Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg
 

København, den 8. marts 2006

Sagsnr.: 5171

 

 

 

 

 

L 149 Forslag til lov om biavl

 

 

Spørgsmål 4:

 

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 22. februar 2006 fra Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere, jf. L 149 - bilag 7.

 

 

Svar:

 

Jeg har hæftet mig ved, at Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere bortset fra et element udtrykker tilfredshed med lovforslaget.

 

Allerede i forbindelse med høringen af udkast til lovforslaget bemærkede sammenslutningen, at man var bekymret over, at bestemmelsen om adgang uden retskendelse også omfatter adgang til biavleres private ejendom. Som det også fremgår af brevet, finder sammenslutningen ikke, at denne adgang er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.  

 

Bestemmelsen om adgang uden retskendelse blev indført i lov om biavl i 1993. Dette lovforslag udvider bestemmelsen til også at omfatte privat ejendom, hvor der fx kan opbevares dokumenter af betydning for bekæmpelse af skadegørere. Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, har det været overvejet at indskrænke anvendelsesområdet for bestemmelserne om kontrolbesøg m.v. Men af hensyn til muligheden for at bekæmpe skadegørere som fx. den lille stadebille og tropilaelapsmiden blev det vurderet, at hjemmelen er nødvendig.

 

Foranlediget af høringssvarene blev der foretaget en mindre redaktionel rettelse af udkastet til lovforslaget, så det tydeligere fremgår, at hovedsigtet med bestemmelsen er at sikre adgang til de områder, hvor der naturligt kan forefindes bier.

 

Adgang til biavlerens private ejendom forventes kun anvendt, hvor myndigheden ikke på anden måde kan skaffe de nødvendige oplysninger i forbindelse med bekæmpelse af alvorlige skadegørere, ex. logbøger eller anden dokumentation.Herudover kan bestemmelsen tænkes anvendt, hvis der er begrundet mistanke om, at biavleren opbevarer bier, der er angrebet af alvorlige skadegørere eller bier, der udgør en fare for dyr og mennesker, og som ikke lovligt kan holdes i henhold til lov om biavl.

 

Bestemmelsen vil kun kunne anvendes under iagttagelse af det almindelige proportionalitetsprincip, der indebærer, at myndigheden er forpligtet til at anvende den reaktion, som er mindst indgribende for borgeren til opnåelse af formålet.

 

Bestemmelsen om adgang uden retskendelse svarer til anden lovgivning på Fødevareministeriets område og skal ses i sammenhæng med lovforslagets bestemmelser om bedre uddannelse af bisygdomsinspektører, der vil omfatte uddannelse i reglerne om offentlighed i forvaltningen og om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb.

 

Sammenslutningens bemærkninger om samarbejde biavlsforeningerne imellem tager jeg til efterretning, idet jeg henviser til min besvarelse af spørgsmål 1, for så vidt angår sammensætningen af det nye biudvalg.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

/Pernille Balslev-Erichsen