Dato:            29. maj 2006

Kontor:         Valgkontoret

J.nr.:             2006-4000-12

Sagsbeh.:   ABP

Fil-navn:       lovforslag/valgkredse/udvalgsspm/

                      spm 17 svar

 

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 17 (L 222), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. maj 2006

 

Spørgsmål 17:

"Ministeren bedes yde teknisk bistand til udformning af ændringsforslag, der ændrer opstillingskredsene i Storkredsen Københavns Omegn således, at Rødovre og Glostrup Kommuner bliver en opstillingskreds og Ballerup og Herlev Kommuner bliver en opstillingskreds."

 

Svar:

 

Et ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget (L 222), der ændrer opstillingskredsene i Københavns Omegns Storkreds således, at Rødovre og Glostrup Kommuner bliver en opstillingskreds, og Ballerup og Herlev Kommuner bliver en opstillingskreds, vil kunne udformes som nedenfor angivet.

 

Det forudsættes, at de nye opstillingskredse i overensstemmelse med de principper, der fremgår af den parlamentariske arbejdsgruppes indstillinger, navngives efter den største kommune i opstillingskredsen, der tillige bliver kredskommune, således at opstillingskredsen bestående af Rødovre (26.975) og Glostrup (15.699) Kommuner benævnes Rødovrekredsen og får Rødovre Kommune som kredskommune, og opstillingskredsen bestående af Ballerup (33.885) og Herlev (19.529) Kommuner benævnes Ballerupkredsen og får Ballerup Kommune som kredskommune.

 

Det forudsættes endvidere, at rækkefølgen for angivelsen i valgkredsfortegnelsen af opstillingskredsene i Københavns Omegns Storkreds ændres, således at Ballerupkredsen placeres forud for Rødovrekredsen. Herved sikres en fortløbende nummerering af geografisk sammenhængende opstillingskredse i overensstemmelse med de principper herfor, der fremgår af den parlamentariske arbejdsgruppes indstillinger.

 

Ӯndringsforslag

til

 

Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget

 

Tiltrådt af…..

 

Til bilaget til denne lov (Fortegnelse over folketingsvalgkredse)

 

1) I 4. Rødovrekredsen som angivet under A. Hovedstaden 2. Københavns Omegns Storkreds ændres ”Herlev” til: ”Glostrup”, og i 8. Ballerupkredsen som angivet under samme storkreds ændres ”Glostrup” til: ”Herlev”.

 

[Rødovre og Glostrup Kommuner bliver en opstillingskreds, og Ballerup og Herlev Kommuner bliver en opstillingskreds]

 

2) Den under A. Hovedstaden 2. Københavns Omegns Storkreds angivne 8. opstillingskreds angives i stedet som 4. opstillingskreds i samme storkreds, og de opstillingskredse, der under samme storkreds er angivet som 4. – 7. opstillingskreds, angives i stedet som henholdsvis 5. – 8. opstillingskreds i samme storkreds.

 

[Konsekvens af forslag nr. 1]

 

Bemærkninger                   

 

Til nr. 1

 

Inddelingen af Københavns Omegns Storkreds i opstillingskredse foreslås ændret, således at Rødovre og Glostrup Kommuner bliver én opstillingskreds, der efter opstillingskredsens største kommune navngives som Rødovrekredsen og får Rødovre Kommune som kredskommune, og Ballerup og Herlev Kommuner bliver en anden opstillingskreds, der efter opstillingskredsens største kommune navngives som Ballerupkredsen og får Ballerup Kommune som kredskommune. Dette er en ændring i forhold til lovforslaget, hvorefter Rødovrekredsen består af Rødovre og Herlev Kommuner, og  Ballerupkredsen består af Ballerup og Glostrup Kommuner.

 

Den nye Rødovrekreds vil få et vælgertal ved folketingsvalget den 8. februar 2005 på 42.674 mod 46.504 efter lovforslaget, og den nye Ballerupkreds vil få et vælgertal ved samme folketingsvalg på 53.414 mod 49.584 efter lovforslaget.

 

Antallet af opstillingskredse i Københavns Omegns Storkreds vil fortsat være otte som i lovforslaget.

 

Københavns Omegns Storkreds vil som følge af forslaget blive inddelt i følgende opstillingskredse angivet efter størrelse ud fra vælgertallet ved folketingsvalget den 8. februar 2005: en ny Ballerupkreds (53.414), Taastrupkredsen (50.679), Gentoftekredsen (49.573), Brøndbykredsen (46.433), Gladsaxekredsen (44.908), en ny Rødovrekreds (42.674), Lyngbykredsen (38.194) og Hvidovrekredsen (36.166). Den mindste opstillingskreds vil som i lovforslaget fortsat være Hvidovrekredsen med 80 pct. af gennemsnitsstørrelsen på opstillingskredsene i Københavns Omegns Storkreds (45.255).

 

Til nr. 2

 

Som en konsekvens af forslaget under nr. 1 foreslås det, at rækkefølgen for angivelsen i valgkredsfortegnelsen af opstillingskredsene i Københavns Omegns Storkreds ændres, således at Ballerupkredsen placeres forud for Rødovrekredsen. Herved sikres en fortløbende nummerering af geografisk sammenhængende opstillingskredse i overensstemmelse med de principper herfor, der fremgår af den parlamentariske arbejdsgruppes indstillinger.