Folketingets udvalg for Videnskab og Teknologi

Christiansborg

 

 I forbindelse med behandlingen af L 208 Forslag til Lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (Udlandsstipendium) har Folketinget – Udvalget for Videnskab og Teknologi – i  brev af 12. april 2007 (L 208 - bilag 1) stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 27. marts 2007 fra C3 organisation, jf. L 208 – bilag 1.”

 

Svar:

Lovforslaget er efter høringen justeret på flere punkter, der imødekommer C3’s kommentarer i deres brev af 27. marts 2007. Det er således præciseret, at der med den omtalte negativliste over uddannelser, der ikke berettiger til udlandsstipendium, alene tænkes på uddannelser på Kulturministeriets område.

 

Justeringerne betyder desuden, at udlandsstipendieordningen for hele kandidatuddannelser i udlandet, ud over et antal af de bedste udenlandske universiteter i verden, også vil omfatte alle de uddannelsesinstitutioner i udlandet, som danske universiteter har udvekslingsaftaler med. Herudover giver ordningen desuden mulighed for, at en studerende kan henvende sig til det universitet, eventuelt den professionshøjskole, som vedkommende er bachelor fra, hvis den uddannelse, de ønsker at få udlandsstipendium til ikke er på positivlisten. Den danske institution foretager i så fald en faglig vurdering af, hvorvidt det udenlandske universitet har en sådan faglig kvalitet, at den danske institution kunne have en samarbejdsaftale med den pågældende udenlandske institution. Udlandsstipendieordningen giver dermed de studerende økonomisk frihed til at vælge et studieophold eller en hel kandidatuddannelse i udlandet, der er kvalitetssikret af de danske universiteter og professionshøjskoler, som en del af deres uddannelsesforløb.

 

 

 

 

 

I øvrigt kan jeg oplyse, at ordningen evalueres tre år efter sin ikrafttræden.

 

Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer

 

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder