Dato:

9. maj 2007

Kontor:

Indfødsretskontoret

J.nr.:

2006/301-21

Sagsbeh.:

LEN

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 2 stillet af Folketingets Indfødsretsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 27. april 2007 (alm. del).

 

Spørgsmål:

 

Det ønskes oplyst, hvilken betydning statsborgerskab i Danmark får for beregning og udbetaling af dansk pension.

 

 

Svar:

 

Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Socialministeriet.

 

Socialministeriet har oplyst, at der for at få ret til social pension som udgangspunkt stilles krav om dansk indfødsret. Dette krav om dansk indfødsret er dog fraveget i visse tilfælde.

 

Fravigelse af kravet om dansk indfødsret sker i tilfælde, hvor en person har haft fast bopæl her i riget i mindst 10 år mellem det fyldte 15. og det fyldte 65. år, heraf mindst 5 år umiddelbart inden det tidspunkt, hvorfra pensionen ydes. Hvis der er tale om folkepension, skal bopælskravet være opfyldt ved det fyldte 65. år.

 

Kravet om dansk indfødsret gælder dog ikke for udlændinge, som har fået opholdstilladelse i Danmark efter udlændingelovens §§ 7 og 8, det vil sige konventions- eller kvoteflygtninge samt flygtninge med beskyttelsesstatus.

 

Retten til social pension er betinget af, at modtageren har fast bopæl her i riget. Dette krav er i visse tilfælde fraveget for personer med dansk indfødsret.

 

Fravigelse af kravet om bopæl her i riget sker, hvor en person har dansk indfødsret. Retten til pension er i dette tilfælde betinget af mindst 3 års bopæl her i riget mellem det fyldte 15. og 65. år.

 

Hvis man har dansk indfødsret, er fyldt 65 år og har haft bopæl her i riget i mindst 30 år mellem det fyldte 15. og 65. år, kan man få den optjente folkepension udbetalt, selvom man bor i udlandet. Dette bopælskrav skal være opfyldt umiddelbart inden det tidspunkt, hvorfra pensionen ydes. Den del af folkepensionen, der udgøres af pensionstillægget, kan dog ikke udbetales.

 

Hvis en person har dansk indfødsret og tager bopæl i udlandet efter at have fået tilkendt pension, bevarer pågældende retten til pensionen, hvis han eller hun efter det fyldte 15. år har haft bopæl i riget i mindst 10 år eller i mindst ¼ af tiden fra det fyldte 15. år til det tidspunkt, hvorfra pensionen ydes. Den del af pensionen, der udgøres af pensionstillægget, kan dog ikke udbetales.

 

Størrelsen af den sociale pension afhænger af det antal år, den pågældende har boet her i riget mellem det fyldte 15. og 65. år. Dette gælder, uanset om den pågældende har dansk indfødsret.

 

Det bemærkes i øvrigt, at der er fastsat regler om fravigelse af bestemmelser om indfødsret, bopæl og optjening efter overenskomster med andre stater, ligesom der er fastsat bestemmelser om fravigelse af reglerne i det omfang, det er nødvendigt for anvendelse af De Europæiske Fællesskabers forordninger om social sikring for arbejdstagere m.v.