Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2007, om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.) (L 180).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Jørgen Steen Sørensen

 


Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.) (L 180):

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren være indstillet på at lade den del af lovforslaget, som vedrører nulgrænse for euforiserende stoffer, være omfattet af lovovervågning?”

 

Svar:

 

Spørgsmålet om, hvorvidt der skal indføres en nulgrænse for kørsel af motordrevet køretøj med bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet, er efter Justitsministeriets opfattelse af færdselspolitisk karakter.

 

Forslaget om en nulgrænse bygger bl.a. på, at en række stoffer har en bevidsthedspåvirkende virkning af en sådan art, at indtagelse af stofferne i almindelighed vil medføre betydelig risiko for, at den pågældende bliver ude af stand til at føre motordrevet køretøj på fuldt betryggende måde, at en nulgrænse vil kunne medvirke til at effektivisere retshåndhævelsen af reglerne om kørsel under påvirkning af andet end alkohol til gavn for færdselssikkerheden, at der i en række andre lande allerede er indført nulgrænser for visse stoffer i blodet i forbindelse med kørsel af motordrevet køretøj, og at et enigt sagkyndigt udvalg har indstillet en sådan nulgrænse.

 

Bl.a. på denne baggrund finder Justitsministeriet ikke, at der er grundlag for egentlig lov­overvågning.

 

Dette ændrer naturligvis ikke ved, at politiet løbende vil vurdere, om den foreslåede ordning fungerer hensigtsmæssigt, og om der måtte opstå behov for ændringer af ordningen.