Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 2. april 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af  21. marts 2007 (ad L 133 ) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 32:

 

Spørgsmål nr. 32:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20/3-07 fra Maria Thastum, København K, vedrørende L 133, jf. L 133 – bilag 32.”

 

Svar:

Maria Thastum giver i henvendelsen udtryk for sin støtte til forslaget om forældreansvarsloven. Det anføres i henvendelsen, at der er behov for en holdningsændring i forhold til sager om forældremyndighed og samvær, idet det centrale er barnets ret til begge sine forældre og ikke forældrenes ret til barnet. Maria Thastum mener desuden, at forældre har en forpligtelse til at samarbejde omkring barnet, og at samværschikane ikke skal kunne betale sig.

 

Jeg er meget enig i Maria Thastums betragtninger. Det er således netop barnets ret til begge sine forældre og ikke forældrenes ret til barnet, der er det bærende element i forslaget til forældreansvarsloven. Jeg er også enig i, at et godt samarbejde mellem forældrene er vigtigt af hensyn til barnet, og at samværssabotage ikke skal kunne betale sig. Det indgår derfor fortsat som et vigtigt moment i vurderingen af, hvad der er bedst for barnet, om den ene forælder uden rimelig grund hindrer den anden forælders kontakt med barnet.

 

Afslutningsvist skal jeg bemærke, at jeg synes, at vi med den nye lov skaber rammerne for et ligeværdigt samarbejde mellem forældrene, hvor begge forældre deltager i barnets liv og i beslutninger om barnet – også selv om de ikke bor sammen mere. Det er i den forbindelse vigtigt, at forældrene fastholdes i det fælles ansvar.

 

 

 

 

 

Carina Christensen

                     

 

                    /Charlotte Meibom