Dato:            11. maj 2006

Kontor:         Valgkontoret

J.nr.:             2006-4000-12

Sagsbeh.:   ABP

Fil-navn:       lovforslag/valgkredse/udvalgspm/spm 9.svar

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 9 (L 222), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 4. maj 2006

 

Spørgsmål 9:

"Der synes at være en – formentlig utilsigtet – uoverensstemmelse mellem indstillingen fra Udvalget for Forretningsordenen og lovforslaget vedrørende udstrækningen af en ny Randers opstillingskreds. I lovforslaget er den del af Sønderhald og Langå, der overgår til Ny Randers Kommune pr. 1. januar 2007, tilført Randers, hvor indstillingen fastlægger et tilhørsforhold til en ny Favrskov opstillingskreds. Er det en fejl?”

 

Svar:

Forslag nr. L 222 til lov om ændring af folketingsvalgloven vedrørende navnlig en ny valgkredsinddeling og spærreregler for kredsmandaternes fordeling er fremsat på baggrund af en anmodning fra Folketingets formand om, som angivet i beretning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen, at fremsætte et lovforslag i overensstemmelse med indstillingerne fra en parlamentarisk arbejdsgruppe, formændene for folketingsgrupperne har nedsat.

 

Ved omsætning af indstillingerne fra den parlamentariske arbejdsgruppe til lovtekst er beklageligvis sket en fejl for så vidt angår de i indstillingerne indeholdte forslag til den geografiske udstrækning af Randerskredsen og Favrskovkredsen i den foreslåede Østjyllands Storkreds.

 

1. I den parlamentariske arbejdsgruppes indstilling er den geografiske udstrækning af Randerskredsen henholdsvis Favrskovkredsen angivet således, idet bemærkes, at den anvendte kommuneinddeling følger den inddeling, der gælder pr. 1. januar 2007:

 

”7. Randerskredsen, der omfatter den del af Randers Kommune, der består af de nuværende Nørhald og Randers Kommuner, den del af den nuværende Mariager Kommune, som pr. 1. januar 2007 henhører under Randers Kommune, samt Spentrup og Gassum afstemningsområder i den nuværende Purhus Kommune. Vælgertal: 57.821.

8. Favrskovkredsen, der omfatter Favrskov Kommune og den del af Randers Kommune, der ikke henhører under Randerskredsen, og hvor Favrskov Kommune er kredskommune. Vælgertal: 43.143.”

 

Forslaget indebærer, at følgende dele af Randers Kommune skal høre til Favrskovkredsen: Den del af den nuværende Sønderhald Kommune, som pr. 1. januar 2007 indgår i Randers Kommune, den del af den nuværende Langå Kommune, som pr. 1. januar 2007 indgår i Randers Kommune, samt den nuværende Purhus Kommune, der i sin helhed indgår i Randers Kommune pr. 1. januar 2007. Et område i den nuværende Purhus Kommune svarende til Spentrup og Gassum afstemningsområder skal dog høre til Randerskredsen.

 

2. I lovforslaget er afgrænsningen af den del af Randers Kommune, der skal høre til Randerskredsen henholdsvis Favrskovskredsen, angivet således, jf. lovforslagets § 1, nr. 21:

 

”7. Randerskredsen. Den del af Randers Kommune, der omfatter Værum, Ørum, Øster Velling, Helstrup, Grensten, Langå, Thorup og Udbyneder Sogne. Kastbjerg Sogn, bortset fra ejendommene matr. nr. 1c, 1d, 1r og 1aq, Trudsholm Hovedgård, Kastbjerg. Endvidere Støvring, Mellerup, Hald, Kærby, Tvede, Linde, Dalbyneder, Dalbyover, Råby, Sødring, Øster Tørslev, Gjerlev, Enslev, Harridslev, Albæk, Gassum, Spentrup, Borup, Dronningborg, Enghøj, Gimming, Haslund, Hornbæk, Kristrup, Lem, Råsted, Skt. Andreas, Skt. Clemens, Skt. Mortens, Skt. Peders, Tånum, Vorup, Ølst, Hørning, Årslev, Virring og Essenbæk Sogne.

 

8. Favrskovkredsen. Favrskov Kommune. Den øvrige del af Randers Kommune.”

 

Ved den i lovforslaget foretagne afgrænsning af de områder i Randers Kommune, der skal høre til Randerskredsen, er ved en fejl medtaget områder, som ifølge den parlamentariske arbejdsgruppes indstillinger skal høre til Favrskovkredsen. Det drejer sig dels om Værum, Ørum, Øster Velling, Helstrup, Grensten, Langå og Thorup (rettelig Torup) Sogne, der omfatter det område af den nuværende Langå Kommune, der pr. 1. januar 2007 indgår i Randers Kommune, dels om Hørning, Årslev, Virring og Essenbæk Sogne, der omfatter den del af den nuværende Sønderhald Kommune, der pr. nævnte dato indgår i Randers Kommune.

 

3. Den korrekte angivelse af de områder, der efter den parlamentariske arbejdsgruppes indstillinger skal høre til henholdsvis Randerskredsen og Favrskovkredsen, er følgende:

 

”7. Randerskredsen. Den del af Randers Kommune, der omfatter Kastbjerg Sogn, bortset fra ejendommene matr. nr. 1c, 1d, 1r og 1aq, Trudsholm Hovedgård, Kastbjerg. Endvidere Udbyneder, Støvring, Mellerup, Hald, Kærby, Tvede, Linde, Dalbyneder, Dalbyover, Råby, Sødring, Øster Tørslev, Gjerlev, Enslev, Harridslev, Albæk, Gassum, Spentrup, Borup, Dronningborg, Enghøj, Gimming, Haslund, Hornbæk, Kristrup, Lem, Råsted, Skt. Andreas, Skt. Clemens, Skt. Mortens, Skt. Peders, Tånum, Vorup og Ølst Sogne.

 

8. Favrskovkredsen. Favrskov Kommune. Den øvrige del af Randers Kommune.”