Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10 af 24. januar 2007 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til Arvelov (L 100).

 

Spørgsmål:

 

          ”Er ministeren med henvisning til, at der i dag er ca. 290.000 par, som lever sammen papirløst, enig i, at der i praksis vil komme til at opstå situationer, hvor samlevere opretter udvidet samlevertestamente, uden at kravet om samliv de sidste 2 år er opfyldt på tidspunktet for testamente, og hvor samleverne har en sikker forvisning om, at gyldighedsbetingelserne er opfyldt, når den første af dem dør, men hvor den ene samlever så efterfølgende uventet dør inden da?”

 

Svar:

 

Efter Arvelovsudvalgets lovudkast kan et udvidet samlevertestamente kun oprettes, hvis parterne ved oprettelsen af testamentet enten lever sammen på fælles bopæl og venter, har eller har haft et barn, eller hvis parterne har levet sammen på fælles bopæl i et ægteskabslignende forhold de sidste 2 år forud for oprettelsen.

 

Justitsministeriet har bl.a. i lyset af Advokatrådets høringssvar fundet, at dette krav er for strengt.

 

Som anført i pkt. 15.3.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget vil det formentlig forekomme uforståeligt for de fleste, at et udvidet samlevertestamente ikke er gyldigt, når en samlever dør efter mange års samliv på fælles bopæl, fordi samlivet på den fælles bopæl ikke havde varet 2 år på tidspunktet for oprettelsen af testamentet.

 

Lovforslaget er derfor udformet således, at det er tilstrækkeligt for opnåelse af arveret efter et udvidet samlevertestamente, at kravet om fælles bopæl og fælles barn eller kravet om samliv på fælles bopæl de sidste 2 år er opfyldt på tidspunktet for den førstafdøde samlevers død.

 

For så vidt angår muligheden for at sikre en samlever i perioden indtil betingelserne for arveret efter et udvidet samlevertestamente er opfyldt, henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 9 om bl.a. adgangen til samtidig med det udvidede samlevertestamente at oprette et almindeligt testamente om samleverens arveret i perioden, indtil betingelserne for arveret efter det udvidede samlevertestamente er opfyldt.