998 som ændret ved vejledning nr. 142 af 26. juli 2001. Retningslinjerne omfatter bl.a. spørgsmålet om koordinering af behandlingsindsatsen over for gruppen af stofmisbrugere.

 

Den 1. marts 2006 er nye regler om udarbejdelse af handleplaner efter straffuldbyrdelsesloven m.v. trådt i kraft, og disse regler tager sigte på dømte, som kriminalforsorgen og de sociale myndigheder i henhold til straffuldbyrdelsesloven m.v. og den sociale lovgivning har pligt til at udarbejde en handleplan for.

 

Med de nye regler systematiseres og ensartes den koordinerende indsats, som er beskrevet i retningslinjerne fra 1998, og reglerne indeholder frister for etablering af kontakt mellem samarbejdsparterne.

 

Efter reglerne påbegyndes den koordinerede indsats under den dømtes afsoning. Det er kriminalforsorgen, der har initiativpligten i forhold til kommunerne, mens kommunerne har ansvaret for opfølgning i sagerne. Som led i den koordinerede handleplanspligt følger de kommunale/regionale myndigheder efter endt afsoning op på den behandlingsindsats, der er foregået under afsoningen.

 

Kriminalforsorgen har i øvrigt et udslusningstilbud på Kontraktpensionen Fyn, som typisk benyttes i den sidste del af en indsats afsoning, men ofte også i en fase efter endt afsoning.

 

Bliver indsatte i behandling løsladt på prøve, vil Kriminalforsorgen i Frihed være særdeles aktiv i rollen som tilsynsmyndighed. Den involverede afdeling af Kriminalforsorgen i Frihed har i denne forbindelse til opgave sammen med kommunen at støtte den indsatte i efterbehandlingsfasen.