Dato:

9. maj 2007

Kontor:

Indfødsretskontoret

J.nr.:

2006/301-21

Sagsbeh.:

LEN

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 7 stillet af Folketingets Indfødsretsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 27. april 2007 (alm. del).

 

Spørgsmål:

 

Hvilken betydning har dansk statsborgerskab ved handel med fast ejendom.

 

Svar:

 

Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Justitsministeriet.

 

Justitsministeriet har oplyst, at der ikke stilles krav om dansk statsborgerskab for at erhverve fast ejendom i Danmark. Dansk statsborgerskab giver heller ikke en umiddelbar ret til at erhverve fast ejendom i Danmark.

 

Det følger af erhvervelseslovens (lovbekendtgørelse nr. 566 af 28. august 1986 om erhvervelse af fast ejendom) § 1, stk. 1, at personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl her i landet i et tidsrum af i alt 5 år, kun kan erhverve adkomst på fast ejendom her i landet med Justitsministeriets tilladelse.

 

Personer, der ikke er statsborgere i eller har hjemsted i et EU-medlemsland eller i et land, der har tiltrådt EØS-aftalen, skal - medmindre de opfylder bopælskriterierne i erhvervelseslovens § 1 - altid søge om Justitsministeriets tilladelse til køb af fast ejendom i Danmark.

 

For så vidt angår erhvervelse af sekundærbolig (f.eks. en feriebolig) skal såvel statsborgere i EU-medlemsstater som statsborgere uden for EU altid søge om Justitsministeriets tilladelse til køb af fast ejendom i Danmark - med mindre de opfylder bopælskriterierne i erhvervelseslovens § 1.

 

Tilladelse til køb af feriebolig gives efter Justitsministeriets faste praksis kun, hvis ansøgeren har en ganske særlig tilknytning til Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

Det afgøres efter en samlet vurdering, om tilladelse kan gives. Af tilknytningsmomenter kan nævnes: