Dato:           

Kontor:         Styrelseskontoret

J.nr.:             2006-20140-61

Sagsbeh.:   LFB

Fil-navn:       FT-spm\S 4215 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. S 4215 (Alm. del), som Karen Hækkerup (S) har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. april 2006

 

Spørgsmål S 4215:

"Vil ministeren oplyse, hvordan det kan sikres, at øen Saltholm i lovgivningen ligestilles med de øvrige øer uden fast broforbindelse, f. eks. Læsø, Ærø og øerne i sammenslutningen af danske småøer?"

 

Svar:

 

Indledningsvis bemærkes, at alle øer uden fast broforbindelse ikke nødvendigvis er underlagt de samme regler i lovgivningen. Der kan således efter lovgivningen på forskellige områder gælde forskellige regler for forskellige øer.

 

Det fremgår ikke af spørgsmålet, i hvilken nærmere henseende der med spørgsmålet sigtes til ligestilling mellem Saltholm og de øvrige øer uden fast broforbindelse.

 

For så vidt angår Indenrigs- og Sundhedsministeriets ressort kan det herunder oplyses, at det bl.a. følger af lov om øen Saltholms stilling i kommunal henseende og om ordningen af forholdet mellem øens ejere indbyrdes (lov nr. 360 af 30. juni 1919 som ændret ved lov nr. 673 af 22. december 1919), at Saltholm henhører under Tårnby Kommune.

 

Saltholm udgør således ikke som f. eks. Ærø og Læsø en selvstændig kommune.

 

Endvidere kan det oplyses, at Læsø, Ærø og Samsø i dag modtager et tilskud i medfør af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og amtskommuner, der skal kompensere disse kommuner for de merudgifter, de har som følge af deres status som ø-kommune.

 

Videre yder staten - i fællesskab med de kommuner og amtskommuner, hvori de små øsamfund befinder sig - et drifts- og investeringstilskud til færgeruterne til de danske småøer uden fast forbindelse. Ordningen er fastlagt med hjemmel i lov om trafikstøtte til de mindre øer, og er i øvrigt med L 194 om Forslag til lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner foreslået omlagt til et generelt tilskud til de kommuner, hvori de omfattede øer befinder sig. Formålet med færgestøtteordningen er at sikre forbindelsen mellem de små øsamfund og de kommunale tilbud på fastlandet, de er afhængige af for at kunne overleve som øsamfund. De små øsamfund er i forbindelse med denne ordning oprindeligt defineret som øer med et indbyggertal mellem 20 og 1.000 og som ikke er en selvstændig kommune. I gennemsnit har øerne i dag et befolkningstal på ca. 200.

 

Saltholm er med sine få indbyggere således ikke omfattet af reglerne for færgestøtte, og der er ikke planer om at udvide færgestøtteordningen til de helt små øer som f.eks. Saltholm.