ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

22. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 70 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 21. maj 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 70:

Er det korrekt opfattet, at hvis der ydes et SDO-lån med variabel rente, vil renteændringer altid blive fastsat ud fra enten en referencerente som f.eks. Nationalbankens diskonto og CIBOR eller ud fra renteniveauet på en børsnoteret obligation?

 

 

Svar:

Vilkår for ændringer i renten ved variabelt forrentede lån med pant i fast ejendom er i dag ikke lovregulerede, men det er praksis, at ændringer i renten er knyttet til objektivt konstaterbare forhold, som fx. udviklingen i CIBOR-renten eller renteniveauet på obligationer på tidspunktet, hvor et variabelt forrentet realkreditlån refinansieres.

 

Denne praksis gælder for både bankernes og realkreditinstitutternes boliglån i dag, og der er ikke grund til at forvente, at denne praksis ændres, når der åbnes op for, at boliglån fremover også kan finansieres ved udstedelse af særligt dækkede obligationer.

 

Det følger af god skik reglerne, at vilkår om ændringer af renter m.v. skal indeholde en angivelse af de forhold, der kan udløse en ændring og ikke må give den finansielle virksomhed en vilkårlig adgang til at foretage ændringer.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk