Bilag til besvarelsen af spørgsmål nr. 7 af 24. januar 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til Arvelov (L 100).


<DOCUMENT_START>

Samleverens arveretlige stilling

 

Betænkningen

Lovforslaget

Legal arveret:

 

1) Legal arveret på ¼ af boet, dog maksimalt 500.000 kr., med respekt af afdødes livsarvingers tvangsarveret, jf. lovudkastets § 40.

 

Den legale arveret er betinget af, at parterne har boet sammen i 2 år og venter, har eller har haft et barn sammen.   

 

2) Adgang for skifteretten til undtagelsesvist at tillægge en samlever i et ægtskabslignende forhold arveret, jf. lovudkastets § 41.

 

3) Samleverens legale adgang – og fortrinsret - til inden for sin arvelod at overtage boets aktiver efter vurdering, jf. lovudkastets § 42.

 

4) Samleverens ret til – uafhængig af arveret efter lovudkastets §§ 41 og 42 – at overtage hidtidig fælles bolig og sædvanligt indbo efter vurdering, jf. lovudkastets § 43.

 

 

Arveret efter testamente;

 

1) Udvidet samlevertestamente, jf. lovudkastets §§ 92-94.

 

Et udvidet samlevertestamente indebærer, at et samlevende par i arvemæssig henseende stilles som ægtefæller.

 

Et udvidet samlevertestamente kan oprettes af et samlevende par, der på tidspunktet for oprettelsen 1) opfylder betingelserne for at kunne indgå ægteskab med hinanden 2) lever sammen på fælles bopæl, og a) venter, har eller har haft et fælles barn, eller b) ved testamentets oprettelse har levet sammen på fælles bopæl i et ægteskabslignende forhold i de sidste 2 år, og 3) ikke har oprettet udvidet samlevertestamente, hvorefter en anden samlever har arveret.

 

2) Almindeligt testamente, herunder fælles testamente, efter arvelovens almindelige regler herom.

 

Ugifte samlevende, der enten ikke ønsker at oprette et udvidet samlevertestamente, eller som ikke opfylder betingelserne for at oprette et udvidet samlevertestamente, kan oprette enetestamente eller fælles testamente, hvor de indsætter hinanden til at arve gensidigt inden for rammerne af arvelovens almindelige regler, herunder navnlig reglerne om livsarvingernes tvangsarveret. 

Legal arveret:

 

1) Ingen legal arveret.

 

 

 

 

 

 

 

2) Ikke medtaget i lovforslaget som konsekvens af, at der ikke er medtaget regler om legal arveret for ugifte samlevende.

 

3) Ikke medtaget i lovforslaget som konsekvens af, at der ikke er medtaget regler om legal arveret for ugifte samlevende.

 

4) Medtaget som § 3, nr. 11 (forslaget til dødsboskiftelovens § 111 a), i forslag til lov om ændring af forsikringsaftaleloven og forskellige andre love (Begunstigelser i forsikringsordninger og ændringer som følge af arveloven mv.) (L 101)

Arveret efter testamente:

 

1) Udvidet samlevertestamente, jf. lovforslagets §§ 87-89

 

Retsvirkningerne af et udvidet samlevertestamente er efter lovforslaget de samme som efter udvalgets lovudkast.

 

I forhold til udvalgets lovudkast er betingelserne for opnåelse af arveret efter et udvidet samlevertestamente lempet, idet betingelserne om, at parterne skal vente, have eller have haft fælles barn eller have haft fælles bopæl i et ægteskablignende forhold i de sidste 2 år, alene skal være opfyldt på tidspunktet for den førstafdøde samlevers død.

 

 

 

 

2) Almindeligt testamente, herunder fælles testamente efter arvelovens almindelige regler herom.

 

Som efter betænkningen.