Justitsministeriet Administrationsafdelingen Kontor: Budget- og Planlægningskon- toret Sagsnr.: 2005-0092-0024 Dok.: WAN40140 Endelig besvarelseesvarelse af spørgsmål nr. S 1544 fra medlem af Follllketinget ketinget Line Barfod (ELEL)). Spørgsmål:  ”” ”Vil ministeren kommentere artiklerne i 3F´s Fagblad nummer 21 og 23 dette år om produktionsarbejde udført i fængsler og arresthuse, og vil ministeren ga- rantere, at Kriminalforsorgens regelbrud og prisdumpning ved fængselsarbejde, som er indrømmet på Nyborg og Ringe statsfængsler, ikke finder sted i andre fængsler?” Svar: Justitsministeriet har anmodet Direktoratet for Kriminalforsorgen om en udtalelse i anledning af det rejste spørgsmål. Direktoratet for Kriminalforsorgen har anført, at formålet med beskæftigelsen af indsatte i lan- dets fængsler og arresthuse er at bibringe, fastholde eller udvikle den enkeltes kompetencer med henblik på at skabe et bedre grundlag for et liv uden kriminalitet efter løsladelsen.   Det  fremgår  af  straffuldbyrdelsesloven,  at  valget  af  beskæftigelse  skal  ske  på  grundlag  af  en samlet vurdering af den indsattes forhold. Der skal så vidt muligt tages hensyn til den indsattes eget ønske og til den indsattes muligheder for at opnå arbejde eller uddannelse uden for fængslet. Det fremgår endvidere, at den indsatte skal vejledes om mulighederne for ved undervisning eller anden uddannelse at afhjælpe manglende skolekundskaber eller mangel på erhvervsmæssig eller anden uddannelse. Et af kriminalforsorgens principper for fuldbyrdelse af straf er normaliseringsprincippet, der in- debærer, at kriminalforsorgen ved tilrettelæggelsen af dagligdagen for de indsatte skal have for- holdene i det almindelige samfund for øje. Dette princip gælder også, når de indsatte skal be- skæftiges. For at kunne leve op til dette princip er kriminalforsorgen derfor afhængig af et tæt samarbejde med private virksomheder. Dette samarbejde må naturligvis ikke ske på bekostning af ordinære jobs.  
- Kriminalforsorgens  institutioner  har  gennem  en  årrække  haft  et  tæt  og  tillidsfuldt  samarbejde med 4-500  private og offentlige virksomheder om løsning af en alsidig vifte af arbejdsopgaver spændende fra simple montage- og pakkeopgaver til produktioner som egentlig leverandør eller som underleverandør, hvilket giver mulighed for at tilpasse beskæftigelsestilbuddet til den enkel- te indsatte. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der i den konkrete sag ikke er tale om bevidst prisdumpning, idet kriminalforsorgen generelt er meget bevidst om, at beskæftigelse af de ind- satte ikke må være konkurrenceforvridende. Der har - som det også fremgår af artiklerne i 3F’s Fagblad - været tale om en beklagelig ufuldstændig kalkulation og manglende indsigt i ressour- ceforbruget på at løse tilsvarende arbejdsopgaver i en privat virksomhed. I den konkrete sag har kriminalforsorgen  foranlediget,  at  alle  arbejdsopgaver  er  kalkuleret  på  ny,  og  der  er  over  for Coop Odense fremsat nye afregningspriser, hvilket Coop straks har accepteret. En anden problemstilling har desuden været, at kriminalforsorgens kalkulationssystem anvender mindstelønnen i Dansk Industri på ca. 92 kr. pr. time til beregning af lønfaktortallet, hvor lønnen ifølge overenskomsten for lagerarbejdere i 3F er ca. 125 kr. pr. time. Direktoratet for Kriminalforsorgen har straks efter, at man fik kendskab til sagen, indledt drøftel- ser med 3F om muligheden for at indarbejde variable satser baseret på forskellige overenskom- ster i kalkulationssystemet, som kriminalforsorgens institutioner i øvrigt har anvendt siden 1995. Kalkulationssystemet er udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut, Amtsrådsforeningen og REVA-institutioner.  Kriminalforsorgen  afholder  løbende  kalkulationskurser  for  medarbejdere knyttet til beskæftigelsen af de indsatte, og alle nye medarbejdere, der skal tilknyttes beskæfti- gelsen, modtager uddannelse i anvendelsen af kalkulationssystemet i forbindelse med ansættel- sen.   Den konsekvente uddannelse af medarbejdere i kriminalforsorgens institutioner i anvendelsen af kalkulationssystemet har i høj grad medvirket til at sikre, at kriminalforsorgen meget sjældent modtager  klager  fra  private  eller  offentlige  virksomheder  om  konkurrenceforvridende  prisfast- sættelse. De seneste 5 år har der således kun været 3 henvendelser udover den verserende sag. I 2001  var  der  en  henvendelse  fra  Grafisk  Arbejdsgiverforening,  i  2003  en  henvendelse  fra  det regionale arbejdsmarkedsråd i Storstrøms Amt  og endelig i 2004 en henvendelse fra et lønpak- firma i det midtjyske område. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man ved sådanne henvendelser straks indleder en dialog med de pågældende med henblik på at få afklaret og løst eventuelle problemstillinger.  
- Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at henvendelsen i 2001 fra Grafisk Ar- bejdsgiverforening var foranlediget af en medlemsvirksomhed, der undrede sig over prisfastsæt- telsen på et kursuskatalog. En nærmere undersøgelse viste, at det pågældende års katalog havde et færre antal sider end hidtil, hvilket naturligvis havde haft indflydelse på prisfastsættelsen.   Kriminalforsorgen udleverede ved samme lejlighed en oversigt over maskinparken, og Grafisk Arbejdsgiverforening fandt ved en gennemgang af denne, at kriminalforsorgen i en i øvrigt me- get digitaliseret grafisk branche ikke kunne være konkurrenceforvridende med den maskinpark, man rådede over. Henvendelsen i 2003 fra det regionale arbejdsmarkedsråd i Storstrøms Amt vedrørte en uheldig formulering i noget lokalt udarbejdet markedsføringsmateriale. Dette materiale blev kaldt tilbage og  efterfølgende  blev  der  truffet  beslutning  om,  at  markedsføringsmateriale  skal  godkendes  i direktoratet inden anvendelse. Henvendelsen i 2004 fra det private lønpakfirma havde form af en forespørgsel om reglerne for kriminalforsorgens prisfastsættelse på arbejdsopgaver udført for private virksomheder. Virksom- heden fik tilsendt en elektronisk version af kalkulationssystemet og har efterfølgende telefonisk erklæret  sig  tilfreds  med  kriminalforsorgens  håndtering  af  prisfastsættelse  i  forhold  til  private virksomheder.   Til at sikre at kriminalforsorgen gennemfører beskæftigelsen af de indsatte på en hensigtsmæssig og forsvarlig måde, herunder at beskæftigelsen ikke er konkurrenceforvridende, er der nedsat et tilsynsråd. Tilsynsrådet,  hvor  direktøren  for  kriminalforsorgen  er  formand,  består  af  3  repræsentanter  fra arbejdstagerside, heraf en fra 3F, 3 repræsentanter fra arbejdsgiverside samt repræsentanter fra de to største partier i Folketinget. Tilsynsrådet mødes ordinært 2 gange årligt, hvor spørgsmål og problemstillinger om beskæftigelsen af de indsatte drøftes. Samtlige 4 sager, herunder den verse- rende fra 3F er drøftet i dette forum. De tidligere 3 sager har ikke givet anledning til kritiske be- mærkninger fra tilsynsrådets medlemmer. Efter aftale med 3F´s repræsentant vil den verserende sag fra Fyn blive grundigt drøftet på tilsynsrådets møde i marts 2006 i bestræbelserne på at skabe initiativer, der vil medvirke til at sikre, at lignende sager fremover kan undgås.