ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

22. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 65 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 15. maj 2007.

 

 

 

 

 

Spørgsmål 65:

Ministeren henviser i en række svar til, at kunden til enhver tid kan indhente alternative lånetilbud og dermed sikre sig den bedste pris. I en række perioder, f.eks. i 1980-erne, var mange låntagere på grund af faldende ejendomspriser og arbejdsløshed i en situation, hvor de reelt var udelukket fra at flytte deres lån.

Da ministeren ikke kan garantere, at en situation med negative konjunkturer og ejendomsprisfald ikke gentager sig, finder ministeren det da rimeligt, hvis det er muligt i en sådan situation for långiver at udnytte sit ”monopol” ved at sætte rentemarginalen op?

 

Svar:

Efter de allerede gældende regler må långiver ikke udnytte et monopol til at foretage vilkårlige renteændringer. God skik bekendtgørelsen sikrer således allerede i dag, at forbrugerne ikke kan udsættes for vilkårlige renteændringer på sit boliglån. Renten vil kun kunne ændres på baggrund af de vilkår, der eksplicit er fastsat i låneaftalen. 

 

Det følger også af bekendtgørelsen, at disse ændringer, når de ikke er til kundens fordel, ikke må finde sted uden varsel, medmindre ændringen er begrundet i udefra kommende forhold, som den finansielle virksomhed ikke har indflydelse på.

 

Hvorvidt det er muligt for penge- og realkreditinstitutter at ændre i rentemarginalen afhænger derfor af, om der er åbnet mulighed for at ændre på renter og gebyrer i låneaftalen. Ofte vil ændringer i renten være knyttet til en referencerente, f.eks. Nationalbankens diskonto.

 

Hertil kommer, at adgangen til at kunne indfri sit lån er garanteret via aftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, hvor det er fremhævet, at det i dag er et standardvilkår i låneaftaler, at forbrugerne kan opsige et boliglån. Det er aftaleparternes klare forventning, at det også vil være muligt at opsige boliglån før tiden på rimelige vilkår i fremtiden.

 

Som tilkendegivet i besvarelsen af spørgsmål 49 og 57 vil jeg tage initiativ til, at den nødvendige lovgivning fremsættes for at sikre, at en sådan praksis genetableres, hvis den mod forventning skulle ophøre med at findes.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.          33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk