Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 17 af 21. februar 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om kriminalisering af køb af sex hos prostituerede, der er ofre for trafficking (B 35).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren oplyste bl.a. under 1. behandling, at ”Endvidere har rigspolitiet givet udtryk for, at et eventuelt forbud mod køb af prostitutionsydelser må forventes at føre til ændringer i den måde, prostitutionsydelser udbydes og udføres på. Disse ændringer vil kunne indebære et mere risikobetonet forhold for de prostituerede og gøre det sværere for politiet at efterforske sager i miljøet.”
a) Ministeren bedes uddybe denne udtalelse.

          b) Ministeren bedes konkretisere, på hvilken måde forholdene for prostituerede, som er ofre for menneskehandel, bliver mere risikobetonende i forhold til deres nuværende forhold, hvis en lovgivning som foreslået i B 35 gennemføres.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”I en udtalelse af 18. oktober 2006 til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. S 6989 fra medlem af Folketinget Pernille Vigsø Bagge (SF) har Rigspolitiet henvist til rapporten ”Sexkjøb i Sverige og Nederland – regulering og erfaringer”, som en norsk arbejdsgruppe afgav den 8. oktober 2004.

 

I denne rapport omtales bl.a. vanskelighederne med at opgøre det faktiske omfang af voldudøvelsen i prostitutionsmiljøet, ligesom det bemærkes, at der ikke findes dokumentation fra sygehuse eller politi, som viser, at der begås mere eller mindre vold mod prostituerede, men mange tilkendegivelser om et hårdere prostitutionsmarked med mere vold efter de svenske lovændringer vedrørende køb

 

 

af prostitutionsydelser. Der henvises i den forbindelse til vedlagte uddrag af rapporten (rapportens afsnit 3.3.5.), idet det bemærkes, at rapporten som helhed er tilgængelig på internettet på adressen:

 

http://odin.dep.no/jd/norsk/dok/andre_dok/rapporter/012101-990544/dok-bu-html.

 

Uanset voldsudøvelsen kun vanskeligt kan opgøres, er det Rigspolitiets vurdering, at prostituerede kvinder i vidt omfang er udsat for vold, der begås af kunder, samlevere og andre mænd, som kvinderne er i kontakt med.

 

Et eventuelt forbud mod køb af prostitutionsydelser må efter Rigspolitiets opfattelse forventes at føre til ændringer i den måde, hvorpå prostitutionsydelser udbydes og udføres. Ændringerne vil kunne indebære forhold, der efter omstændighederne må anses for mere risikobetonede for de prostituerede og med vanskeligere efterforskningsmuligheder m.v. for politiet.

 

I den ovennævnte norske rapport peges der således bl.a. på, at risikoen for vold er øget for de prostituerede, der ikke længere arbejder på gaden eller sammen med andre, idet de i private omgivelser bliver lukket inde med ukendte personer, hvorunder der kan opstå uenighed om pris og karakteren af de seksuelle ydelser.

 

Endvidere anføres det i rapporten, at erfaringer fra bl.a. Malmø har vist, at når kundegrundlaget bliver mindre, falder priserne på de seksuelle ydelser, ligesom de prostituerede i denne situation ofte må tage kunder, som de ikke føler sig trygge ved. Det fremhæves desuden, at et forbud primært afskrækker de ufarlige kunder fra at opsøge prostituerede, og at kunderne er blevet mere bange og stressede end tidligere, hvorfor det kan være vanskeligt for den prostituerede under en forhandling med kunden at bedømme, om kunden er farlig eller blot nervøs.

 

Sammenfattende er det Rigspolitiets opfattelse, at der ikke er grundlag for at antage, at en kriminalisering af prostitutionskunder i sig selv vil have større positiv eller negativ betydning for omfanget af voldsudøvelsen mod prostituerede, og dette hensyn bør derfor næppe tillægges afgørende vægt som argument for eller imod gennemførelsen af et forbud mod køb af prostitutionsydelser. Et eventuelt forbud mod køb af prostitutionsydelser må dog som nævnt forventes at føre til ændringer i den måde, hvorpå prostitutionsydelser udbydes og udføres. Ændringerne vil kunne indebære forhold, der efter omstændighederne må anses for mere risikobetonede for de prostituerede og med vanskeligere efterforskningsmuligheder m.v. for politiet.”