J.nr. SNS-401-00603

 

 

  

Den 30. marts 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 10 ad L 131 – forslag til lov om nationalparker stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

 

 

Spørgsmål 10

Vil ministeren - som teknisk bistand - udarbejde et ændringsforslag, der betyder, at terminologien for og dermed forvaltningen af de nationale naturområder kommer til at følge de internationale retningslinjer for fredede områder i henhold til IUCN, the World Conservation Union.

 

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Skov- og Naturstyrelsen, der har udarbejdet følgende svar, hvortil jeg kan henvise, idet jeg for god ordens skyld skal bemærke, at jeg ikke kan støtte ændringsforslaget:

 

 

Ӯndringsforslag til L 131

 

Af... (), tiltrådt af…()

 

 

Ny paragraf

1) Efter § 2 indsættes som ny paragraf:

”§ 01. Et større, nationalt naturområde skal kunne leve op til IUCN’s generelle definition af et beskyttet område.

Stk. 2. Det beskyttede område må kun benævnes i overensstemmelse med IUCN’s kategorisering.”

 

Bemærkninger

 

Til nr. 1

 

The World Conservation Union (IUCN) benytter ikke begrebet fredet område således, som det findes i den danske naturbeskyttelseslov.

 

 IUCN har overordnet defineret et beskyttet naturområde som "et land- og/eller havareal specielt dedikeret til beskyttelse og opretholdelse af biodiversitet og naturresourcer med tilknyttede kulturressourcer, og som forvaltes ved juridiske eller andre effektive midler".

 

IUCN opererer med følgende 6 kategorier af beskyttede områder:

Ia (Naturreservat): beskyttet område hovedsagligt forvaltet for videnskab eller beskyttelse af den vilde natur.

Ib (Vildmarksområde): beskyttet område hovedsagligt forvaltet for beskyttelse af den vilde natur.

II (Nationalpark): beskyttet område hovedsagligt forvaltet for økosystembeskyttelse og rekreation.

III (Naturmonument): beskyttet område hovedsagligt forvaltet for bevarelse af specifikke landskabs- eller naturmonumenter.

IV (Habitat/artsforvaltningsområde): beskyttet område hovedsagelig forvaltet for bevarelse gennem forvaltningsindgreb.

V (Beskyttet landskab): beskyttet område hovedsagelig forvaltet for beskyttelse af havområder og/eller landskaber og rekreation.

VI (Managed Ressource Protected Area): beskyttet område hovedsaglig forvaltet for bæredygtig udnyttelse af naturlige økosystemer.

 

Som hovedregel bestemmes kategorien af det dominerende formål ved beskyttelsen og udpegningen, således at mindst 75 % af arealet skal svare til formålet.”

 

Gennemførelse af ændringsforslaget forudsætter, at lovforslagets titel ændres og at ordet ”nationalpark” ændres til ”større, nationale naturområder” overalt i loven, således som det er beskrevet i besvarelsen af spørgsmål 9.